3.Cilt kanseri son 20 yılda bir önceki yıla göre yüzde dört oranında artış gösteriyor. Bu artışı durdurmak mümkün mü?
Cilt kanserleri gittikçe artmakta, bu olayda en önemli neden güneş ışınlarına maruz kalmaktır. Bunun yanı sıra kimyasallarla temas, stres, bağışıklık sistemin çökmesi, sigara ve alkol tüketimi, genetik faktörler de etkili bulunuyor.
Deri kanserleri ve deri yaşlanmasında güneş ışınlarının önemi anlaşıldıktan sonra güneşten korunmak çok önemli bir konu haline geldi. İlk 10 yaş içersinde alınan UV ışınlarının başta malign melanom (MM) olmak üzere deri kanserlerinin tohumlarının erkenden atılmasına neden olduğunun fark edilmesi nedeniyle korunmanın çocukluk çağlarında başlatılması, çok daha fazla önemli hale geldi.
UVB ve UVA koruyucularının hücre DNA hasarını, P53 gen mutasyonlarını, lipid peroksidasyonlarını önleyip, deri kanserlerinin gelişimini engelleyebildiği çalışmalarla gösterilmiştir. İlk 18 yaş içersinde en az 15 faktörlü bir koruyucunun istikrarlı kullanılması melanom dışı deri kanseri riskini %78 azaltır. Güneşe açık bölgeler cilt kanserlerinin en sık rastlanıldığı bölgeler olmakta, bu yüzden yaz-kış açık bölgelerimize gün boyu güneş koruma kullanmalıyız. Böylece güneşin yaşlanma etkilerinden de korunmuş oluruz.