@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz.
09.08.2012
Boşanmanın çiftlere etkileri
Boşanmanın yasal, ekonomik, fiziksel, sosyal ve duygusal düzeyi ile rol ve ebeveynlik düzeyini Psikolojik Danışman ve Aile Terapisti Fadime Yaslan Pudra.com’a açıklıyor.
8/11
Boşanmanın ebeveynlik düzeyi
Çocuğun diğer ebeveynle ilişkilerinin düzenlenmesi ve sürdürülmesini kapsar. Boşanan çiftler çocukların ihtiyaçlarını kendi ihtiyaçlarından ayırarak bu ihtiyaçları karşılamaya yoğunlaşmalıdır.
Boşanma zorluğu yaşayan çiftlerin en çok çatışmalarını taşıdıkları düzey ebeveynlik düzeyi oluyor. Boşanmaya hazır olmayan taraf velayetin belirlenmesi, çocuklarla diğer ebeveynin ilişkilerinin düzenlenmesi ve sürdürülmesi konularında anlaşmayı reddederek, boşanmayı zorlaştırabiliyor. Çocukların zarar görmemesi nedeniyle yasal boşanmayı erteleyen çiftler olduğu gibi çocukları boşanma sürecinde yandaş olmaya zorlayan, hatta boşanmadan sonra çocuklarla ilgili farklı konularda gündem yaratarak eski eşle ilişkiyi sürdürenler olabiliyor. Aslında bu durum velayet hakkının kötüye kullanılmasıdır.
Bu durum boşanan eşi rahatsız etmenin ötesinde çocukların ihtiyaçlarının karşılanamamasına ve boşanmanın olumsuz etkilerin yaşamlarında kalıcı olmasına neden olabiliyor. Bu nedenle boşanan çiftler, olumsuz duygulara rağmen çocukların iyiliği için işbirliği yapmalılardır.