Cilt bakımı ve güzellik endüstrisinde güçlerinden yararlanan ünlülerin sayısı son yıllarda patladı. En sevdiğiniz ünlünün kendi güzellik markası veya cilt bakımı markası henüz yoksa, muhtemelen bir tane düşünüyorlardır ve yakında raflarımızda yer alacaklardır.
Başlangıcından teslimatına kadar, ünlü bir markanın piyasaya sürülmesinin belirli özellikleri vardır. Ama ürün bir ünlünün adını taşıyorsa bu prosedürlerin hepsi unutulmuş görünüyor.
Bloomberg'in araştırmasına göre, 50’den fazla ünlü ve fenomen, yalnızca son üç yılda güzellik ve cilt bakımı markaları piyasaya sürdü. Birkaç istisna dışında çoğu, güzellik endüstrisi söz konusu olduğunda tüketicilere yenilikçi hiçbir şey sunmadı ve bunların varlığı, herhangi bir sürdürülebilirlik mesajı içermiyor.
Türkiye'de kendi markasını çıkaran ünlüler...
Durum Türkiye’de de aynı. Emina Jahovic’ten Neslihan Yeldan’a, Aslı Şen’den Eda Taşpınar’a, Selin Ciğerci’den çok takipçili Influencer’lara kadar pek çok ünlü kendi adıyla markasını satıyor. En çok satanlardan biri de kuşkusuz Influencer Seda Altın’ın selülit kremi. Ama şikayetvar sitesine şöyle bir göz gezdirince “Üçlü detox çayından kurt çıktığını söyleyenlerden, kremleri sürünce yanma ve kızarma problemi yaşayanlara hatta saçları hızlıca dökülenlere kadar pek çok korkutucu gerçeği okuyabiliyorsunuz. Bu ürünlerin satış iznini Sağlık Bakanlığı nasıl veriyor, ünlülere özel bir tolerans mı yapılıyor merak ediyorum.
Eski moda kapitalizm yani ünlülerin hem para kazanma hem de şöhret döngüsünü uzatmak için sürekli olarak kendini metalaştırma ihtiyacı, artık her zamankinden daha vahim durumda. Ve sadece bir markanın elçisi olmak yeterli değil; artık onlar CEO olmalı.
Bence dünyanın her yanında ünlüler, başka bir markanın yüzü olmak yerine kendi markalarını satarlarsa pastadan daha büyük pay alabileceklerini anladılar.
Ünlülerin güzellik markası çıkarma sevdası, Somali asıllı Amerikalı süper model Iman'ın, 1994 yılında kendi adını taşıyan IMAN kozmetik serisini başlattığı 1994 yılı bu işlerin miladı kabul ediliyor. Fenty imparatorluğu, kurucusu Rihanna'yı artık bir milyardere dönüştürdü.
Küresel güzellik endüstrisinin 532 milyar dolar değerinde olduğu ve dünyanın en büyük güzellik pazarı olan ABD'nin 2021'de yaklaşık 97,3 milyar dolar değerinde olduğu hesaplandı.
Özellikle cilt bakımında, hiçbir yavaşlama belirtisi olmadan yıldan yıla büyüme eğilimi var. Bu yüzden ünlülerin bu işten para kazanmak istemesi mantıklı.
Hailey Bieber, Rhode Beauty serisiyle 2022'de 14,5 milyon dolar kazandı. Jennifer Lopez, neredeyse bir koku imparatorluğu kurdu. Geçen yıl markası JLo Beauty'nin lansmanını kutladı. Lopez, markanın sayfasında yaptığı açıklamada “Yıllardır bana sorulan bir numaralı soru cildimle ilgili ve bu yüzden öğrendiklerimi paylaşma zorunluluğu hissettim. Bu hayali gerçekleştirmem 20 yılımı aldı” dedi.
Genç bir süperstarın L’Occitane veya Lancome gibi bir markanın elçisi olmak için çağrıldığı günler geride kaldı.
Güzellik inceleme sitesi Cosmetify'da 2022'nin bir numaralı markası olarak adlandırılan güzellik markası Florence by Mills oldu. Markanın sahibi Stranger Things oyuncusu Millie Bobby Brown’dan başkası değildi. Eleven rolüyle tanıdığımız Brown, yakın zamanda verdiği bir röportajda “Başlangıçta güzellik ve cilt bakımı hakkında hiçbir şey bilmediğini" itiraf etti.
Eskiden, bir cilt bakım markasını tanıtmak istiyorsanız, TV kanallarının, dergi editörlerinin denemesini ve beğenmesini sağlamanız gerekirdi. Oysa artık ünlülerin milyonlarca takipçiye ulaşan platformları var. İşin aslı Fenty dışında pek çok ünlü markası beni çok rahatsız ediyor ve hepsi para kazanmanın kısa yolu gibi görünüyor.