Müze Köy’e yolculuk
Türk mimarisinin en güzel örneklerini sergileyen Safranbolu Evleri, Yemeniciler Arastası, Kent Tarihi Müzesi, İncekaya Su Kemeri… Bir ilde olması gereken her şeyi, küçücük bir coğrafyaya sığdırabilmiş Safranbolu. Bu yüzden özel ve ünü Türkiye sınırlarını aşıyor. “Safranbolu’yu karış karış gezelim” derken, soluğu Safranbolu’nun 11 km. uzağındaki Müze Köy’de alıyoruz. Yüzyıllar öncesinden Yörüklerin yerleştiği bu köy, günümüzde Yörük Köyü olarak da biliniyor. Gerçek bir Türkmen köyü olan Yörük Köyü’nde 93 tescilli eser bulunuyor. Buradaki evler, bilinen köy evlerinden farklı mimari özellikler taşıyor.
Kent kültürünün başyapıtları
Türk mimarisine damgasını vurmuş Safranbolu Evleri’nden de bahsetmemek olmaz. 18. yüzyıldan itibaren yapılmaya başlanan bu evler, Arnavut kaldırımlı sokaklarla hoş bir ambiyans yaratıyor. Evler sadece estetik mimarisiyle ön plana çıkmıyor. Safranbolu evleri çok nüfuslu ailelere, yağışlı iklime göre dizayn edilmiş. Evlerin yapımında taş, ahşap ve kiremit kullanılmış. Üç katlı evler, bize her bir katında farklı bir deneyim yaşattırıyor. Özellikle üçüncü katta ‘sofa’ adı verilen alanın dizaynı diğer katlardan ayrılıyor. Bazı evlerin içinde ise yazın serinlik vermesi ve olası yangın tehlikesine karşı havuz bile bulunuyor. Gezdiğimiz Kaymakamlar, Kileciler, Mümtazlar, Sipahioğlu, Emir Hocazade Ahmet Beyler Gezi Evleri iç ve dış görünümleriyle bizi büyülerken, betonlaşan şehir yaşamına karşı bir duruş olarak yüzyıllardır zamana meydan okuyorlar.
Lezzet şöleni
Değişimin olumsuz yönüne kapılarını kapatan Safranbolu, gelen misafirlerine geçmişten günümüze yadigar kalan müthiş lezzetler sunmaya devam ediyor. Çorbalardan zeytinyağlılara kadar zengin bir mutfağa sahip Safranbolu’da safranın vazgeçilmez olduğu Safranlı Lokum ve Safranlı Zerde Tatlısı, tadanlara ayrı bir lezzet şöleni yaşatıyor.
Deniz Vargeloğlu