Lavaboda veya duşta dökülen saçları gördüğümüz zaman canımız sıkılır. Ama bunlar ölü saçlardır. Yeni saçların çıkması için dökülen saçlar… Her gün 100 tane saç telinin dökülmesi normaldir. Tabii bunu saymak mümkün değil ama dökülme de bir anormallik fark ettiğinizde dermatologa danışmalısınız.
Saçlarımızla ilgili dert ortağımız kuaförlerdir. Saçımızın neden kırıldığını veya uzamadığını onlara sorarız ama saç sağlığı kozmetik olmaktan çok tıbbi bir konudur ve dermatologları ilgilendirir.
Saç dökülmesinin birkaç farklı sebebi var
Saçların çok sıkı toplanması ve topuz yapılması, yüksek sıcaklıkta fön ve maşa kullanılması, kimyasal içeren boya ve kalıcı düzleştirme uygulamaları, yanlış şampuan ve krem seçimleri (silikon içerikli ürünler saçın nem dengesini bozar), içerisinde endüstriyel temizlemede kullanılan bileşimler bulunan ürünler saçın dengesini bozar ve saçta dökülmelere, kopmalara sebep olabilir. Ama kadınlar için saçları bakımından asıl dönüm noktası menapozdur. Menapozdan sonra saçlarda azalma, incelme ve dökülme başlar. Maalesef menapoz döneminde gücünü kaybeden saçların geri dönüşü yoktur.
Doğumdan sonra da saçlar dökülebilir ama bu normal bir durumdur, dökülen saçlar 4-8 ay sonra yerine gelir. Bu, hormonlarla ilgili bir durumdur.
Beslenme de saçları doğrudan etkiler. Bazı gıdaların eksikliği saç dökülmesine yol açacağından diyet yapanların dengeli beslenmesi gerekir. Demir, çinko, bakır, C ve B vitaminleri beslenme programında mutlaka olmalıdır.
Stres durumlarından da saçlar çok etkilenir. Aşırı stres altındayken, saçlar dökülmeye başlar. Ruhumuza iyi gelen her şey, saçlarımıza da iyi gelir. Stresle mücadele etmeyi hiç bırakmamalıyız.