20.09.2011

İstanbul Modern’de çağdaş kadınların sergisi: Hayal ve Hakikat

İstanbul Modern, 22 Ocak 2012'ye kadar sürecek "Hayal ve Hakikat - Türkiye’den Modern ve Çağdaş Kadın Sanatçılar" sergisi ile Türkiye'nin toplumsal ve kültürel dönüşümünü kadın sanatçıların üretimleri üzerinden gündeme getirmeyi amaçlıyor.

İstanbul Modern'in adını ilk Türk kadın romancı Fatma Aliye’nin Ahmet Mithat ile birlikte kaleme aldığı 1891 tarihli "Hayal ve Hakikat" romanından alan sergisi, Türkiye'nin toplumsal ve kültürel dönüşümünü kadın sanatçıların üretimleri üzerinden gündeme getirmeyi amaçlıyor.

İstanbul Modern’de çağdaş kadınların sergisi: Hayal ve Hakikat

22 Ocak 2012'ye kadar sürecek olan sergi, modern ve çağdaş sanatta kadın sanatçıların öncü ve eleştirel pozisyonlarını merkez alarak Türkiye’nin sosyokültürel tarihine yeni ve alternatif bir bakış sunuyor.

Küratörler Fatmagül Berktay, Levent Çalıkoğlu, Zeynep İnankur ve Burcu Pelvanoğlu’nun oluşturduğu seçki, kadın sanatçıların 1900’lü yılların başından bugüne uzanan üretim sürecini kapsayarak, resimden videoya çeşitli sanat disiplinlerine yer veriyor.

Sergi, hayat hikayeleri ve üretimleri hakkında fazla bir bilgiye sahip olmadığımız ve artık adları unutulmaya yüz tutmuş öncü kadın sanatçıları, yeniden keşfedilen modernleri ve neredeyse son kırk yıldır çağdaş sanat ortamını düşünsel tavır ve pratik eylemleriyle yönlendiren 74 sanatçıyı birbirine bağlıyor.

Sponsorluğunu Eczacıbaşı Topluluğu’nun üstlendiği serginin tüm etkinlikleri Sayın Tamara Mansimov’un katkılarıyla gerçekleştiriliyor. Sergiye teknoloji sponsoru LG’nin yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Tepta Aydınlatma, İstanbul Modern Restoran, CNN Türk, Acarlar Makine ve Antalis katkıda bulunuyor.

Sergiye paralel etkinlikler

İstanbul Modern Eğitim ve Sosyal Projeler Bölümü, Hayal ve Hakikat sergisine paralel olarak, Eğitim Sponsoru Garanti Bankası’nın katkılarıyla farklı yaş gruplarına özel tasarladığı “Hayal Peşinde” başlıklı eğitim programlarında, çocuklara, gençlere ve ailelere yönelik ücretsiz sanat atölyeleri düzenleyecek. Program, çocukları, gençleri ve aileleri sergide eserleri bulunan sanatçıların izinden giderek, onların hayal dünyalarını keşfetmeye, hayallerini organik malzemelerle oluşturacakları nesnelere, performans çalışmalarına, resimlere, oyuncak tasarımlarına ve maketlere taşımaya çağırıyor. Programda, 4-6 yaş grubundaki çocuklar için “Renkli Portreler”, 7-9 yaş grubundaki çocuklar için “Masal Haritaları”, 10-12 yaş grubundaki çocuklar için “Nesnelerin Beş Hali” ve 13-16 yaş grubundaki gençler için ise “Kağıttan Mobilyalar” isimli atölyeler düzenleniyor. Ayrıca çocuklarıyla birlikte sanat çalışmalarına katılmak isteyen aileler, Ailece Sanat programının “Çocuk Oyuncağı” ve “Küçücük Kutucuk” isimli atölyelerine katılabiliyor. Tüm atölye çalışmaları ücretsiz olarak gerçekleştiriliyor.

CNN Türk’ün katkılarıyla serginin gerçekleşme sürecinin yanı sıra küratörler ve sanatçılarla söyleşileri içeren bir belgesel hazırlandı.

Hayal ve Hakikat ile eşzamanlı olarak İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi’nde yer alan Tekinsiz Karşılaşmalar sergisinde Türkiye’den genç kuşak altı kadın sanatçı, “tekinsizlik” kavramını ele alırken, aynı zamanda fotoğrafın olanaklarını ve yeni sergileme biçimlerini araştırıyor.

İstanbul Modern Kütüphane
’de yine sergi sanatçılarının yaşamlarına ve sanatlarına ilişkin kitaplar ve çeşitli kaynaklar yer alacak.

İstanbul Modern Mağaza’da sanatçıların yapıtlarından oluşan çeşitli hediyelik eşyalar bulunacak.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER