pudra.com 24.02.2010

Zor lekeler kumaşlardan nasıl çıkar?

Çimen, çamur, çay, şarap hatta oje… Korkmayın, bu lekeler çıkıyor! Leke çıkarmanın püf noktaları pudra.com'da.

Bazı lekeler bazen tam bir baş belası olabiliyor. Özellikle de inatçı lekeler. Ne kadar yıkarsak yıkayalım onlardan kurtulamıyoruz. Oysa her leke için doğru yöntemi uygulayabilmek ve kullanılacak ürünleri tanıyabilmek çok önemli. Aynı zamanda lekenin türü ne olursa olsun ve hangi işlemi uygularsanız uygulayın vakit geçirmeden lekeye anında müdahale etmelisiniz. O zaman lekelerden eser kalmıyor.

Zor lekeler kumaşlardan nasıl çıkar?


İşte inatçı lekelere çözüm önerileri:


Çamur lekesi: Çamurlu lekeyi kuruduktan sonra kazımalı veya fırçalamalı ve hemen giysinize ön yıkama uygulamalısınız. Bu şekilde yıkamadan önce lekenin büyük bir kısmı çıkmış olur. Bazı giysiler için etiketlerinde verilen bilgiler uygunsa sıcak yıkama yapmanız etkiyi daha da arttırır.

Çimen lekesi: Önce ıslattığınız lekenin üzerine deterjan dökerek biraz bekleyin. Sonra kumaşınıza uygun yıkama seçeneklerinden birini kullanın. Ayrıca başka bir yöntem olarak lekenin üzerine beyaz ispirto döküp durulamayı deneyebilirsiniz.

Çay lekesi: Beyaz kumaş üzerindeki çay lekesini çıkarmak için limon suyuyla lekeyi silip soğuk suyla durulayın. Renkli kumaş üzerindeki çay lekesini de, leke tazeyse yumurta sarısını suyla karıştırıp lekeyi ovarak çıkarabilirsiniz. Leke eskiyse, o zaman gliserinli suyla silmelisiniz.

Şarap lekesi: Kırmızı şarap lekesi çok zor çıkan bir leke olarak bilinse de doğru yöntemlerle lekeden kurtulabilirsiniz. Örneğin; lekenin kumaşa yayılmaması için sıcak sudan uzak durun. Şarap dökülen yere bir miktar tuz döküp bekletin. Sonra kuru bir bezi lekenin üzerine koyun. Bezin üzerine leke çıkmayana kadar bu işleme devam edin.
Beyaz kumaşta şarap lekesi: Kumaşı bir süre kaynamakta olan süte batırın sonra yıkayın. Kumaşın üzerine dökülür dökülmez hemen tuz serpin. İlk yıkamada çıkacaktır. İnatçılık ederse, yıkama suyuna biraz çamaşır suyu katınız.
Renkli kumaşta şarap lekesi: Lekeli kısmı amonyaklı soğuk suya batırın.
Beyaz pamuklu örtüde: Hemen lekeli kısmı beyaz şarapla ıslatın.

Oje lekesi: Aseton ile veya eşit ölçülerdeki alkol ve eter karışımı ile çıkartabilirsiniz. Her iki halde de lekenin altına 4-5 kat katlanmış beyaz bir bez koyun. Lekeyi silerken bu bez kirleneceğinden, kirin elbiseye geçmemesi için, kontrol edin ve lekenin altına bezin temiz kısımlarının kaydırın. Leke hemen çıkmazsa bu işlemi bir daha tekrarlayın. Sonra asetonu uçurarak leke bırakmasını önleyin.

Alkol lekesi: Alkol lekelerini önce soğuk suyla sonra gliserinli suyla silmelisiniz. En son sirkeli suyla durulayarak yıkarsanız lekeden eser kalmaz.

Yağ lekesi: Kızartma yaparken ne kadar dikkat etsek de sıçrayan yağları tamamen engelleyemeyiz. Bunları temizlemek için en etkili temizleyici ispirtodur. Zeytinyağı lekesini elbiseden çıkartmak için sakın su ya da kolonya kullanmayın. Hemen bir lokma ekmek içini yuvarlayıp lekenin üstünde gezdirin. Çıkacaktır.

Zamk lekesi: Çıkartmak istediğiniz lekenin altına su emici bir kumaş parçası koyun ve lekeli kısmı beyaz sirkeye batırılmış bir bezle silin sonra durulayın.

Su lekesi: Şaşırdınız belki ama, su da leke yapar. İpekli ya da pamuklu kumaşlardaki su lekesini çıkartmak için lekeli yerleri bir bardak ya da şişenin dibiyle ovun. Fanilalarla yünlüleri ütülemek yeterlidir.



Ruj lekesi: Ruj lekeli kumaşı etere batırılmış bir pamukla silmek ve bu işlemi birkaç kez tekrarlamak gerekir. Ancak bu işlemi yaparken ateşten uzakta durmakta fayda vardır. Eter çok yanıcı bir maddedir. Diğer yol, lekenin üzerine sabun sürün ve bir saat öyle bırakın. Sonra yıkayın. Başka bir alternatif, lekenin üzerine pamukla oksijenli su damlatın. Sonra suyla durulayın.

Kahve lekesi: Leke henüz oluşmuşsa üzerine biraz tuz dökün.
Beyaz pamuklu kumaşta: Lekeyi sabunlu su ile çıkaramazsanız, oksijenli su ile silin. Bu da yeterli olmazsa çamaşır suyu kullanmaktan başka çareniz yok demektir.
Renkli kumaşta: Lekeyi çıkartmak için birkaç yol deneyebilirsiniz. Lekeli kısma biraz gliserin sürün ve ılık suyla durulayın.
Nazik kumaşlar için: Şu karışımı deneyebilirsiniz. Sıcak suya bir yumurta sarısı ve birkaç damla gliserin katın. Bununla lekeli kısmı silin ve ılık suyla durulayın.

Kan lekesi: Hiç denememeniz gereken usul kan lekesini çıkartmak için sıcak su kullanmaktır. Lekenin pişerek daha fazla yerleşmesine yol açar sıcak su. Oysa bazı özel yollarla kan lekelerini kolaylıkla çıkartabilirsiniz.
Beyaz kumaşlarda: Lekeyi oksijenli suyla ıslatın. Sonra sabunlu ılık suda yıkayın.
Renkli kumaşlarda: Nişastayı suyla karıştırarak bir hamur yapın. Bunu lekeli yere sürerek kurumasını bekleyin. Sonra fırçalayarak temizleyin. Bir başka usul de aspirin tabletini azıcık suyla eritip lekeli yeri bununla örtmektir. İyice kuruyunca fırçalayarak temizlersiniz.

Fondöten lekesi: Elbisenize bulaşan fondöten leke bırakmışsa, bunu etere batırılmış bir bezle silin. Oluşan hare sabunlu suyla yıkanınca yok olacaktır.

Çikolata lekesi: Çikolata lekesini temizlemenin en iyi yolu gliserinle ovuşturup yağ emici iki kağıt arasında bir müddet bırakarak yağının iyice emilmesini sağlamaktır. Eğer bu yeterli olmazsa ve lekelenen kumaş rengi bozulmayan cisten ise lekeli kısmı suyla karıştırdığınız 90 derecelik alkolle silin.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER