Peki, vücutta oluşan istenmeyen tüylerin önlenmesinde ve giderilmesinde oldukça etkili olan lazer epilasyon ne zaman yapılmalı, bu uygulama hangi koşullarda daha etkili oluyor, epilasyon yapılan bölgedeki tüyler tekrar çıkıyor mu ve kimler lazer epilasyon yaptırmamalı?
Lazer epilasyon hakkında merak edilenleri Acıbadem Ankara Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Bahar Öznur yanıtlıyor.
Lazer epilasyon hangi koşullarda daha etkili?
Lazer epilasyon, vücutta oluşan istenmeyen tüylerin önlenmesinde ve giderilmesindeki en etkili yöntem olarak kabul ediliyor. Lazer epilasyonun sonbahar, kış veya ilkbahar mevsiminde uygulanması gerekiyor. Çünkü bu mevsimlerde güneş daha az olduğundan, güneşin zararlı ışınlarından korunmak da mümkün olabiliyor. Acıbadem Ankara Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Bahar Öznur, lazer epilasyonun açık tenli ve koyu renk tüylere sahip kişilerde etkili olduğunu belirterek, “Lazer başlıca 4 rengi göremez. Bunlar beyaz, gri, sarı ve kızıl renkteki çok ince tüylerdir” diyor.
Epilasyonda kadınlar en çok hangi bölgelere uygulama yaptırıyor?
Kadınlarda lazer epilasyon vücudun tamamına uygulanabiliyor. En çok tercih edilen bölgelerin başında yüz, kol altı, bikini, bacak bölgeleri geliyor.
Erkekler epilasyonda en çok hangi bölgeleri tercih ediyor?
Erkekler lazer epilasyon tedavisine genelde aşırı tüylenme şikayeti ile başvuruyor. Dolayısıyla erkeklerde epilasyon en sıklıkla sakal üstü, sırt, omuz, göğüs, ense ve boyun bölgelerinde uygulanıyor.
Epilasyonun etkili olabilmesi için gerekli koşullar nelerdir?
Lazer epilasyonda en iyi sonuçlar koyu renkli tüylere sahip ve açık tenli kişilerde alınıyor. Bunun sebebi lazer enerjisinin kıla rengini veren koyu renkli pigment tarafından tamamen emilebilmesidir. Çok ince ve çok açık renkli tüyler (beyaz, gri, sarı veya kızıl) prensip olarak lazer epilasyon tedavisine iyi cevap vermiyor. Ancak günümüzde lazer teknolojisinin gelişmesi ile birlikte farklı ten ve tüy rengi kombinasyonlarına sahip kişilere de güvenle lazer epilasyon uygulanabilirken, başarılı sonuçlar da alınabiliyor. Örneğin ince kıllarda, koyu tenlilerde, yüz bölgesinde, sırt, omuz kol gibi derin yerleşimli tüylerin olduğu bölgelerde daha etkili olan farklı bir lazer epilasyon yöntemini tercih ediyoruz. Genital koltuk altı ve bacak gibi bölgelerde ise yine farklı bir cihazla çalışıyoruz.
Lazer epilasyonun yapılamayacağı durumlar var mı?
Vitiligo, sedef gibi bazı deri hastalıkları olan bireylere, 18 yaş altındaki bireylere, uygulamadan önce solaryum ve güneşlenmeye bağlı yoğun bronzlaşma veya yanık gelişmiş hastalara, son 6 ay içerisinde akne tedavisi ilacı kullanan kişilere lazer epilasyon uygulaması tavsiye edilmez.
Epilasyon en çok esmer kişilerde etkili deniliyor, bu doğru mu?
Bu yanlış bir düşüncedir. Cilt rengi açık olanlarda ve kılları koyu olanlarda daha etkilidir. Bronz tenli kişilerde ise lazer epilasyon renkleri normale dönene kadar uygulanmaz. Koyu tenli kişilerde lazer epilasyon yapılırken doz ayarlamasında çok dikkatli olunmalıdır. Lazer enerjisi kıl köküne ulaşmadan ciltteki melanin tarafından emilebilir. Bu da yanık ve leke oluşumuna neden olabilir. Bronzlaşmış tene sahip olanlar lazer epilasyondan daha optimal sonuçlar alabilmek için güneşlenmeye bir süre ara vermeli ve ten renklerinin açılmasını beklemelidir.
Lazer epilasyon yapıldıktan sonra tekrar tüylerin çıkma riski nedir?
Lazer epilasyon ile jilet, ağda ve epilatör yöntemlerine göre çok daha kalıcı, konforlu ve hijyenik sonuçlar elde edilir. Belli aralıklarla birbiri ardına uygulanan seanslar sonucunda tüylerin yüzde 90–95’i kalıcı olarak tahrip olabilir. Sadece çok az miktarda çok ince ve çok açık renkli tüyler kalabilir. Belli aralıklarla tekrarlanan seanslar sonrasında cilt ve kıl yapısının uygun olması halinde uygulama yapılan bölgedeki kılların kadınlarda yüzde 70-90'ı, kadınlarda ise yüzde 60-80'i kalıcı olarak temizlenir. Geriye kalan kıllar ise ince, açık renkli ve kozmetik önemi az olanlardır.