Fotoğraf: Beyhan Akkoyun
Erkeklerde ise durum bunun tam tersi. 20'lerinde evlenen bir erkek 30'dan sonra evlenen erkeğe göre eğitimli olup olmamasından bağımsız, daha yüksek gelire sahip oluyor.
ABD Ulusal Evlilik Projesi'nin çalışmasında ABD'de geç evlenme artık bir trend haline geldiğini gösteriyor. Kadınlarda ortalama evlenme yaşı tüm zamanların en yüksek düzeyi 27 olurken bu erkeklerde 29. 1990'da ise durum kadınlarda ortalama 23 erkeklerde ise 26 idi.
Ama evliliği ertelemek kadınlara mali yarar getiriyor. Erkekler ise erken yaşta evlendiklerinde daha başarılı oluyor.
Çalışmada çocuk yapmanın da bu sonuçlarda rol oynadığı belirtildi. Klinik psikolog Meg Jay kariyerin ilk on yılında yaşam boyu kazanılan gelirin üçte ikisinin kazanıldığını belirtiyor. 20'lerinde evlenen eğitimli bir kadın ayrıca erken yaşta çocuk yapma eğiliminde oluyor ve kariyerine ara vermek zorunda kalıyor ve iş yaşamında alacağı yolda aksaklık oluyor.
Ama erkekde durum tam tersi şekilde işliyor. Rapora göre evli erkek iş yaşamında bekar erkeğe göre daha "emin" hissediyor ve daha "verimli" oluyor.
Evlenme yaşının ertelenmesi de boşanma oranlarının düşük olmasına yansıyor. 1980'den sonraki istatistiklere bakıldığında ABD'de 20'li yaşlarda evlenenlerde boşanma oranı yüksekken, geç evlenenlerde bu oran daha düşük.
Araştırmada ayrıca hiç evlenmeyen erkeğin geliri evlenenlerden daha düşük çıkarken kadınlarda tam tersi geçerli.