pudra.com 21.10.2010

Ağrılı cinsel ilişki

Cinsel ilişki sırasında ağrı yaşıyorsanız bunun nedeni nedir? Doktora ne zaman gitmeli? Tedavisi nasıl yapılır? Hepsinin yanıtları pudra.com'da!

Her şeyden önce, insanlarda cinsel ilişkinin, üreme amacından daha çok tatmin olmak amacıyla yapılan bir iş olduğunu biliyoruz. Ancak kadınlar açısından cinsel ilişki her zaman zevk vermeyebilir. Hatta bazen acı verdiği bile olur. Cinsel ilişkinin ağrılı olmasını, konuşması zor bir konu olarak düşünebilirsiniz. Cinsel ilişki sırasında ağrı hissediyorsanız, bunun kafanızda yarattığınız bir soruna mı bağlı yoksa yatakta yapılan bir yanlışlığa mı bağlı olduğunu merak edebilirsiniz. Tüm bunların yanıtlarını Dr. Murat Emanetoğlu'nun web sitesinde bulduk ve hemen sizlerle paylaşıyoruz.

Ağrılı cinsel ilişki

Belirtileri nelerdir?

Ağrılı cinsel ilişki diyebilmek için cinsel ilişkiden hemen önce, ilişki sırasında veya ilişkiden sonra sizi sıkıntıya sokan cinsel bölgede ağrı olması gereklidir. Bu ağrı her ilişki sırasında ya da ara sıra olabilir. Araştırmalar, kadınların %60 tan fazlasının bunu yaşadığını desteklemektedir. Ağrının yeri ve sıklığı oldukça değişiktir.
  • Bazı kadınların ağrısı tampon yerleştirirken bile olabilir.
  • Cinsel ilişkiye girdiği bazı erkeklerde ve bazı pozisyonlarda olabilir.
  • Cinsel ilişkiye girdikten sonraki ikinci ilişkide ağrı hissedebilir.
  • İlişkiye başlarken girişte ağrı hissedebilir.
  • İlişki sırasında ileri geri hareketlerde ağrı hissedilebilir.
  • Yanıcı bir ağrı veya ağrının yanında kaşıntı da olabilir.

Neden olur?
Ağrı bölgesine göre nedenler değişecektir. İlişkiye başlarken giriş bölgesinde ağrı hissedilmesinin nedenleri şunlardır;
  • Yeterince ıslanmama. Genelde ön sevişmenin kısa sürmesi nedeniyle olur. Menopozdan sonra, doğum yaptıktan sonra ve emzirme döneminde östrojen seviyesinin azalması nedeniyle de olur. Ayrıca cinsel isteği azaltan bazı ilaçlar( antidepresanlar, hipertansiyon ilaçları, bazı doğum kontrol hapları, uyuşturucu ilaçlar gibi) da ıslanmayı azaltarak ağrılı cinsel ilişkiye neden olabilirler.
  • Yaralanma, kaza veya tahrişler. Cinsel bölgede geçirilmiş ameliyatlar, zor doğum yapmak veya doğuştan olan bazı anormallikler nedeniyle ilişki sırasında rahatsızlık, ağrı hissedilebilir.
  • Enfeksiyon veya cilt bozuklukları. Cinsel bölgedeki veya idrar yollarındaki enfeksiyonlar da ağrılı cinsel ilişkiye neden olabilirler. Ayrıca bu bölgedeki egzema veya diğer cilt sorunları da ağrı yapabilirler.
  • Doğum kontrolu için kullanılan ürünlere karşı gelişen reaksiyon. Prezervatif, sperm öldürücü jel veya köpüklere karşı alerjik reaksiyon gelişebilir. Ayrıca iyi yerleşmemiş diyafram veya rahim ağzı başlıkları da ağrıya neden olabilirler.
  • Vajinismus. Vajina duvarlarındaki kasların istemsiz olarak kasılması olarak adlandırılan vajinismus da penis girişinin çok ağrı yapmasına neden olur.

Belli pozisyonlarda daha çok hissedilen derin ağrının nedenleri ise şunlardır;
  • Bazı hastalık ve durumlar. Endometriozis, rahim bölgesinde enfeksiyon, rahim sarkması, geriye dönük rahim olması, myom, sistit, bağırsak hastalıkları, basur ve yumurtalık kistleri ağrıya neden olabilirler.
  • Enfeksiyonlar. Yumurtalık kanalı, rahim ve rahim ağzı enfeksiyonları ağrı yaparlar.
  • Geçirilmiş bazı ameliyatlar veya tedaviler. Alt karın bölgesinde geçirilmiş ameliyatlar bazen ağrıya neden olabilirler. Ayrıca kanser nedeniyle yapılan kemoterapi ve radyoterapiler de ağrılı cinsel ilişkiye neden olabilirler.

