@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 16.05.2012

"Padişahın Evi: Harem-i Hümayun" Sergisi Topkapı Sarayı'nda!

Topkapı Sarayı Müzesi Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Harem-i Hümayun Sergisi" 13 Haziran’da kapılarını açıyor. Sergi, Harem’in hiç bilinmeyen yönlerinin gerçeğe uygun olarak anlatacak. Harem'i merak edenler bu sergiyi kaçırmayın.

Türkiye’de ve dünyada Harem konusunda oluşan eksik ve hatalı bilgilerin düzeltilmesi amacıyla hazırlanan Harem-i Hümayun Sergisi, Topkapı Sarayı Müzesi’nin II. Avlusunda yer alan Has Ahırlar Sergi Salonu’nda ziyaretçilerle buluşmaya hazırlanıyor. Sergi, Harem’in hiç bilinmeyen yönlerinin gerçeğe uygun olarak anlatacak.



Padişahın Evi Harem
Dört ana bölümden oluşacak serginin ilk bölümünde Harem’in inşa dönemleri minyatürler, gravürler ve planlar eşliğinde anlatılırken, ikinci bölümde yine mimarideki hiyerarşik düzene uygun olarak Harem’in koruyucuları ve hizmetlileri olan haremağaları ve cariyeler teşkilatı anlatılacak. Üçüncü bölümde has odalıktan hasekiliğe ve nihayetinde valide sultanlığa yükselen padişah kadınları, kız ve erkek çocukları ile kız kardeşlerinden oluşan hanedan üyelerinin Harem’deki yaşamları, eğitimleri, hiyerarşideki yerleri vurgulanacak. Sergi, Harem’de günlük yaşamın, eğlencelerin ve geleneklerin yine başyapıtlarla ve görsellerle anlatılacağı dördüncü bölümle sona erecek.

Topkapı Sarayı Müzesi Müdürlüğü tarafından hazırlanan, Bilintur-BKG ve TAV Havalimanları’nın ana sponsorluğunda 13 Haziran’da müzenin ikinci avlusunda açılacak sergide haremin gerçeğine dair her şey var. Yaklaşık 100 kişinin hazırlıkları için çalıştığı, 500 metrekare alanda 300’e yakın eserin görülebileceği sergiyi Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı İlber Ortaylı anlattı.

En merak edilen bölüm
Türkiye’de ve dünyada ilk defa depolarımızdaki ilgili belgeleri ve eşyaları bir araya getirerek bir Harem sergisi hazırlamaya karar verdiğimizde 2006 yılındaydık. O günden bugüne de özverili çalışmalarla hazırlıkları tamamladık. Türkiye’de bir ilk olacağı için çok özen gösterdik. Yüzyıllarca valide sultan, padişah kadınları, çocukları, kız ve erkek kardeşleriyle cariyelere ev sahipliği yapan, dışarıdan hiçbir yabancının giremediği Topkapı Sarayı haremi her zaman Osmanlı yaşamının en bilinmeyen ve merak edilen bölümü olmuştur. Sergi, Topkapı Sarayı Müzesi koleksiyonlarında yer alan ve bizzat saraydan intikal eden eserler aracılığıyla Topkapı Sarayı hareminin gerçekçi bir biçimde anlatılması amacıyla düzenlendi.

Harem mimarisi, haremin koruyucuları ve hizmetlileri olan harem ağaları ve cariyeler teşkilatı, padişah kadınları, kız ve erkek çocuklarıyla kız kardeşlerinden oluşan hanedan üyelerinin haremdeki yaşamları, eğitimleri, hiyerarşideki yerleri ve haremde günlük yaşam, gezenlerin akıllarında kalacak.

Hürrem'in mektupları
Üçüncü bölümde has odalıktan hasekiliğe ve nihayetinde valide sultanlığa yükselen padişah kadınları, kız ve erkek çocuklarıyla kız kardeşlerinden oluşan hanedan üyelerinin haremdeki yaşamları, eğitimleri, hiyerarşideki yerleri vurgulanacak. Osmanlı sanatının en güzel örneklerinin sergileneceği bu bölümde Hürrem Sultan’ın Kanuniye yazdığı bir mektup, yine Hürrem Sultan’a ait bir mendil ve kaşbastı, Hatice Turhan Sultan, Cemile Sultan, Adile Sultan ve başkadın efendilere ait mühürler ilgi çekici. Padişahların ve valide sultanların birbirlerine yazdığı mektuplar, entari, kemer, başlık gibi kıyafet örnekleri, takılar, murassa kutular ve günlük kullanım eşyaları da gösterime sunulacaklar arasında.

