Uzun yıllar aynı yastığa baş koyduğunuz eşiniz, size bir süre sonra yabancı birisi kadar uzak olabilir. Gidiş yolu her ne kadar birçok çift için birbirinden farklı olsa da; sonuç olarak boşanma kararına varmışlarsa yaşanmışlıkların bir önemi kalmıyor. Kişinin bu andan sonra kendi hayatına odaklanması gerekiyor. Saygı sınırları içinde ve mutlu bir boşanma hali ancak eşlerin sağduyulu yaklaşımları ile mümkün. Ne olursa olsun eşleri ömür boyu birbirine bağlayan çocuklar için de durumu zorlaştırmamak önemli.
Boşanma sürecinde nasıl davranmalı?
Eşlerin birlikte aldıkları karar doğrultusunda, geçmişte yapılan hataları konuşmamak, yıpratıcı söz ve tavır içinde bulunmamak, çocukların karşısında olumsuz bir davranış sergilememek gerekiyor. Duygularımız bizlere çoğu zaman mantığımızı devre dışı bırakacak şekilde hükmetse de sağlıklı düşünmek ve tarafsız birinden görüş almak için bir uzmandan yardım istemek faydalı olabilir.
Boşanma çocukları nasıl etkiler?
Çocuklarımızın yaşam standartlarını göz önünde bulundurarak, onlara sağladığımız koşulları değişikliğe uğratmayacak şekilde kararlar almak gerekiyor. Eşler arasındaki kişiselleşmiş sorunların çocuklara yansıtılmaması, anne-babanın birbirleri hakkında olumsuz konuşmamaları önemli. Bu durum çocuğun ileriki yaşamında, okul hayatında, en önemlisi yapacağı evlilikte negatif yönlendirici halini almasına neden olabilir. Hiçbir anne-baba çocuklarının geleceği için olumsuzluk inşa etmeyi istemez.
Mutlu boşanma başarılabilir, uygulanabilir ve insani değerlerin varlığını gösterir şekilde saygıyı ayakta tutabilir. Evlilik, çok güzel duygularla başlayan ve devam etmesi temenni edilen bir birlikteliktir. Boşanmak da evlenmek kadar doğal olmakla beraber, aynı saygı ve değer kavramlarını barındırmalıdır. Mutlu bir boşanma; çocukların davranış sapması yaşamadan, sağlıklı ruh haliyle büyümeye devam etmesini de sağlar. İnsanın var olduğu her anın içinde mutluluk olmalı; hastalıkta ve sağlıkta, evliyken ya da boşanmışken.