Menopozla birlikte cinselliğe olan ilgi azalıyor mu?
Menopoz dönemine giren kadınların çoğunda ilginin azaldığı bir gerçek. Ancak, bunda daha çok psikolojik faktörler etkili. Hepimiz biliriz, menopoza giren pek çok kadın, kadınlığının bittiği, artık cinsel çekiciliği kalmadığı kaygısını yaşamaya başlar. İşte cinselliğe olan ilgi azalması, tam da bu noktada başlıyor. Oysa bilimsel çalışmalar, kadınların da erkekler gibi ileri yaşlarda aktif cinsel hayatlarını sürdürebileceklerini gösteriyor.
Menopozdaki kadının orgazm kapasitesi azalmıyor
Tabii menopozla birlikte vücutta, özellikle cinsel organlarda birtakım değişiklikler olmuyor değil. Bu değişiklikleri şöyle sıralayabiliriz:
- Menopozla birlikte azalan sadece östrojen değil, testosteron hormonu da aynı zamanda. Zira kadınlarda az miktarda bulunan testosteron, libidoyu etkileyen bir faktör. Testosteronun direkt etkisi, vajinal kan akımı ve ıslaklık için de geçerli.
- Menopoz dönemiyle birlikte vajinada kuruma, vajen mukozasında incelme meydana geliyor. Bu iki durum, hem duyarlılığın azalmasına hem de ağrılı birleşme yaşanmasına neden olabiliyor. Tabii dolayısıyla ağrılı cinsel ilişki, kadını cinsellikten soğutan faktörlerin başında geliyor.
Ancak unutmamak gerekiyor ki cinselliği sadece cinsel organlara ve birleşmeye indirgemek yanlış. Çünkü araştırmalar pek çok kadının birleşmeden ziyade sevişme esnasında orgazm olduğunu, kendisine dokunulmasından hoşlandığını gösteriyor.
Menopozla birlikte de kadının orgazm kapasitesi azalmıyor, sadece orgazma ulaşma süresi uzayabiliyor. Üstelik bu dönem, hamilelik riski de olmadan özgür bir seks hayatı yaşamak için bulunmaz bir nimet.
Menapoz dönemindeki sorunlar nasıl tedavi edilir?
Menapoz döneminde yaşanan gerek cinsellikle gerekse diğer sorunların teşhis ve tedavisi için mutlaka uzman doktorlara başvurmak gerekiyor. Uzmanlar, cinsel organdaki kuruluğun, cinsel ilişkide yanma, acıma hissi yarattığı durumlarda, kadınlara lokal uygulamalı krem ve fitil tedavisi verebiliyor. Acı hissinin olmayacağını bilmek, kadının cinsellikten uzaklaşmasına da engel oluyor. Sorun, testosteron seviyesinin azlığından kaynaklanıyorsa, bu defa ilaçla hormon desteği alınabiliyor.
Tüm bu tıbbi tedavilerin yanında, yaşam biçiminde yapılacak bazı değişiklikler de önemli. Spor, menopoza bağlı olarak oluşan depresif ruh halinin ortadan kalkmasını, kadının kendini zinde hissetmesini, hayata pozitif bakmasını sağladığından, cinsel istek de bu durumdan payına düşeni alıyor.
Bunun yeterli olmadığı durumlarda psikolojik destek tedavisi de es geçilmemeli. Unutmamak gerekiyor ki cinsellik iki kişinin yaşadığı bir aktivite. Sadece kadını değil, erkeği de mercek altına almak gerekiyor ileri yaşlarda. Erkekte bulunan cinsel işlev bozukluğu da kadının cinsellikten soğumasına yol açabiliyor zira. Dolayısıyla böyle bir durum varsa erkeğin de bir uzmana başvurması gerekiyor.