Haremden tahta çıkış
Serginin kadınlara ait bölümünden sonra doğumlarından tahta çıkışlarına kadar şehzadelerin haremdeki yaşamlarının anlatıldığı bölüme geçilecek. Burada sergilenecek eserler arasında şehzadelere ait kıyafetler, eğitim araçları, sünnet şenliklerinin, sancağa çıkmalarının betimlendiği minyatürlü eserler sergilenecek. Üçüncü bölüm padişahların haremden tahta çıkışıyla son buluyor. Bu bölümün en önemli eserleri sorguç, yazı kutusu, askı, matara gibi saltanat sembolleri, tören kaftanı ve padişahların tahta çıkışlarında harem halkına altın saçtıkları rivayet edilen Altın Yol çinileri. Sergi haremde günlük yaşamın, eğlencelerin ve geleneklerin yine başyapıtlarla ve görsellerle anlatılacağı dördüncü bölümle sona erecek.

Kahve ve Çubuk İçen Genç Hanım
18. yüzyıla ait olan ve Jean Baptiste Le Prince’in, haremde günlük yaşam konulu resimlerinden biri. Eserde çubuk içen genç hanıma, bir cariye kahve sunuyor. Genç hanımın ve kahve sunan cariyenin kıyafeti, genç hanımın incilerle ve bir gülle süslü saç tuvaleti, çubuk, kahve ibriği gerçekçi bir biçimde betimlenmiş. İç mekan, aynı sanatçının "Gergefte Nakış İşleyen Cariyeler" resmindeki betimlemeleriyle benzerlikler taşıyor.


Murassa Koku Mahfazası
Osmanlı’nın 19. yüzyılına ait eser, altından imal edilmiş olup, yumurta biçiminde. Leylak renkli mine, zeminde gümüş yuvalı elmaslardan oluşan kavisli hatlar sıralanıyor. Krem, parfüm veya esans muhafazası olarak kullanılmış olmalı.

Tören Kaftanı
Osmanlı sanatının karakteristik motiflerinden "benek" ve "pelenk" motifiyle bezeli olan kaftandaki motifler, pars postunda yer alan benekle kaplan postunun çizgilerine benzetilerek, saltanat ve güç sembolü olarak yorumlanmış. 17. yüzyıla ait kaftan, ipekli ve pamuklu dokumadan yapılmış.

Murassa Satranç Takımı
Satranç takımı, ajur ve firuzekârî tekniğiyle yapılmış çeşitli motiflerle bezenmiş. Tepelerinde altın yuvalı kabaşon yakut veya firuze taşlar var. Taşlardan dokuzunun tepesi yakutlu, altısı firuzeli. Satranç takımlarının 16. yüzyıldan günümüze ulaşabilmiş küçük, zarif parçalarının birbirine benzeyenleriyle bir yarım set oluşturulmuş. Satranç, pek çok Doğu ve Batı kültüründe olduğu gibi, Osmanlı Sarayı’nda da sevilerek oynanan bir oyundu. Ancak, İslâm’ın üç boyutlu figür yapmayı yasak etmiş olmasından dolayı, satranç taşları genellikle figürsüzdür.

Kafesli Landon
Osmanlı’da 18. yy. sonu ve 19 yy. başına ait olan arabanın üst kısmı oyma ve kabartmalı dikdörtgen ahşap bir oda şeklinde düzenlenmiş. Yeşil renk ve yaldız boyalı olup pencereleri ahşap kafesli. Ön yay sistemi üzerinde yer alan yaldız boyalı ahşap oyma hurma ağacı figürü dikkat çekicidir. Çünkü hurma ağacı İslâm inancına göre cennete özgü ağaçlardandır ve sonsuz yaşamı vurgular. İç kısım bordo renkli kadife kumaşla kaplı olup, üzerine stilize dal, yaprak, fiyonklu buketler ve altı kollu yıldız motifleri kordon tutturma tekniği ile uygulanmıştır. Türk-İslâm sanatında Mühr-ü Süleyman motifinin kullanılışı iktidar, saltanat ve devamlılığı, manevi güç ve nazara karşı koruyuculuk, yol göstericilik olarak açıklanmakta, çok daha erken kültürlerde de görülmüştür.

Son dönemde sayıları çok artan tarihi dizi ve filmlerin etkisiyle artık çok daha fazla insan Harem'i merak ediyor. Pudra.com'un da merakla beklediği bu sergiyi kaçırmayın!


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER