Fiziksel güneş koruyucu ve kimyasal güneş koruyucu krem arasındaki fark nedir?
Fiziksel güneş koruyucular, görünmez bir kalkan gibi cildin üst tabakasında kalır ve sürüldükleri andan itibaren korumaya başlarlar. Kimyasal güneş koruyucuların etkisi ise 15 ile 30 dakika arasında başladığı için güneşe çıkmadan önce cilde yedirilip emilmesi beklenmelidir. Kimyasal koruyucuları fiziksel koruyuculardan ayıran en önemli nokta; fiziksel koruyucular cildin üst tabakasında kalırken, kimyasal koruyucular cilt tarafından emilirler.
Güneş kremi seçerken hangi içeriklere bakmalıyım?
Titanyum ve çinko oksit, UVA ve UVB ışınlarına karşı koruyan, FDA tarafından onaylanmış mineral güneş koruma filtreleridir. Fiziksel güneş koruyucu kremlerde kullanılan bu maddeler, cildin üstünde tabaka oluşturup güneş ışığını yansıtarak ışınların cildinize ulaşmasına izin vermezler. Aloe vera gibi cildi yatıştıran, C ve E vitamini gibi serbest radikallerin ve güneşin zararlarından karşı koruyan antioksidanlar da güneş kremlerinin içeriğinde yer alan diğer maddelerdir.
Hangi içeriklerden kaçınmalıyım?
Octisalate, Oxybenzone, Morexyl, ve Avobenzone gibi kimyasal ürünlerde bulunan içeriklerin sorunlara neden olduğu biliniyor. Ayrıca bazı kimyasal güneş koruyucular cilde nüfuz ederek kana karışıyor. Bu kremlerin içindeki maddeler birçok endokrin bozukluğuyla bağlantılı olduğundan alerjileri tetikleyebiliyor.
Ne zaman, ne kadar güneş koruyucu sürmeliyim?
Bir SPF test edildiğinde santimetrekare başına iki miligram krem kullanılır. Yani bu oran vücut için bir çay bardağı güneş koruyucu, yüz ve boyun için ise çay kaşığının yaklaşık üçte ikisi oranında güneş koruyucu krem demektir.
Güneş koruyucu kremi günde bir kere sürmenin yeterli olmadığını artık biliyorsunuzdur. Amerikan Dermataloji Akademisi'ne göre, güneş koruyucular hareket etmekten, sürtünmeden ve suyla temas etmekten kaynaklanabilecek olası koruma kaybına karşı her iki saatte bir tazelenmeli.