Akne nedir?
Akne, derimizde bulunan ve yağ salgılayan bezlerin bir hastalığıdır. Normal olarak salgılanan bu yağ deri üzerine çıkar ve atılır. Yağ bezlerinin salgı kontrolü cinsiyet hormonlarının etkisindedir. Bu nedenle ergenlik döneminde yağ salgısı miktarı daha da artar. Yağ kesesinin ağzını oluşturan kanal, salgılanan yağın yoğunlaşması sonucu oluşan bir tıkaç ile tıkanır. Aknenin oluşumundaki temel neden bu tıkanmadır. Deride bulunan bakteriler bu kanaldan içeri sızarak yağ bezlerinin iltihaplanmasına ve sonuçta akneye yol açar.
Akne nasıl tedavi edilir?
Ergenlik çağında oluşmuş aknelere antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Amaç iltihaba neden olabilecek bakterileri azaltmak ve bu bakterilerin neden olduğu iltihabın önüne geçmektir. Ergenlik döneminde hormonlardaki değişim fazla olduğundan ciltteki yağ salgısı artar. Bu durumu önlemek için de hormon tedavisi uygulanabilir.
Akne izleri nasıl yok edilir?
Op. Dr. Nuri Battal, Dye Lazer tedavisinin cildi yakmadan yani bir yara oluşturmadan yapıldığını ifade ediyor. “Diğer lazer tekniklerinde cilt soyularak ve yakılarak uygulanır, bu da hastanın günlük hayatını etkiler ve evde kalmak zorunda bırakır. Bu tedavide lazer hiçbir yanık oluşturmadan cilt altını etkileyerek kistlerin kapanmasını, iltihabın kurumasını sağlar. Hasta normal hayatına bir şey olmamış gibi devam edebilir.”
Aktif ve iltihaplı akne, lazer ile yanık izi olmadan, günlük hayatı etkilemeden haftada bir uygulanan 4-6 seanslık bir tedaviyle yok edilebiliyor.
Unutmayın ki akne tedavilerinde sabırlı olmak çok önemli. Bir kere aknenin çözülebilecek bir sorun olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Doğru tedavi yöntemini sabırlı bir şekilde uygularsanız aknelerden ve onların izlerinden kurtulabilirsiniz.
Kalan izler nasıl tedavi edilir?
Akne izleri lazer ile tedavi edilir. Op. Dr. Nuri Battal, lazer ile yapılan soymada amacın oluşan izleri silmek, engebeli bir yapıda olan cildi tek bir seviyeye getirmek ve yeni bir cilt çıkması için ortam hazırlamak olduğunu söylüyor. Uygulamadan sonra 2-4 hafta içinde yeni cilt ortaya çıkmaya başlar. Lazer ile cilt soyulduğu için yağ bezlerinin ağzı genişler ve buralarda oluşan yağ, deri üzerine rahatlıkla çıkar, böylece içerde birikme oluşmaz.