Sadece yaz mevsiminde değil, tüm bir yıl boyunca kendimizi güneşin zararlı etkilerinden korumamız gerekiyor ancak yazın bu etkiler daha belirgin hale geliyor. Güneşten yayılan UVA ve UVB ışınları sadece cildi yaşlandırmakla kalmıyor, ciltte leke ve yanık gibi daha ciddi zararlar da veriyor. Bu nedenle güneş koruyucular günlük bakım rutinimizin ayrılmaz bir parçası olmak zorunda. Peki günlük hayatımızda güneş kremi kullanırken nelere dikkat etmeliyiz, biliyor muyuz? İşte Sebamed'in uzmanlarından güneş kremi kullanırken hayatımızı kolaylaştıracak 10 tavsiye!
1. Güneş koruyucunuzun pH değeri, cildiniz gibi 5.5 olmalı
Cildin çevresel etkilere karşı koruyucu doğal bir tabakası oluyor. pH değeri 5.5 olan bu doğal tabakanın sağlıklı kalması için aynı pH değerine sahip ürünler kullanılmalı. Bu nedenle kullandığımız güneş kreminin de 5.5 pH değerine sahip olması gerekiyor. Sebamed'in Sun Care serisi yüksek etkili UVA/UVB filtre sistemi ve E vitamini ile birlikte, güneşin zararlı ışınlarına ve tahrişe karşı koruma sağlıyor. pH 5.5 değeri sayesinde de cildin doğal yapısını koruyor.
2. Haftada 10-15 dakikadan 2-3 defa güneşe çıkmak D vitamini için yeterli
Uzmanlara göre haftada 2-3 defa, 10-15'er dakika boyunca sadece elinizin üzeri bile güneş görse, gerekli D vitamini sentezi için yeterli. Bu nedenle D vitamini için güneş altında çok fazla kalmanıza gerek yok. Fazlası yarar değil, zarar olarak geri dönüyor.
Uzmanlara göre ideal D vitamini sentezi için saat 11.00 ve 15.00 arasında, haftada 2 veya 3 kez kol ve bacaklar güneşe maruz bırakmalı ancak yüzler her zaman korunmalı.
Beyaz tenliler 15-20 dakika, esmer tenliler 20-30 dakika kadar güneşte kalarak yeterli D vitamini alabilir ancak havanın çok sıcak olduğu haziran, temmuz ve ağustos aylarında bu süre maksimum 15-20 dakika ile sınırlanmalıdır.
3. Güneş koruyucunuzu giyinmeden önce uygulayın
Güneş koruyucu kremleri giyinmeden önce uygulamanız tavsiye ediliyor. Çünkü giyindikten sonra kollarınız, ayak bilekleriniz ve dekolteniz gibi, güneş maruz kalan kimi noktalara uygulamakta zorlanabilirsiniz.
4. Bulutlu havalarda da güneş kremi kullanın
Güneş ışınlarının yaklaşık yüzde 90'ı ince bulutlardan geçebiliyor. Bu nedenle sadece güneşli günlerde değil, bulutlu havalarda da güneş koruyucu kullanmak gerekiyor.
5. Fondöten veya BB kremlerinizin altında baz olarak güneş kremi uygulayın
Çünkü fondötenler, BB kremler gibi bazı makyaj ürünleri SPF'li olsa da yine de güneş kremi kullanmak gerekir.
6. 1 yılın sonunda güneş kreminizi yenileyin
Eski güneş kremlerini kullanmayın. Güneş kremlerinin ömrü 1 yıldır. Bir yılın sonunda etkileri azalıyor. Bu sebeple her yıl yeni güneş kremi almak gerekiyor.
7. Terlemeye karşı suya dayanıklı güneş kremi kullanın
Gün içinde çok terliyorsanız, sadece plajda değil, günlük hayatınızda da suya dayanıklı güneş kremi kullanın.
8. Güneş kreminizi gün içinde tazeleyin
Yaz mevsiminde çantanızda her zaman güneş kremi bulundurun. Çünkü güneş kremlerinin belli aralıklarla tazelenmesi gerekiyor. Özellikle çok terliyorsanız, güneş kreminizi daha sık tazelemelisiniz.
9. 4 mevsim güneş koruyucu kullanın
Kar, güneş ışınlarını kuma göre 5 kat, denize göre ise 3 kat daha fazla yansıtıyor. Bu nedenle sadece yazın değil, 4 mevsim güneşten korunmak gerekiyor.
10. Güneş kremini dışarı çıkmadan 20 dakika önce sürün
Güneş kremini uyguladıktan sonra dışarı çıkmadan önce en az 20 dakika bekleyin. Çünkü güneş kremleri etkisini 20 dakika sonra göstermeye başlıyor.
İlgili haberlerimiz:
Şehir hayatında güneşten korunma
Kullandığımız nemlendiricilerin güneşten koruma özelliği olması çok önemli. Amerikan Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Dr. Ayfer Aydın, sorularımızı cevapladı.
Yaz tatilinde mutlaka yanınızda olması gerekenler
Bu tatilde bir değişiklik yapın ve bavulunuzu gereksiz doldurmayın, almanız gerekenleri unutup yola çıkmayın. Nasıl mı? Hazırladığımız tatil listesi ile!
Yaz aylarında cilt lekelerine dikkat!
En sık görülen cilt sorunlarından olan cilt lekelerinin yaz aylarında arttığını söyleyen Dermatolog Dr. Yelda Bice leke tedavileri ile ilgili bilgi verdi