Ter kokusuyla mücadele
Aslında salgılandığında renksiz ve kokusuz olan ter, bakterilerin koltuk altı gibi sıcak ve nemli ortamlarda hızla çoğalması sayesinde kötü bir kokuya sahip olur. Biz de bu kokunun önüne geçmek için her yola başvururuz. Suyla temizlik yaparız, ince giysiler giyeriz, deodorant sıkarız, roll-on süreriz…
Bunlar, geçici olarak rahatlama hissi verse de asıl sorun olan terleme durumuyla baş etmiş sayılmayız. Çünkü terleme ve ter kokusu özel ve sosyal yaşamı olumsuz etkileyerek, psikolojik sorunlara ve özgüven eksikliğine neden olabilen bir sorun. Tıp da bu soruna çare aradı ve onu uzun vadeli olarak çözecek bir yöntem buldu: Botoks. Artık botoks sadece bir güzelleşme değil, aşırı terleme sorunundan da kurtulma yolu.
Öğle arası botoks yaptır, işine dön
Lokal anestezi altında yarım saat içinde uygulanan koltuk altı botoksu, özel bir liposuction cihazı ile koltuk altındaki ter bezlerinin alınmasına dayanıyor. Lokal anestezi ile yapıldığı için uygulamanın yapıldığı gün normal hayata dönmenin mümkün olduğu botoks, kola giden ana damar ve sinirlerin bulunduğu bir bölgeye uygulandığı için mutlaka bir plastik cerrahi ya da dermatoloji uzmanı tarafından yapılmalı. Aksi takdirde damar ve sinirlerin zarar görmesi olasılık dahilinde.
Nasıl uygulanır?
Koltuk altında gerçekten terleyen bölge testlerle tespit edilir. Bölgeye uyuşturucu niteliği taşıyan kremler sürüldükten sonra 15 dakikalık bir beklemenin ardından uygulamaya başlanır. Son derece ince uçlu iğneler aracılığıyla problemli olan bölge içine botoks ilacı enjekte edilir. Bu sayede aşırı çalışan ter bezleri ile kaslarının istenmeyen hareketleri etkilenerek terleme sorunu giderilir. Yaklaşık yarım saat süren uygulama sonrasında ilk hafta içinde etkisi gözlenen botoksun etkisi genellikle 7-12 ay boyunca sürer ve terleme miktarı oldukça azalır.
Kimlere yapılabilir?
Hem kadın hem de erkeklere 18 yaşından büyük olmak koşuluyla uygulanabilen botoksun bilinen bir komplikasyonu yok. Ancak, tedbir olarak gebelere, emzirenlere ve yaşlılara tavsiye edilmiyor. Bir de bazı nörolojik hastalığı olan kişilere uygulanmıyor.
Botoks ağrı verir mi?
Deri içine yapılan bütün enjeksiyonlarda olduğu gibi botoksta da ağrı olur, ancak bunu gidermek için lokal anestezi uygulanır.
Tekrarlamak gerekir mi?
Botoks uzmanları zamanla terleme düzeyinin tedaviye başlanılan seviyeye geleceğini belirtiyor. Dolayısıyla botoksun bellik aralıklarla yinelenmesi gerekiyor.
Botoks riskli bir uygulama mı?
Botoks, bu konuda eğitim almış uzmanlar tarafından uygulandığında işlemin riskleri yok denecek kadar az. Uygulama bölgesinde hafif morarma ve kızarıklık, baş ağrısı, nadiren grip benzeri şikayetler olabilir. Alerjik belirtiler sezdiğinizde hemen doktorunuza başvurmanızda yarar var. Uzmanlar tedavi sonrası uygulama yapılan bölgenin ovuşturulmamasını tavsiye ediyorlar.
Ne kadara mal oluyor?
Hastanelerde ya da estetik merkezlerinde uzman hekimler tarafından yapılması gereken koltuk altı botoks uygulaması ile aşırı terleme sorunundan kurtulmanın bedeli, her iki koltuk altı için bir seansta ortalama 750-800 TL.