İstanbul Modern gölge tiyatrosunun etkilerine ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Henüz görmediyseniz mutlaka ziyaret edin.
İstanbul Modern Sanat Müzesi, yeni sergisi ‘Gölgeye Övgü’ ile geleneksel gölge tiyatrosunun 20. Yüzyıl başında sinemaya ve günümüz çağdaş sanatına etkilerini keşfetmeye çağırıyor.
6 Mayıs’a kadar devam edecek olan sergi, yedi ayrı ülkeden sekiz çağdaş sanatçının ve 20. Yüzyıl’ın ilk yarısından iki usta sinemacının en önemli eserlerini bir araya getiriyor. Gölge tiyatrosu Gölge tiyatrosunun Türkiye ve Yunanistan’daki köklü geçmişinin çağdaş sanata etkilerini yansıtan “Gölgeye Övgü”, halk masallarına ya da yalın çağdaş anlatılara dayanan çalışmaları kapsıyor. Dans, opera ve müzik içeren gölge tiyatroları, siluetler, çizimler, metinler, elyazmaları, filmlerle birlikte 100’den fazla yapıt sunuyor.
Sergi, gölge tiyatrosu gelenekleriyle çağdaş sanattaki yeni anlatı ruhu arasındaki paralellikleri araştırıyor ve geleneksel sanat biçiminin son yıllarda çağdaş sanat dünyası üzerindeki izlerini aktarıyor. Sadece sanatseverlere değil, sinema, animasyon ve gölge tiyatrosunun tarihine ilgi duyan ziyaretçilere ve her yaştan geniş bir kitleye sesleniyor. Karagöz etkisi Serginin küratörü Paolo Colombo Gölge Tiyatrosu’nun, dayandığı köklü gelenek, zenginlik ve öz nedeniyle, sinema öncesi tarihte ayrıcalıklı bir yere sahip olduğunu savunarak, “Bu serginin kalbinde ve temel metaforunda, Türk ve Yunan gölge tiyatrosu gelenekleri, özellikle de Karagöz karakteri yatıyor” diyor.
Ara Güler Fotoğrafları Sergide öne çıkan çalışmalar ise Ara Güler’in Karagöz konulu fotoğrafları, Grafik tasarımcı Yurdaer Altıntaş’ın Karagöz üzerine bir video portfolyosu, Katariina Lillqvist’in Gümüş Ayı ödüllü kukla animasyon filmleri, ünlü Amerikalı sanatçı Kara Walker’ın resimleri ve siluet enstalasyonları, Lotte Reiniger’ın en ünlü filmleri, Ladislas Starewitch’in stop motion çalışmaları, Haluk Akakçe’nin videosu…
İstanbul Modern Meclis-i Mebusan Cad. Liman İşletmeleri Sahası Antrepo No:4 Karaköy - İSTANBUL (212) 334 73 00