Yaz döneminde güneş ışığı ve su ile temasın artması nedeniyle cilt bozukluklarında artışın görüldüğünü belirten Anadolu Sağlık Merkezi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Figen Akın, güneş ışığı ile doğrudan temastan kaçınılması gerektiğini belirtiyor. Güneş ışığının, derinin temel hücreleri olan keratinositlerin ölümüne, kolajenin parçalanmasına, bunun sonucunda ciltte lekelenmelere, kırışıklıklara ve erken yaşlanmaya neden olduğunu söylüyor. Yaz süresince deniz ve havuz suyu ile uzun süreli temasın deride su kaybına neden olarak cilt kuruluğunu artırdığını vurgulayan Dr. Akın, ayrıca havuz suyunda bulunan klorun, ciltte kuruluğu artırdığını da ekliyor. Dr. Figen Akın güneş ışınlarından korunmak için öneriler veriyor.
Güneşten korunmak için nasıl beslenmeliyiz?
Güneş, deniz ve havuz suyunun ciltten aldığı nemin, yerine konması gerekiyor. Su cildin en önemli nem kaynağı olduğundan su tüketimi yaz mevsiminde (günde en az 6-8 bardak) artırılmalı. Ciltte güneşin ve nemsizliğin yaşlanmayı artırıcı etkilerini önlemek için anti-aging özelliği olan A, E ve C vitaminleri bakımından zengin beslenilmeli, yeşil sebze ve meyveler bol tüketilmeli. Havuç, domates, maydanoz gibi karotenden zengin beslenme de cildi doğal olarak güneşin zararlı etkilerinden koruyor.
Su, güneşten korunmada ne kadar etkili?
Derinin üst tabakaları vücut suyunun kaybını önler ve alt katmanları dış etkilerden, ultraviyolenin zararlarından korur. Derinin yeterli elastikiyet ve parlaklıkta olması su miktarına bağlı. Diğer hücrelerde olduğu gibi, ciltte bulunan ter ve yağ bezlerinin fonksiyonlarını tam olarak yapabilmeleri için de suya ihtiyaçları var. Hücre içi suyun azalması cildin kuruması ile sonuçlanıyor. Yumuşak, sağlıklı, pürüzsüz bir cilde sahip olunması için günlük yeterli miktarda su tüketilmeli. Nemini kaybeden cilt matlaşıyor ve gözenekler genişliyor. Ciltte güneş ışığına bağlı olarak kahverengi lekelenmeler, dudak üzeri, göz etrafı gibi cildin ince ve hassas olduğu alanlarda ince çizgilenmeler oluşuyor. Ayrıca güneş ışığı cildin yağlanmasına da neden oluyor.
Güneşten korunmak için cilde hangi takviyeler yapılabilir?
Cildin kaybettiği nemin kullanılan nemlendirici kremler dışında, cilt altına mezoterapi denilen bir yöntemle verilecek vitaminler ve hiyalüronik asit uygulamaları gibi işlemlerle de yerine konulabilir. Özellikle 35 yaş ve üzerinde bu işlemlerin uygulanması cilt için oldukça yararlı sonuçlar ortaya çıkarıyor.
Hangi besinler cilde iyi gelir?
Güneş kaynaklı cilt hasarları ile ilgili yapılan bir araştırmaya göre yaş, ırk, sigara içme ve beslenme tarzının cilt hasarlarında etkili olduğu kanıtlandı. Yaş ile güneşe bağlı cilt hasarları arasında pozitif bir korelasyon olduğu da bilinen bir gerçek. Bol oranda sebze, meyve, baklagil, zeytinyağı, peynir ve balık tüketenlerde güneşe bağlı cilt hasarının daha az görülüyor. Sigara içimi, fazla miktarda et, margarin ve şeker ürünlerinin tüketiminin de güneşe bağlı cilt hasarını artırıyor. Vitamin C, retinol ve kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir ve çinko güneş hasarından cildi koruyor. Çay, elma, soğan, sarımsak, kırmızı şarap, patlıcan, sebze ve meyve gibi besinlerde olan polifenollerin (ferrulik asit ve kafeik asid gibi) antioksidan etkileri cildi oksidatif stresten koruyor. Yeşil çay, retinoidler, fenoller ve üzüm çekirdeği ekstratı gibi bitkisel ürünlerin bağışıklık sistemini düzenleyici, iltihabi olayları baskılayıcı ve antioksidan özellikleri var.