Bu ışınların uzun vadede cilde olan en tehlikeli etkisi sık rastlanan deri kanseri ‘Melanom’ olarak gösteriliyor. Diğer etkileri ise ince çizgiler, kırışıklıklar ve kahverengi lekeler...
Hassas cilt yapısına sahip olan insanlarda güneşte çok az kaldıklarında bile çil şeklinde yoğun lekelenmelere rastlanabiliyor. Bu lekeler melanin pigmentinin vücutta birikmesi sonucu oluşuyor. Ve özellikle de açık tenlilerde, sarışınlarda ve yaşlılarda görülüyor. Ben şeklinde ve kuşku uyandıracak bir şekle sahip olmadığı, zamanla biçim ve renk değiştirmediği sürece bu lekeler zararsız sayılır.
Solaryuma gidiyorsanız da, bir süre sonra cildinizin dokusunda bozukluklara, lekelenmelere rastlayabilirsiniz. Kendi deneyimimden söyleyebilirim; solaryuma başladıktan sonra bronzlaştığım için sağlıklı görünüyordum ama özellikle yüzümde daha önce olmayan lekelerin, izlerin belirdiğini fark ettim. Bu lekeler bronzlaşma sevdasından vazgeçip bıraktıktan birkaç ay sonra silikleşti ve cildim daha aydınlık bir görünüm kazandı.
Cildimizi güneşten korumak için yüksek koruma faktörlü güneş kremlerinin mutlaka faydası var ve kullanmalıyız. Ancak, uzun vadede cilt lekelerinin önüne geçemeyebiliriz. Bu durumda kullanabileceğiniz kozmetik ürünlerinin yanı sıra daha kesin çözüm olarak bir takım tedavi yöntemlerine başvurabilirsiniz.
Güneş nedeniyle oluşan cilt lekelerinin nasıl yok edilebileceği konusunda uzman görüşü almak için Medikal Estetik Hekim Dr. Sibel Esin Özgül’ü izleyelim.