Pudra.com 28.05.2012

Kel erkek yatakta daha mı başarılıdır?

Seks ile saç kaybı arasında bir ilişki var mıdır? Saçları dökülen erkeklerin daha fazla cinsel güce sahip oldukları doğru mudur? Yanıtları Pudra.com'da...

“Kel erkekler yatakta daha başarılıdır”, “Sık cinsel ilişki saç kaybını artırır”, “Mastürbasyon yapmak saç döker” tarzı yorumları özellikle saç kaybeden genç erkeklerden sıkça duyarız. Peki seks ile saç kaybı arasında ilişki var mıdır? Bu sorunun cevabını Akademi Saç Terapi Merkezi Saç Sağlığı Uzmanı (Trikolojist) Evrim Bayraktar şöyle cevaplıyor:

Kel erkek yatakta daha mı başarılıdır?

"Saç kaybı yaşayan bazı erkekler kel kalmayı testosteron hormonunun yüksekliğiyle ilişkilendirir. Bu kişiler saç kaybetmenin getirdiği olumsuz durumu, daha çok erkeklik hormonuna sahip olması sebebiyle 'daha fazla cinsel güce sahip olma' yönünde yorumlayarak, övünürler. Testosteron hormonu ve seviyesinin genetik yani erkek tipi saç kaybıyla bir ilişkisi olmakla beraber, saç kaybetmenin cinsel gücü artırıcı bir etkisi yoktur.

Mastürbasyon veya sık cinsel ilişki saç döker mi?
Diğer taraftan mastürbasyon veya sık cinsel ilişkiye girmenin de saç kaybını yaratabileceğini düşünen erkekler bulunur. Bu inanışta da doğruluk payı yoktur. Aksine sağlıklı bir cinsel yaşam stresi ve gerilimi azaltması, kalp atışını ve kan dolaşımını hızlandırması sebebiyle hem kadın hem erkeğin vücut ve saçı sağlığı için faydalıdır.

Erkekte saçı döken DHT nedir?
Erkeklerde saç kaybını oluşturan temel sebep testosteron hormonu veya sayıca çokluğu değildir. Genetik saç kaybı yaşayan kişilerin saç kaybetmesinin sebebi, saç kılıfında bulunan genetik alıcıların testosteronun dönüştüğü (daha yıkıcı formdaki erkeklik hormonu olan) dihidrotestosterona (DHT) duyarlılık göstermesidir.

DHT hormonu saçı olumsuz etkileyerek, saçın yaşam döngüsünün kısalmasına neden olur. Saç her döküldüğünde, dökülen saçın yerine mutlaka yeni bir saç çıkar. Ancak DHT’nin olumsuz etkisiyle ön saç çizgisi ve tepedeki saçlar bir sonraki çıkışında biraz daha zayıflar, daha kısa yaşar. Bu süreç tekrarlandıkça saç küçülerek tüy formunu alır, bir süre sonra bu bölgelerden saç çıkışı sonlanır. Bu nedenle saç kaybı yaşayan erkeklerin saç bölgesindeki genetik alıcıların sayısı ne kadar fazlaysa, bu alıcılar DHT hormonuna ne kadar duyarlıysa o oranda hızlı ve fazla saç kaybedilir.

Bu nedenle erkek tipi saç dökülmesinde etken erkeklik hormonu testosteronun miktarı değil DHT’nin seviyesi, aktivitesi ve saç folliküllerinin DHT’ye karşı geliştirdikleri kalıtsal duyarlılıktır.

Her erkek testosteron hormonuna sahipken, neden her erkeğin saç kaybetmediğini bu yatkınlığa sahip olmamasıyla açıklıyoruz.

Saç kaybının üç dedeni
Kişinin anne-baba veya akrabalarında saç kaybı varsa bu kişinin ergenlik sonrası herhangi bir yaşta saç kaybı yaşama ihtimali vardır. Ancak bu durum kesin saç kaybı yaşanacağı anlamına gelmez. Saç kaybını yaratan 3 temel faktör genetik, hormonlar ve yaştır. Yani genç erkekler yüksek testosteron seviyesine sahip olsalar bile saç kaybına genetik olarak kodlu değillerse veya ciddi sayıda bir saç dökülmesi yaşamıyorlarsa saç kaybı için kaygı duymalarını gerektirecek bir sebep yoktur.

Bununla beraber her erkek, ilerleyen yaşlarda, yaşlanmaya bağlı olarak saçında belirli bir azalma yaşayabilir. Erkeklerde saç kaybı ergenlik sonrası, 16 yaş gibi erken bir dönemde başlayabilir. Saç kaybında genetik yatkınlığın yanı sıra sağlık durumu, yaşam ve beslenme şekli gibi kriterler de etkilidir. Bununla beraber bir erkek 30 yaşına geldiğinde saçının %50’sinden fazlasını koruyorsa, tamamen kel kalma riski çok azdır.

Ancak saç kaybına genetik yatkınlık olan bireylerde yüksek seviyede seyreden testosteron hormonu varsa bunun yanında bu hormonu artırdığı bilinen yüksek oranda stres veya hormonsal bir düzensizlik bulunuyorsa o zaman kişinin daha hızlı saç dökülmesi yaşayacağı bir gerçektir.

Genetik saç kaybı önlenebilir mi?
Erkek tipi saç kaybı erkeklerin büyük çoğunluğunu yaşamlarının bir evresinde etkileyecektir. Genetik saç kaybını ortadan kaldırmak ve durdurmak var olan bilimsel yöntemlerle henüz mümkün değildir. Genetik saç kayıplarını geciktirmek ve kontrol etmek amaçlı kullanılan ve başarılı sonuçlar veren medikal ve kozmetik uygulamalar mevcuttur. Bu tür yöntemlerin saç kaybının fark edildiği en erken dönemde kullanılmaya başlanması ve ürünlerin düzenli kullanılması sayesinde başarılı sonuçlar elde edilir."


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER