pudracom yazari ebru karpuzoglu
@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz.

Rujlarda kullanılan zararlı kimyasallar

Araştırmalara göre bir kadın hayatı boyuncu 3-4 kilo ruj yiyebiliyor. Dr. Ebru Karpuzoğlu, rujlarda kullanılan zararlı kimyasalları Pudra.com'da yazdı.

Her kadının kullandığı ve sevdiği kozmetik ürünleri vardır, fakat istisnasız hepimiz ya ruj ya da dudak parlatıcısı kullanıyoruz. Bir araştırmaya göre bir uygulama ile dudaklara 10 miligram ürün sürülüyor. Günde iki veya üç kere ruju veya dudak parlatıcınızı tazelediğinizi düşünürsek, dudaklara günde uygulanan miktar en az 30 miligrama çıkıyor. Bu orantıyla bir kadının hayatı boyunca 3-4 kg ruj yediğini düşünürsek, rujların içerikleri önemli bir hale geliyor.

Rujlarda kullanılan zararlı kimyasallar

Kaliforniya Üniversitesi’nde yapılan çalışmalar bazı rujların içinde krom, kurşun, kadmiyum ve alüminyum gibi toksik maddelerin olduğunu gösteriyor. Dudak ürünleri ortalama günlük düzeyde kullanıldığında kadınların kabul edilebilir düzeyin üzerinde krom yedikleri görülüyor. Ayrıca bu rujların çok fazla kullanımı alüminyum, kadmiyum ve manganez gibi sinir sistemi sorunlarına yol açabilecek maddelere çok fazla maruz kalınmasına neden olabiliyor. Bu rujlar üzerine yapılan ilk çalışma değil. 2007 yılında Güvenli Kozmetikler Kampanyası (Campaign for Safe Cosmetics) kapsamında test edilen 33 dudak ürününün %61’inde kurşunun endişe uyandırıcı düzeyde olduğu görüldü.

FDA’den (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) bir grup bilim adamı 2007 yılında değişik şirketlerin rujlarından örnekler alarak rujların içindeki kurşun miktarını incelediler. Çalışma Journal of Cosmetic Science’ta yayınlandı. Yapılan bu çalışmada markette satılan ürünlerden lüks rujlara kadar birçok üründe kurşun olduğunu gösterdi. 2010 yılında FDA çalışmayı genişleterek çeşitli şirketlerden 400 değişik rujun içindeki kurşun miktarlarının düzeylerini açıkladı. Her ne kadar FDA kozmetikleri incelese ve renk maddelerinin içinde bulunabilen kurşun için kurallar koysa da, kozmetiklerdeki kurşun için limitleri tanımlamıyor.
 

Rujların içinde hangi zararlı maddeler var?


Sentetik veya parafin mumları: Bu grupta mikrokristalin mum (microcrystalline wax) veya polybutene ismiyle listelenen maddeler bulunuyor.
Sentetik ve lake renkleri: FD&C renklendirme maddeleri petrolden elde ediliyor ve bazı otoriteler kanserojen olduğunu düşünüyorlar. Bu sentetik boyalarda kurşun, alüminyum, baryum potasyum renklerin akmasını ve bulaşmasını engellemek için sabitleyici olarak kullanılıyor. FD&C renklerinde FDA sadece 10 ppm olmasına izin veriyor. Kurşunun sinir sistemine ve vücuda olan toksik etkisi uzun süreden bu yana biliniyor. Birçok üründe az miktarda bulunması ve bu ürünlerin üst üste kullanılması kadınları fazla miktarda kurşuna maruz bırakabiliyor. Rujlarda görülen renk maddeleri bu konuya dikkat edenlerce sevilmiyor. FD&C renklerinden; Orange 5, Orange 5 Lake, Red 6, Red 6 Lake, Red 7 Lake , Red 21, Red 21 Lake , Red 27, Red 27 Lake, Red 30 Lake, Red 33 Lake, Blue 1 Lake , Yellow 5 Lake, Yellow 6 Lake sevilmeyen renkler arasında yer alıyor.
Koruyucular ve sentetik kimyasallar: Bazı rujlarda hala parabenler bulunabiliyor. Rujlarda bazen rujlara kayganlık vermek amacıyla renksiz ve yağlı yapılı ftalatlar kullaniliyor. Sentetik koku maddelerinde de ftalatlar bulunabiliyor. Ftalatlar, endokrin ve hormon dengesini negatif şekilde etkileyebildiği için sevilmeyen kimyasallar arasında yer alıyor.

Bize düşen bilinçli tüketiciler olarak ürünlerin içeriklerini dikkatle okumak ve seçimimizi yapmak. Yukarıda özetlenen çalışmaları göze aldığımızda özellikle hamile kadınların ve gelişme çağındaki genç kızların kullandıkları rujların ve dudak parlatıcılarının içeriğine dikkat etmesi gerekiyor.


 
EN ÇOK OKUNANLAR
avon anew hydro advance nemlendirici krem kadin bakim guzellik
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER