Konserler Santralistanbul, Sepetçiler Kasrı, Eminönü üstgeçidi ve Heybeliada gibi kentin farklı mekanlarında gerçekleştiriliyor. Konser biletleri Biletix’ten ve konser mekanlarından temin edilebilirken, Eminönü üstgeçidi ve Heybeliada’daki konserler biletsiz etkinlikler. Santralistanbul’da yoğun bir programla sürmekte olan eğitim etkinlikleri ise, farklı uluslardan öğrencileri, müzikte yaratıcı fikirlerin etrafında dünyanın usta müzisyenleriyle bir araya getiriyor.
Tam program için www.iscms.org sitesini ziyaret edebilirsiniz.
John Zorn ve Masada ISCMS’te
Etkinliğin yıldız isimlerinden ABD’li sıra dışı müzisyen John Zorn, ünlü grubu Masada’yla 8 Ağustos’ta Sepetçiler Kasrı’nda. Zorn ve Masada, 7 Ağustos’ta aynı mekândaki “Kültürler Arası Doğaçlamalar” konserine de katılıyor. Zorn ve grubu oluşturan Cyro Baptista, Greg Cohen, Kenny Wollesen ve Marc Ribot, ayrıca atölye ve seminerlerle ISCMS öğrencileriyle birlikte olacaklar.
İstanbul’da ezber bozan konserler
“Seyyar Satıcılar Sahnede”, “İstanbul’u Çalıyoruz”, “Kültürlerarası Doğaçlamalar”, “Bir Çalgının Hafızası”, ISCMS’in yıldız sanatçılarla düzenlediği temalı konserlerden bazıları. Trilok Gurtu, Oliver Lake, Karl Berger, Ömer Faruk Tekbilek, “Hacı” Tekbilek, Ayşe Tütüncü, Erdem Helvacıoğlu, Ahmet Özden, Orhan Osman gibi müzik dilleri farklı sanatçıların İstanbul sokaklarının emektar seyyar satıcılarıyla nasıl bir müzik yaratacaklarını merak ediyorsanız, hazırlık süreci aylar süren “Seyyar Satıcılar Sahnede” konserini kaçırmayın (6 Ağustos 21.30 - Sepetçiler Kasrı). 5 Ağustos’taki “İstanbul’u Çalıyoruz” etkinliğinde ise ABD’li şef, kompozitör ve perküsyon sanatçısı Adam Rudolph yönetiminde, aralarında Oliver Lake, Ömer Faruk Tekbilek, Kenny Wessel gibi pek çok yıldız sanatçının bulunduğu 20 kişilik orkestrayla Eminönü üstgeçidinde şehrin sesleriyle doğaçlamalar yapacak. Gündüz üstgeçitte çalan sanatçıların yanı sıra, Büyükberber Klein Duo ile Männer mit Motoren, akşam 21.30’da Sepetçiler Kasrı’nda “Üstgeçidin Üstüne” temalı konserde bir araya geliyorlar.
Mehmet Erenler, Mehmet Üçer, Ali Fuat Aydın gibi halk müziği ustalarımızı buluşturan “Bir Çalgının Hafızası” konseri, Anadolu’nun kadim çalgısı bağlamayı odağına alıyor (1 Ağustos 21.30 - Tamirane / Santralistanbul). Trilok Gurtu, John Zorn, Ömer Faruk Tekbilek, Dawda Jobarteh gibi çok sayıda dev müzisyenin katılacağı “Kültürler Arası Doğaçlamalar” konserinde ise, Hindistan, Gana, Gambia, ABD; Türkiye gibi farklı kıtalardaki ülkelerin doğaçlama gelenekleri yaratıcı biçimde harmanlanıyor (7 Ağustos 21.30 – Sepetçiler Kasrı).
İsmet Sıral Kimdir?
Türkiye'nin ilk profesyonel caz orkestrası kurucularından, saksafon, flüt ve ney ustası İsmet Sıral (1927-1987), orkestrasıyla Avrupa’da da büyük yankı uyandırdı. 60'ların sonunda dostu Neyzen Aka Gündüz'den ney çalmayı öğrendi; Mevlevî felsefesine ve Anadolu'nun müzikal zenginliğine yönelerek, Türk müziği ile caz arasında köprüler kurduğu çalışmalarına başladı. 1978-80 yıllarında New York'taki Creative Music Studio'da (CMS) dünya müziğinin dev isimleriyle birlikte dersler ve konserler verdi, caz ustalarını Türk müziğiyle tanıştırarak onlara Anadolu ezgilerinin, aksak ritimlerin, makamların inceliklerini öğretti ve derin izler bıraktı. Sanatçının adını taşıyan ISCMS, onun uluslararası bir müzik okulu kurma hayaline de saygı duruşu niteliği taşıyor.