Ürünlerin son kullanım tarihleri ambalajları üzerinde mutlaka belirtiliyor. Başka önemli bir nokta ise açıldıktan sonra ürünü kullanabileceğiniz süreyi gösteren PAO (Period After Opening yani açıldıktan sonraki raf ömrü) işareti. Bu işaret kapağı açık kavanoz resminin içinde sayı ve “M” harfinden oluşuyor. Kavanoz şeklinin içinde “12M” yazıyorsa bu ürünün açıldıktan sonra 12 ay içinde tüketilmesi gerektiğini gösteriyor. Son kullanım tarihi (expiration date) ve açıldıktan sonraki raf ömrü içinde ürünler en fazla etkinliğe sahip oluyorlar.
Yiyecekler gibi kozmetik ürünlerde de son kullanma tarihi ve PAO her zaman yeterli gelmeyebilir. Açıldıktan sonra ürünün kokusu, rengi veya yapısı ciddi şekilde değiştiği zaman ürünü kullanmayı bırakın. Burnunuza ve gözlerinize güvenin. "Son kullanma tarihi geçmemişti ve PAO zamanı içindeydim nasıl oldu da bozuldu" diyebilirsiniz. Bu noktada ürünün nasıl kullanıldığı ve kullanım süresince bulunduğu ortam önem kazanıyor. Ürünün içeriği de önemli. Ürün içeriğinde ilk madde suysa, su bakteri büyümesini desteklediği için bu tür ürünler açıldıktan sonra daha kısa kullanım ömrüne sahip oluyor.
Ürünler açıldıktan sonra ortalama ne kadar dayanıyor?
Her ürünün PAO’su içeriğine göre değişiklik gösterebilir. Ürünlerinizin üzerinde bulunan PAO yani açıldıktan sonra dayanma süresine mutlaka bakın.
Renkli kozmetikler ve parfümler ne kadar dayanır?
Rimel ve sıvı eye liner'lar: 3 ay. Her mevsim yeni rimel veya sıvı eyeliner ile eskisini değiştirin. Pahalı diyebilirsiniz ama hiç bir şey göz sağlığınız kadar önemli değil.
Sıvı fondöten veya kapatıcı: 6 ay ile 12 ay dayanma süresi var. Parmaklarınızı fondöten veya kapatıcının içine sokuyorsanız ürünün ömrünü kısaltıyor olabilirsiniz.
Pudra bazlı ürünler: Allık, pudra ve bronzer'lar bu sınıfa giriyor. 12 ay-18 ay arasında dayanma süreleri var. Farların açıldıktan sonra kullanılma süresi 6 ay.
Ruj ve lip gloss'lar: 12 ay. Özellikle uçuğunuz varken uyguladıysanız, bu ürünleri bir daha kullanmamayı tercih edin.
Göz ve dudak kalemleri: 2-3 yıl. Uzun süre kullanmayacaksanız ucunu açın ve öyle saklayın.
Parfüm ve kolonya: 2 yıl. Işık ve nemden uzak tutun. Zamanla koku öğeleri bozulur. Kokunun değiştiğini fark ederseniz "beni daha fazla kullanma" diyordur.
Ojeler: 2 sene. Ojenin kalitesi dayanmasında önemli bir etken. Bozulduğunu yapış yapış olmasından anlayabilirsiniz.
Cilt ve saç bakım ürünlerini açıldıktan sonra ne kadar kullanabiliriz?
Organik veya doğal cilt bakım ürünleri: 6-8 ay. İçeriğinde bulunan değerli bitkisel öz, yağ ve türevlerinden dolayı diğer bakım ürünlerine göre daha hassas yapılı olabilirler.
Nemlendiriciler, yüz kremleri, göz kremleri, serum ve maskeler: 6 ay veya 1 yıl. Bu tür ürünlerde kullanma süresinin dolması ürün etkinliginin kaybolmasına ve cilte olası irritasyon ve bakteriyel enfeksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle PAO zamanına ayrıca dikkat etmek gerekir. Özellikle kavanozda bulunan ürünleri kullanırken temiz parmak veya spatulayla ürünün alınmasına özen gösterin.
Güneş koruma ürünleri: 1 yıl. Ürünün çabuk bozulmaması için güneşten uzakta serin yerde saklayın.
Anti-aging veya anti-akne ürünleri: İçeriğine göre 1 yıla kadar kullanılabilir. Örneğin benzoyl peroksit içeren akneye karşı kullanılan ürünler açıldıktan sonra 3 ay içinde bitirilmeli. İçeriğinde glycolic acid, retinol veya C Vitamini gibi çabuk bozulan antioksidan maddelere sahip anti-aging ürünlerin ömrü daha kısadır.
Şampuanlar, yumuşatıcılar ve saç şekillendirme ürünleri: Açıldıktan sonra 2 yıl. Ürünlerin içine giren su ürünlerin yapısını bozabilir.
Ürünlerin son kullanma tarihini takip etmek istiyorsanız, aldığınızda ürünün son kullanma tarihini ve kullanmaya başladığınız tarihi bir yere not edin. Her ürünün üzerinde o ürüne özel açıldıktan sonra kullanabileceğiniz süre (PAO) işaretini göreceksiniz. O zamanı göz önüne alarak ürünü son kullanabileceğiniz tarihi hesaplayın. Böylece ürünü en son ne zaman güvenle kullanabileceğinizi öğrenirsiniz.
drebru.com