Anti-aging nedir?
Anti-aging, kelime anlamı olarak “yaşlanma karşıtı” demek. Anti-aging’te amaç, olanı korumak ve yaşlanmayı mümkün olduğunca geciktirmek.
Peki, o zaman yaşlanma nedir? Yaşlanmayı ertelemek mümkün mü?
Yaşlanma nedir?
Yaşlanma, kabullenilmesi zor olan bir durum. Ancak doğduğumuz andan itibaren, kaçınılmaz olan bu gerçekle yaşıyoruz. Çünkü bu bir rahatsızlık değil, doğal bir süreç. Yaşlanmanın en basit tanımı, hücre yenilenmesinin yavaşlaması. Genç bir insanın derisinde 28-30 gün içinde tüm hücreler değişir ve yenilenir. Fakat 60’lı yaşlarda bu döngü 45-50 güne düşer.
Yaşlanma 30’lu yaşlarda başlayıp, 50’li yaşlara kadar yavaşça devam eder. Maalesef sonraki yaşlarda ise hızlanır. Ciltte esneklik kaybı, deformasyon, sarkma ve kırışıklıklar iyice belirginleşir. Tabii kişisel ve genetik farklılıklar da var. Kimi 35’inde birçok kırışıklığa sahip olur, kimi 55 yaşında hala gergindir.
Genetik ve kişisel özellikler bir yana, kişinin kendine nasıl baktığı veya bakmadığı da yaşlanmanın gelişimini etkileyen en önemli faktörlerden biri.
Anti-aging’in olmazsa olmazları
Yaşlanma ile savaşırken birçok kozmetik üründen yardım alıyoruz. Anti-aging denen bu kozmetik ürünlerinin içerisinde yaşlanma karşıtı maddeler bulunuyor. Bu maddelerin en etkilileri: Peptitler, retinoller ve hyalüronik asit.
Peptit: Peptit, hücre yenilenmesini hızlandırır ve kolajen üretimini destekler. Kozmetiklerde, sentetik peptitler ya da süt ve soyadan elde edilen peptitler kullanılır.
Retinol: A vitaminin en saf hali retinoldür. Retinol, yeni cilt hücrelerinin oluşumunu hızlandırır, cilt hasarlarını onarır ve lekeleri düzeltir.
Hyalüronik asit: Vücudumuzda olan bir bileşendir. Hyalüronik asit, bol miktarda su tutabildiği için cildin sıkı, esnek ve genç olmasını sağlar. Ancak yaşlandıkça vücut hyalüronik asit üretimini azaltır. Kozmetikler, laboratuarlarda üretilen hyalüronik asit içerirler. Bunlar da doğal olanla eşdeğerdir.
Anti-aging ürün alırken içeriğini mutlaka sorun. Bu üç maddeden biri varsa o sizin aradığınız üründür.