Biz de boş durmadık ve Diva Kadın Sağlık Merkezi olarak cinsellikle ilgili hepimizi ilgilendiren, bazen iç açıcı ama genelde can sıkıcı sonuçlarla karşılaşmamızı sağlayan bir araştırma yaptık. Sonuçlar mı? Hep birlikte göz atalım…
CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR BİLİNİYOR MU?
Kadın ve erkek 18-30 yaş aralığında yaptığımız “Gençlik ve Cinsellik" araştırmasında en dikkat çeken nokta, gençlerin cinsellik konusunda bilgi sahibi olmaması. Gençler cinsel bilgiyi farklı alanlardan edinirken bilgisizlik cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları artırıp anne yaşamını tehlikeye sokan gebelik sonlandırmalarına ve cinsel istismara neden oluyor. Aynı nedenler paralı sekse zorlanma ve cinsel sömürüye de zemin hazırlıyor. Araştırmaya göre gençlerin yüzde 59.5’i karşı tarafla cinsel ilişkiye girmeye sıcak bakmazken yüzde 64.8’i evleneceği kişinin bâkire/bâkir olmasını istiyor. Yüzde 21.6’ü ise bekârete önem vermiyor.
GENÇLER İÇİN CİNSELLİK HÂLÂ BİR TABU
Araştırmada dikkat çeken noktalardan bir diğeri de katılımcıların yüzde 53.1’inin hiç cinsel deneyim yaşamamış olması. Bunların yüzde 50.1’i 19-21 yaş grubunda yer alıyor. Cinsel bilginin yanında gençlerin yüzde 63.2’sinin gebelik konusunda da bilgisi yok. Bunun için katılımcıların yüzde 67.9’u cinsel konularla ilgili hizmet sunulmasını istiyor.
Cinsellik konusunda yeterli bilgiye sahip olmayan Türkiye’nin yüzde 26’lık genç nüfusunun, yüzde 59.5’i evlenmeden cinsel ilişkiye girmeyi kabul etmiyor. Gençlerin yüzde 64.8’i bekâreti önemserken 67.9’u cinsel konularla ilgili hizmet sunulmasını istiyor. Gençler cinsellikle ilgili bilgiyi arkadaş ortamı, dergi, gazete ve internetteki pornografik yayınlardan ediniyor.
CİNSEL BİLGİYİ ARKADAŞ ORTAMINDA EDİNİYORLAR
Katılımcıların yüzde 49.8’i cinsel bilgiyi arkadaş ortamından edinirken yüzde 20.9’u internet sitelerinden, yüzde 9.5’i televizyon ve gazetelerden öğreniyor. Bunların yanında gençlerin yüzde 45.4’ü cinsellik konusunda tutucu ve muhafazakar davranırken yüzde 61.7’si, 2010 yılında Türkiye’de cinselliğin tabu olduğunu düşünüyor.
Katılımcı gençlerin yüzde 40.1’i AIDS hakkında bilgi sahibi değilken yüzde 80.2’si AIDS’lilerle aynı mekânı kullanmaktan kaçınıyor.
Bugüne kadar nerede eksik kaldık, tartışır dururuz. Cinsel eğitim ailede başlamalı, ama nasıl? Cinsel sorunlar paylaşılmalı, ama kiminle? Cinsel yaşamımız hayatımızın kalitesini de belirler, ama neden? Pek çok soru birçoğumuzun aklında asılı kalıyor. Sonrasında da gelsin bilinmezler ve maalesef kaçınılmaz cehalet! Bundan sonraki yazılarımda bu soruları yanıtlamak farz oldu.
Bu veriler 2011 yılına ait. 2013 yılının başlarında 2012 için vereceğimiz sonuçların çok daha iç açıcı olması umuduyla sağlıklı günler diliyorum. Yolumuz uzun, ama samimiyetle belirtiyorum ki nihayetinden umutluyum.
Dr. Gökçen Erdoğan
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı / İlişki Terapisti / Hipnoterapist