Tırnak bakımı alışkanlıkları, son yıllarda giderek değişiyor. Konunun insan sağlığı açısından önemi kavranıyor ve daha profesyonel bir yapılanmanın gereği ortaya çıkıyor. Bugüne kadar eğitimsiz ellerde yürütülen bu işlemler yavaş yavaş hastanelere kayıyor. Bu nedenle, tırnak bakımına önem verenlerin, doğru adreslere gitmesi ve insan sağlığı konusunda hiçbir eğitimi olmayanlardan sakınmaları önem taşıyor. Aksi takdirde geri dönüşü mümkün olmayan ciddi sağlık problemleriyle karşı karşıya kalabilirler!
Dermatoloji Uzmanı Dr. Vefa Gönenç, sağlıklı tırnaklara kavuşmak için önemli tavsiyelerde bulunuyor:
Tırnakları da kurulayın: Tırnaklar kurulanmadığı zaman birçok tırnak hastalığının gelişmesinin yanı sıra estetik olarak da rahatsız edici durumlar ortaya çıkabilir. Eller yıkandıktan sonra tırnaklar iyice kurulanmalıdır. Sürekli ıslak kalan tırnakların kalitesi bozulur.
Eldivenle iş yapın: Sürekli su gerektiren işlerle uğraşanların eldiven veya nemlendirici krem kullanmaları gereklidir.
Tırnak fırçası kullanın: El temizliğinden sonra tırnakların altında biriken kirler mutlaka bir tırnak fırçası yardımıyla temizlenmelidir.
Tırnakları fazla uzatmayın: Tırnaklar, hijyen ve sağlık açısından fazla uzatılmadan kesilmelidir. Ancak kadınların çoğu uzun tırnakları tercih ederler. Bu kişilerin tırnak bakımına daha fazla önem vermeleri gerekmektedir.
Tedaviyi ihmal etmeyin: Birçok insan tırnak çatlamasından veya kırılmasından yakınır. Tırnak kozmetikleri bu yakınmaları büyük ölçüde giderdiklerinden yaygın olarak kullanılırlar. Tıbbi veya cerrahi işlem gerektiren tırnak bozuklukları, bazen kozmetik tırnak teknikleriyle kamufle edilebilir. Ancak, kozmetik uygulamalar, hastalığı gizler ve uygun tanıyı zorlaştırır. Oysa hastalığın tedavisi esastır.
Doğru ürün seçin: Kozmetik ürünlerin bazı riskli hastalarda kullanımları sınırlıdır. Akriliklere karşı duyarlılığı olanlarda, parmak çevresinde kronik yaraları bulunanlarda bu kimyasallar kullanılmaz. Uzun süreli su teması bulunan kişilerde akrilik boyaların dayanması zordur. Ayrıca bu maddeler sedef hastalığını tetikleyebilirler. Sedef hastalığında kutikül temizliği bile sakıncalıdır. Ayrıca liken veya lupus gibi bazı deri hastalıklarında da sakıncalı durumlar gelişebilir. Işığa karşı duyarlı hastalarda veya güneş ışınlarına duyarlılık yaratan bazı ilaçların kullanımında ürün seçimi oldukça önemlidir.