pudracom yazari ebru karpuzoglu
@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz.

Çiğ yumurta maskesi cilde zararlı mı?

Kırışıklığa iyi geldiği düşünülen çiğ yumurta maskesini, birçok kadın cildine uyguluyor. Peki çiğ yumurta maskesi gerçekten yararlı mı? Dr. Ebru Karpuzoğlu yumurta maskesinin hiç bilmediğiniz yanlarını yazdı.

Yumurta veya yumurta beyazı maskesi, hep duyduğumuz bazılarımızın da denediği ev yapımı güzellik reçetelerinden. Çoğu insan yumurta maskesinin kırışıklıklara iyi geldiğine, hatta saçı beslediğine ve dökülmeleri engellediğine inanıyor ve uyguluyor. Yumurta maskesiyle ilgili güzellik efsanesinin nereden geldiğini inceleyelim.

Çiğ yumurta maskesi cilde zararlı mı?

Çiğ yumurta ve cilt
Yumurtanın yapısında protein, su, tuz ve yağ bulunuyor. Bir yumurta beyazının %7’si protein, %2’si sodyum, %1'i potasyum ve %1'i magnezyum tuzlarından oluşuyor. Bu proteinlerden biri de albümin. Maske olarak cilde sürüldüğünde yumurtanın içindeki albümin kuruyarak ciltte gergin bir yüzey oluşturuyor. Derideki bu geçici gerginlik, kırışıklık karşıtı bir his veriyor. Maske yıkandıktan sonra bu etki devam etmiyor ve his kayboluyor. Yumurtanın içinde bulunan tuz, cilt yüzeyindeki suya bağlanarak yüzeyden nem kaybına sebep oluyor. Yumurtada kolestrol var fakat bunun yerine kolestrol içeren kremleri kullanmak daha faydalı. Yumurta beyazında cilde yararlı olabilecek vitaminler de bulunmuyor.

Cilde çiğ yumurta sürmemek için 7 önemli neden
1. Yumurta bozulmaya ve içinde bakteri üremesine çok yatkın bir besin. Temiz ve çatlamamış kabuğa sahip çiğ yumurta da bile salmonella bakterisi bulunabiliyor. Salmonella bakterisi yumurtayı pişirdiğimizde etkisiz hale gelir ve ölür. Canlı salmonella bakterisinin ciltte yaralara neden olduğu kanıtlandı.
2. Yumurta maskesinin yarattığı geçici gerginlik ve sonrasındaki kuruluk, cildin pH, yağ ve nem dengesini bozabilir. Özellikle hassas, akneli veya cildinde açık yarası bulunan kişilerin yumurta içinde bulunabilecek salmonella bakterisinin kötü etkilerini düşünerek bu maskeden kaçınması gerekiyor.
3. Saçı desteklemek için yapılan yumurta maskesi ciltte görülen aynı riskleri taşıyor. Saçtan yumurtayı çıkarmak daha zor olduğu için gözenekleri tıkama ihtimali de yüksek.
4. Bazı kişilerin yumurta içinde bulunan proteinlere alerjisi olabiliyor. Yüze veya saça çiğ yumurta uygulanması bu kişilerde iritasyona ve alerjik reaksiyonlara yol açabilir.
5. Yüze sürülen çiğ yumurtanın gerginleştirici etkisi maske yüzde olduğu sürece devam ediyor. Maskeden sonra etki kayboluyor. Yumurta maskesi yerine kil içeren ve bakteri üretiminin engellendiği güvenli cilt bakımı ürünlerini tercih edin.
6. Estetik bakımdan düşünürsek yumurta cilde uygularken yapış yapış oluyor, saça bulaşıyor. Yıkadıktan sonra bile geçmeyen kokusu da cabası.
7. Yumurtayı içinde bulundurduğu ve uygun pişirme ısısıyla ölen bakterilerden dolayı çiğ yemiyoruz. Neden yüzümüze sürelim? Yumurta gibi besinleri yüze uygulamadan önce kendimize şu soruyu soralım: "Bunu çiğ yesem ne olur?" Vücudumuzu mutsuz edeceğini düşünüyorsak, büyük bir olasılıkla cildimize de iyi gelmeyecektir.


 
EN ÇOK OKUNANLAR
avon anew hydro advance nemlendirici krem kadin bakim guzellik
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER