1.Yanlış: Çok genç veya ileri yaşlarda, burun estetiği ameliyatı yapılmaz.
Doğru: Bu ameliyatlar için alt sınır kızlarda 16, erkeklerde 18 yaştır. daha küçük yaşlardaki çocuklara, ileri derecede zorluk yaşıyorlarsa nadiren de olsa burun estetiği ameliyatı uygulanır. Çocukluk çağı burun estetiği ameliyatlarında, kıkırdak ve kemik büyüme noktalarına dokunmadan bu ameliyatı gerçekleştirmek mümkün. Hastanın genel durumunun iyi olduğu ve anestezi almasında sakınca olmadığı her yaşta, bu ameliyat uygulanabilir.
2.Yanlış: Tüm burun estetiği ameliyatları, aynı yöntemlerle uygulanır.
Doğru: Burun estetiği ameliyatlarında, kişiye özel planlama yapılır. Doç. Dr. Seçkin Ulusoy, “Burun estetiği ameliyatı belki de, diğer tüm ameliyatlardan farklı olarak tamamen cinsiyete ve kişisel anatomik özelliklere göre çok fazla değişkenleri olan tek ameliyattır.” diyor.
3. Yanlış: Açık yöntemde yara izi kalır.
Doğru: Günümüzde açık yöntemle, yara izini 6 ay sonrasında çıplak gözle fark etmek neredeyse imkansızdır. Kapalı yöntemin en büyük avantajı bu sürenin çok daha kısa olması. Dezavantajı ise cilt altından çalışılması ve bazı sorunlara müdahale edebilmedeki teknik zorluklar.
4.Yanlış: Burun estetiği sonrası, ağrılı bir süreçtir.
Doğru: Ameliyattan sonra 3. günden itibaren pek çok hasta ağrı kesici kullanma ihtiyacı bile hissetmez. Günümüzde kullanılan Ultrasonik Piezo teknolojisiyle, az oranda morluk görülür. Dışarıdan görenler “hasta acı çekiyor” gibi düşünse de durum öyle değildir. Ameliyat sırasında kesilen kemiklerin, hareketli bölgede olmaması sürecin ağrısız olmasını sağlar. Bu dönemde ilk 1 hafta yüz bölgesini fazla hareket ettirmeden, sert çiğneme, aşırı gülme gibi durumlardan uzak kalmanız halinde neredeyse hiç ağrınız olmaz.
5.Yanlış: Burun estetiği sorasında, burun ucu düşer.
Doğru: Burnun ön kısmı mutlaka greft denilen kıkırdaklarla desteklenir. Burun ucunun bu şekilde desteklenmesi, ilerleyen yaşlarda oluşabilecek fizyolojik burun ucu açısı düşmelerine karşı da direnç sağlar. Doğru teknikle yapılan burun estetiği ameliyatlarında burun ucu düşme durumu olmaz yada uzun yıllar sonra çok daha hafif olur. Bazı hekimler buna “evladiyelik bir burnunuz olacak” diyor.
6.Yanlış: Ameliyatın en zor tarafı, tamponların çıkarılmasıdır.
Doğru: Günümüzde tampon etkisini oluşturmak amacıyla, dikiş teknikleri, kendiliğinden eriyebilen tamponlar veya silikon tamponları kullanılıyor. Silikon olup, ortasından hastanın hava da alabildiği malzemeler de kullanılıyor.
8.Yanlış: Burun estetiğinde, lazer uygulaması daha başarılı sonuç verir.
Doğru: Lazerin, burun estetiği ameliyatlarında yeri yoktur. Lazer, asla kemik ya da kıkırdak dokuyu şekillendirmez. Ancak çok nadir de olsa, açık teknik burun ameliyatlarından sonra, ameliyat izinin bariz olduğu hastalarda tercih ediliyor.
9.Yanlış: Burun estetiği sorunları, sadece cerrahi müdahale ile düzeltilir.
Doğru: 10 yıl öncesine kadar sorunların düzeltilmesinde, ameliyat dışında alternatif bir yöntem yoktu. Fakat günümüzde, gelişen dokuya uyumlu dolgu maddeleri teknolojileriyle, az sayıdaki seçilmiş olgularda ameliyatsız da burun estetiği mümkün. “Ameliyatsız burun estetiği” olarak da tabir edilen dolgu, botoks veya cilt germe ile burunda bulunan problemlerin düzeleceği yanlış bir algıdır.