Duygusal nedenler de ağrılı cinsel ilişkide önemli bir rol oynarlar. Bunları şöyle sıralayabiliriz;
  • Psikolojik sorunlar. Eğer sıkıntı, depresyon, görüntünüzden memnun olmama ve yakın ilişkiden korkma gibi problemleriniz varsa cinsel ilişki sırasında ağrı hissetmeniz daha kolaylaşır.
  • Stres. Cinsel bölgedeki kaslar, strese karşı oldukça hassastırlar. Bu yüzden stresli durumlarda ağrı hissedilmesi daha fazla olur.
  • Cinsel istismar geçmişin olması. Çoğu kadında böyle bir durum yoktur. Ancak varsa bunun da etkisi olabilir.

Bazen psikolojik faktörlerin ağrılı cinsel ilişkide neden mi yoksa sonuç mu olduğunu söylemek zor olur. Başta hissedilen ağrı, tekrarlanacağından korkulduğu için rahatlaması zor olur ve bu da ağrının artmasına neden olabilir.

Doktora ne zaman gitmeli?

Cinsel ilişki sırasında devamlı ağrı hisseden çoğu kadın asla tıbbi bir yardım almayı düşünmez. Lütfen onlardan biri olmayın. Eğer böyle bir durumunuz varsa doktorunuzla konuşun. Çözülen probleminiz sayesinde cinsel hayatınızın düzelmesi yanında, bedensel ve duygusal açıdan da daha iyi hissedeceksinizdir.

Teşhis nasıl konur?

İlk önce doktorunuzla konuşarak, ona bu konuda bilgi vermeniz gereklidir. Ağrının ne zaman başladığı, nerede ve nasıl olduğu, her cinsel ilişkide veya partnerde olup olmadığı öğrenilecektir. Cinsel hayatınızla ilgili geçmişiniz, geçirdiğiniz ameliyatlar, yaptığınız doğumlar da önemlidir. Lütfen bu soruları cevaplarken utanmayın. Çünkü vereceğiniz cevaplar, ağrınızı gidermek için gereken ipuçlarını sağlayacaktır.

Daha sonra jinekolojik muayene yapılacaktır. Bu sırada cilt hassasiyetine, enfeksiyon varlığına ve yapısal bir bozukluk olup olmadığına bakılır. Muayenenin kendisi de ağrınızın ortaya çıkmasını kolaylaştırabilir. Siz de ağrıyan yerinizi daha kolay gösterebilirsiniz. Eğer dayanamayacak şiddette bir ağrı olursa doktorunuzdan durmasını istersiniz.

Bunun dışında ağrının nedenini tespit etmek için ultrasonografi ve laparoskopi de yapılabilir.

Tedavi nasıl yapılır?

Cinsel ilişkinin ağrılı olması, eskiden beri, daha çok psikolojik olarak düşünüldüğü için tedavide de psikolojik tedavi önerilirdi. Artık bu şekilde düşünülmemekte ve pek çok yaklaşım birden uygulanmaktadır. Tahrişe neden olabilecek duş jeli, doğal ıslatıcı gibi ürünlerden sakınılması gerekir. Cinsel ilişki sırasında değişik pozisyonları deneyebilirsiniz. Sizin üstte olduğunuz pozisyonlarda daha rahat edebilirsiniz. Ayrıca kontrol sizde olunca ağrıdığı anda durmak daha kolay olur. Eşinizle de konuşarak ne zaman durması, ne zaman devam etmesi konusunda yardımcı olun. Ön sevişmeyi uzun tutarak vajianınızın iyice ıslanmasını sağlayın ve siz istedikten sonra cinsel ilişkiye başlayın. Yumuşak masajlar ve uzun öpüşmeler işe yarayabilirler. Yine de yeterince ıslanmıyorsanız doktorunuza kullanabileceğiniz ürünleri sorun. Ayrıca doğum kontrolu için size en uygun yöntemi de danışın.

Ağrı duymanıza neden olacak herhangi bir hastalık tespit edildiyse bunun tedavisi yapılacaktır. Menopozdan sonraki dönemde östrojen azalmasına bağlı yetersiz ıslanma için östrojen içeren vajinal krem veya tabletler verilebilir. Bazen ağrının şiddetine göre ağrı kesiciler verilir. Ağrıyı azaltmak için vajinal gevşeme egzersizlerini öğrenebilirsiniz. Kegel egzersizleri ve diğer egzersizler cinsel ilişki sırasındaki ağrıyı azaltmada yardımcı olacaktır. Eğer uzun süredir devam eden ağrılı cinsel ilişki varsa ilişkiye girmek korkutucu gelebilir. Bu durumda eşinizle beraber bir seks terapistine gitmenizde fayda vardır.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER