Yeşil Peri Gecesi, güzelliğini zehirli bir sermaye olarak kullanan genç bir kadının hayattan öç almak için soyunmasıyla başlayan bir düşüş hikâyesi. Modern toplumun ikiyüzlülüğüne, geleneklerin, alışkanlıkların zorbalığına direnen, "farkına varmış" ve bu nedenle acı çeken bir kadının, annesiyle hesaplaşamayan bir kız çocuğunun, okuyanı rahatsız eden ve belki de bu nedenle elinizden bırakamayacağınız öyküsü.
Cumhuriyet elitlerinin düşkün kuşakları ile orta sınıfın can çekişen tutunamayanlarının karşılaştığı trajik bir karnavala dönüşen kapak kızının romanı, toplumun ve bireyin ruh haritasını en ince ayrıntısına kadar resmeden Ayfer Tunç'un güçlü anlatımıyla Türkiye'nin çürüyen yüzüne de ayna tutuyor.
Ayfer Tunç
Yeşil Peri Gecesi
Can Yayınları
Kemal Varol, Kitap Zamanı'nda Yeşil Peri gecesiyle ilgili şöyle diyor:
Ayfer Tunç’un 1992 yılında yayımladığı Kapak Kızı, 2005 yılında yeniden yayımlandığında tartışmalara yol açmıştı. Yazar, olgunlaşmadan yayımladığına kanaat getirdiği romanını yeniden yazmış, gördüğü kimi fazlalıkları romandan çıkarma gereği duymuştu. Bu romanın, Ayfer Tunç’un yazarlık serüveninde önemli bir yer tuttuğu muhakkak. Çünkü yazar, yeni kitabı Yeşil Peri Gecesi’nde yine ilk romanına geri dönüyor.
Kapak Kızı’nda üç roman kahramanının (bankacı Ersin, radyocu Selda ve garson Bünyamin’in) zihnini dolduran dergideki kapak kızı Şebnem’in hikâyesini bu kez onun ağzından anlatıyor. Böyle bakıldığında, Yeşil Peri Gecesi’nin, aslında Kapak Kızı romanının bir çeşit devamı olduğu düşünülebilir. Ancak, Ayfer Tunç’un neredeyse tüm yapıtlarına sirayet eden genel yönelimini bilmeyen okur için yanıltıcı olacaktır bu bilgi. Yapıtları arasında geçişimleri seven, farklı kitaplara dağılmış kahramanları arasında bağlar kuran, kendi yapıtlarına sıklıkla metinlerarası göndermelerde bulunan yazar (Saklı ve Evvelotel adlı öykü kitapları arasında da bu türden bir bağ vardır) bu genel yönelimini Yeşil Peri Gecesi’yle en uç noktaya taşıyor.
Kapak Kızı’nın arzu nesnesi Şebnem, bu kez Yeşil Peri Gecesi’nin öznesi olarak hesap soruyor ona bakan gözlerden. Gerçi roman boyunca kahramanın adına hiçbir yerde rastlamıyoruz ama Kapak Kızı’ndan hatırladığımız roman kahramanları kitaba dâhil olur olmaz, kitap boyunca adını vermeyen kahramanın Şebnem olduğunu biliyoruz.
Ayfer Tunç'un diğer kitapları:
- Kapak Kızı
- Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi"
- Bir Mâniniz Yoksa Annemler Size Gelecek-70’li Yıllarda Hayatımız
- Saklı
- Mağara Arkadaşları
- Aziz Bey Hadisesi
- Taş-Kâğıt-Makas
- Evvelotel
- Ömür Diyorlar Buna
Ayfer Tunç’u yakından tanımak isteyenler için yazarın internet adresi: www.ayfertunc.com