24 Mart 2011 Perşembe, Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Sohbet: 20.00, Konser: 20.30
“Çeşit Çeşit Çeşitleme”
Şef: Cem Mansur
Solist: Matti Rantanen, akordeon
A. Salinen (1935) : P. Hintrik’in Cenaze Müziğinin Çehreleri
Barrabas” Çeşitlemeleri (Akordeon ve orkestra)
J. Panula (1930) : Kiika İikka” Çeşitlemeleri
F. Bridge (1879-1941) : Ağıt
B. Britten (1913-1976) : Frank Bridge’in bir teması üzerine Çeşitlemeler
İlk olarak 16. yüzyılın ortalarında yayınlanmış eserlerde karşımıza çıkan çeşitleme tekniği, yüzyıllar boyunca besteciler için cazibesini korumuş. Bir müzik cümlesinin melodi, ritm, armoni, renk veya diğer bileşkenlerinden biri veya birçoğunun dönüştürülmesiyle ortaya çıkan çeşitlilik, bestecinin gerçek yaratıcılığını ortaya koyması için ideal bir çerçeve oluştururken, çağlar ve müzisyenler arasında bir tür iletişimin anahtarı da olabiliyor.
Akbank Oda Orkestrası, Mart ayı konserlerinde çeşitleme tekniğinin çok farklı kullanımlarını ortaya koyuyor. Günümüzün en önemli bestecilerinden Finlandiya’lı Aulis Sallinen’in çeşitleme fikrine iki farklı açıdan bakan eserleri programın ilk yarısını oluşturuyor. Olağanüstü bir güzellik ve hüznü içinde taşıyan bir halk şarkısını temel alan “P. Hintrik’in Cenaze Müziğinin Çehreleri” ancak usta bir bestecinin, bu melodiden yola çıkarak ortaya çıkarabileceği zengin ifade yelpazesini oluşturuyor. Sallinen’in, yurttaşı akordeon virtüözü Matti Rantanen, dünyada ilk seslendirilişini yapmış olduğu “Barrabas” Çeşitlemeleri’nde orkestranın konuğu. Karanlık olduğu kadar renkli ve derin olan bu başyapıtın ardından Rantanen, Finlandiya’lı tüm ünlü orkestra şeflerinin efsanevi hocası Jorma Panula’nın bir halk şarkısın üzerine çeşitlemeleriyle ilk yarının olumlu bir enerjiyle bitmesini sağlıyor.
Programın ikinci yarısı büyük İngiliz besteci Benjamin Britten’in dehasının en üst düzeyine ne kadar genç yaşında eriştiğini gösteriyor. Tüm zamanların en şaşırtıcı harika çocuklarından Britten, hocası Frank Bridge’in bir teması üzerine bestelediği Çeşitlemeler’de, yaylı çalgılar orkestrasının teknik ve ifade sınırlarını sonuna kadar, inanılmaz bir yaratıcılık ve ustalıkla kullanıyor. Bu çeşitlemelerin içinde neler yok ki: klasik çağa göndermeler yapan danslar, çılgın bir vals, duygu yüklü bir romans, en büyük ustalara yaraşır bir füg ve daha niceleri… Orkestra, bu harika çeşitlemelere vesile olan Frank Bridge’i de küçük bir eseriyle hatırlamayı ihmal etmiyor.
VİYOLONSEL DEHASI BENYAMİN SÖNMEZ AKBANK SANAT’TA
Müzik otoriteleri tarafından “Viyolonsel dünyasının genç ve karizmatik yeni üyesi”, “Gerçek bir müzik ilizyonisti”, “Çalışında barok zarafetini ve Bizans renklerini barındıran genç Türk” olarak tanımlanan Benyamin Sönmez, 23 Mart 2011, Çarşamba günü Akbank Sanat’ta sahne alacak.
Yeni viyolonsel jenerasyonunun en başarılı genç temsilcilerinden biri olan sanatçı, eğitimi sırasında David Geringas, Yo-Yo Ma ve Anner Bylsma gibi bir çok tanınmış büyük viyolonsel sanatçısının ustalık sınıflarına katılma fırsatı yakaladı. Eğitiminin ardından 17. yüzyıl bestecisi Marin Marais ile başlayan ve 20. yüzyıl bestecileri Arvo Part, Penderecki, Giya Kancheli, Alfred Schnittke, Dutilleux, Schöenberg ve Benjamin Britten’e kadar uzanan geniş bir repertuara sahip olan sanatçı, özellikle 20. yüzyıl bestecilerinin eserlerine getirdiği eşsiz yorumlarıyla büyük müzik otoriteleri tarafından günümüzün en yaratıcı sanatçılarından birisi olarak adlandırılıyor.
Konserlerinde Maggini-Stiftung’e ait olan 1610 yılı İtalyan yapımı Paolo Maggini viyolonsel çalan Benyamin Sönmez’e, piyanoda Hakan Ali Toker eşlik edecek.
Benyamin Sönmez, konserinin öncesinde 24-25 Mart 2011, Perşembe ve Cuma günleri ise Akbank Sanat’ta viyol ailesinin gizemli tarihini ve çalma teknikleri konulu bir masterclass gerçekleştirecek.
Yer: Akbank Sanat
Konser Tarihi: 23 Mart 2011, Çarşamba
Saat: 20:00
Bilet Fiyatı: Tam: 20 TL. Öğrenci:10 TL.
Masterclass: 24-25 Mart 2011, Perşembe, Cuma
Saat: 14:30 – 17.00
Etkinlik Ücretsizdir.
GİTARIN USTA İSMİ MURAT USANMAZ AKBANK SANAT’TA
Katıldığı uluslararası bir çok festival ve projede ülkemizi başarı ile temsil eden usta gitar sanatçısı Murat Usanmaz, 31 Mart 2011, Perşembe günü Akbank Sanat’ta sahne alıyor.
Flamenko, lâtin-caz ve yaşadığımız coğrafyanın melodik ve ritmik zenginliğini müziğine yansıtan besteleriyle müzik otoritelerinin övgüsünü kazanan Murat Usanmaz, Akbank Sanat’taki konserinde klasikleşmiş flamenko gitar eserlerinden oluşan renkli bir repertuar ile sanatseverlerle buluşacak.
Son zamanlarda Çin, İtalya, Cezayir, Almanya, Türkmenistan ve Finlandiya gibi ülkelerde gerçekleştirdiği projelerle büyük ilgi toplayan Murat Usanmaz, kendi adını taşıyan "Murat Usanmaz Quintet" ve "3GitarİSTanbul" projeleri ile performanslarına devam ediyor.
Yer: Akbank Sanat
Konser Tarihi: 31 Mart 2011, Perşembe
Saat: 20:00
Bilet Fiyatı: Tam: 20 TL. Öğrenci:10 TL.