”Ayakta şekil bozukluğu ve dolayısıyla çirkinliğe yol açan her türlü deformasyonu düzeltmek günümüzde mümkün. Bu bozuklukların birçoğu sadece estetik bir problem olmaktan çok kişide fonksiyonel bozukluk ve ağrıya da neden olan durumlardır. Bizim başlıca amacımız ağrıyı ve fonksiyonel bozukluğu düzeltmektir. Bunu başardığımızda zaten ayağın şekli de düzelmiş olur. Eğer kişide hiç ağrı ve fonksiyon bozukluğu yoksa sırf estetik amaçlı bu ameliyatların yapılmasını tavsiye etmiyorum. Çünkü bu ameliyatlar kemikler kesilerek yapılır ve ameliyattan sonra hiç ağrısı olmayan bir ayakta ağrı ortaya çıkma riski vardır.”
Bir tek diyabetik hastaların istisna tutulabileceğinden bahseden Öğüt, şöyle devam etti: “Çünkü bu hastaların bir kısmı zaten ağrıyı hissetmezler ve eğer ayaklarında deformite de varsa, önce bu bölgelerde nasırlaşma sonrasında da iyileşmeyen yaraların oluşma riski vardır. Onun için his kusuru olan şeker hastalarının ayak deformasyonları mutlaka düzeltilmelidir.”
Ayakta şekil bozukluğuna yol açan başlıca nedenler:
- Halluks valgus: Başparmaktaki şekil bozukluğu
- Çekiç parmak: İkinci – üçüncü parmaklarda olabilen kıvrılma
- 5. parmakta doğuştan içe dönüklük
- 5. Parmak dış kenarında nasırlaşma
- 2. Parmakta aşırı uzunluk
- Kemik yapısından kaynaklanan ayak tabanındaki nasırlaşmalar
- Kemik kısalıklarına bağlı şekil bozuklukları.
- Doğuştan olan bozukluklar
- Kemik çıkıntıları
- Düztabanlığa bağlı şekil bozuklukları
- Nörolojik (sinirsel) hastalıklara bağlı ayak şekil bozuklukları
- Eski ayak kırıklarına bağlı şekil bozuklukları
Bu ameliyatların komplikasyonları nedir?
“Ameliyatların komplikasyon riski ameliyatın tipine ve hastanın sigara içip içmediğine göre değişir. Sigara içen kişilerde ayak cerrahisi sonrasında komplikasyon gelişme riski içmeyenlere göre en az 2 kat daha fazladır. Ben günde 5 taneden fazla sigara içen hastalarıma ameliyattan 1 ay önce sigarayı bırakmalarını ve sonrasında da en az 3 ay içmemelerini tavsiye ediyorum. Tecrübeli bir ayak cerrahı tarafından yapıldığında ve hasta-doktor iletişimi iyi olduğu takdirde bu ameliyatlardan sonra komplikasyon görülme olasılığı diğer ameliyatlardan daha fazla değildir.“