Anlaşmalı boşanma nasıl yapılır?
Evlilik birliğinin en az bir yıl sürdüğü ve her iki tarafın da boşanmak istediği hallerde Medeni Kanun’un 166. maddesi gereği “anlaşmalı boşanma” yapılabilir. Boşanma, taraflardan biri ya da her ikisinin dava açmasıyla neticelendirilir.
Anlaşmalı boşanma açıldığı takdirde her iki tarafın da duruşmada hazır bulunması ve boşanmayı istediklerini beyan etmesi gerekir. Bu hususa ilişkin protokol yapılması önemlidir. Protokolün içeriğinde tarafların birbirlerinden nafaka ya da tazminat isteklerinin olup olmadığı, çocuklar varsa velayetin kime verileceği, malların nasıl paylaşılacağı konuları, tarafların görüşleri doğrultusunda şekillendirilir. Nafaka mal paylaşımı ve nafaka konusunda daha detaylı bilgi için Pudra.com'un yazısına tıklayın.
Kamu düzeninden kaynaklanan hallerde, hakimin düzenleme yetkisi vardır. Hakim eğer yeni düzenleme yaparsa, taraflar da bunu onaylarsa yine anlaşmalı boşanma gerçekleşir. Bu tip boşanmanın bunun dışında herhangi bir şartı yoktur. Eşlerin özellikle bir sebep belirtmelerine gerek yoktur. Tarafların boşanmayı istemelerine ilişkin beyanları yeterlidir.