› 
 › 
pudra.com 10.06.2009

Botoks nedir? Kimlere uygulanabilir?

Estetikte en çok tercih edilen yöntemlerden biri olan Botoks kimler için uygun ve nerelere uygulanıyor öğrenelim…

Botoks nedir?

Botoks nedir? Kimlere uygulanabilir?
‘Botulinum toksini’, yemek zehirlenmesine de yol açan belirli bir bakteri tarafından üretilir. ‘Botox’ aslında tıbbi botulinum toksinin marka adıdır ve toksinin saflaştırılmış, düşük konsantreli formudur. Yaygın adıyla Botoks, herhangi bir kasın içine küçük miktarlarda enjekte edildiği zaman kasılmaları sağlayan kimyasal sinyallerin önüne geçer. Kaslar gerilince cilt düzleşir ve daha düzgün, kırışıksız görünür.

Botoks hangi durumlarda yapılır?
Botoks günümüzde daha çok estetik kaygılar nedeniyle tercih ediliyor. Botoks enjeksiyonları, kırışıklığa yol açan yüz kaslarını geçici bir süre için gevşetiyor ve böylelikle çizgiler daha az belirgin oluyor. Özellikle kaşların arasındaki mimik çizgilerinde etkisi kanıtlanmış bir yöntem olduğu biliniyor. Botoks, diğer mimik çizgileri; kazayağı ve alın çizgileri için de faydalı bir çözüm olarak kabul ediliyor.

Hangi durumlarda botoks yapılır?:
  • Burnunuzun üst kısmından kaşlarınızın arasındaki bölgeyle birleşen alanda derin mimik çizgileri varsa,

  • Gözlerinizin kenarlarında erken yaşlanmanın en net belirtisi olan kazayağı ince çizgiler oluştuysa,

  • Alnınızda gereğinden fazla ve derin çizgi varsa,

  • Boynunuzdaki deri gevşemişse ve çizgi çizgi bir görünümü varsa.

    Bu durumlar, kişisel olarak sizi çok rahatsız ve mutsuz ediyorsa botoks uygulamasını değerlendirebilirsiniz. Ancak, bu prosedürü sadece 18-65 yaşları arasında yetişkinler yaptırmalıdır. Unutulmaması gerekn bir konuda uygulamanın uzman doktorlar tarafından yapılmasıdır.

    Botoks yapmanıza engel olabilecek nedenler:
    Yüzünüzdeki her kırışıklığın Botoks tedavisiyle ortadan kalkacağını düşünmeyin. Botoks güneş etkisiyle oluşan kırışıklıkları düzeltmiyor. Ayrıca dudakların kenarındaki çizgiler için de ideal bir yöntem olduğu söylenemez çünkü konuşmanızı, yemek yemenizi kontrol eden kaslarınız orada bulunuyor. Cilt tipiniz, deri kalınlığı ve kırışıklık düzeyi enjeksiyonların sizde ne gibi sonuçlar doğuracağını belirler.

    Botoks başka ne için kullanılabilir?
    Kırışıklık tedavisinin dışında Botoks baş ağrısı, bel ağrısı, göz kası problemleri, kas tutulmaları ve aşırı terlemede de başvurulabilen bir yöntemdir. Amerika'da Mayo Clinic’te çalışan uzmanların tespitlerine göre yüz yaralanmalarında Botoks ile erken tedavi yapılırsa uzun vadede izlerin daha silik olması sağlanabiliyor. Ancak bu kullanım hala deneme aşamasında ve otoriteler tarafından henüz onaylanmadı.

    Riskler:
    Botoks doktorlar tarafından uygulandığında oldukça güvenli bir tedavi yöntemidir.
    Ancak çeşitli yan etkiler veya komplikasyonlar da oluşabilir:
    Enjeksiyonun yapıldığı bölgede ağrı ve yaralanma, kızarıklıklar, baş ağrısı, grip benzeri belirtiler, mide bulantısı, geçici yüz hassasiyeti veya sarkma ve enjekte edilen toksinin tedavi bölgesinin dışına sızması, bu bölgelerde botulizm etkisi görülmesi gibi (yutma güçlükleri, kas zayıflığı, geveleyerek konuşma problemi ve solunum problemleri).

    Doktor seçerken
    Botoks sadece yetkili doktorlar tarafından uygulanmalıdır. Eğer doğru uygulama yapılmazsa tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Dermatoloji uzmanlarına, kulak-burun-boğaz doktorlarına veya estetik cerrahlara müracaat edin. Seçtiğiniz doktorun Botoks deneyimi olmasına dikkat edin. Bu konuda eğitimli ve kalifiye bir doktor size faydalı tavsiyelerde bulunabilir. Doktorunuzla mutlaka medikal geçmişinizi konuşmalı, kullandığınız herhangi bir ilaç varsa söylemelisiniz. Ayrıca nasıl bir beklentiniz olduğu konusunda açık ve net konuşmalısınız.

    Peki nasıl bir beklenti içinde olmalıyım?
    Prosedür sırasında: Doktorunuz, ince iğneli bir şırınga yardımıyla küçük miktarda Botoks maddesini seçilen kaslara enjekte edecek. Bu bölgeleri seçerken doktor sadece kırışıklık yaratan kaslara odaklanır ve doğal yüz ifadenizi korumaya gayret eder. Enjeksiyon sayısı birkaç faktöre bağlıdır: Yüz şekliniz ve yüz ifadeniz, kırışıklığın derecesi ve tedavi edilen bölge. Mesela kaz ayağı bulunan bölgelere genelde 2-3 enjeksiyon yeterli olabiliyorken alın bölgesindeki çizgilerde 5’e kadar çıkılabiliyor. Botoks uygulaması genelde 10-15 dakika sürüyor ve doktorunuzun ofisinde yapılabilir. İğne nedeniyle biraz acı hissedebilirsiniz ama genelde insanlar bu acıyı tolere edilir nitelikte buluyor. Prosedür anesteziye gerek kalmadan yapılabiliyor.

    Prosedür sonrası: İyileşme süresi yok. Normal hayatınıza hemen dönebilirsiniz. Sadece birkaç saat boyunca başınız ağrıyabilir. Tedavi yapılan yerleri ellememeye ve sıkmamaya özen gösterin. Yoksa toksinin başka bölgelere sızmasına yol açabilirsiniz.

    Ve sonuçlar!
    Sonuçları birkaç gün içinde görmeye başlarsınız ancak tam sonucu görmek iki haftaya kadar sürebilir. Sonuçlar kalıcı değildir ve 3 ila 6 ay içinde tedavi edilen bölgedeki kaslar tekrar harekete geçer. Bu da demek oluyor ki sonuçların korunması için her birkaç ayda tekrar uygulama yapmak gerekiyor.

    Mayoclinic.com’da yayınlanan bir makaleden derlenmiştir.


EN ÇOK OKUNANLAR
avon anew hydro advance nemlendirici krem kadin bakim guzellik
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER