@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 14.05.2014

Şampuanlardaki zararlı maddeler

Ahenkle dans eden o müthiş saçlar… Upuzun, gür ve çok parlak… Saçların bir yandan diğerine savruluşunu izlerken gözlerimiz de dans ediyor. Şampuanlar cidden sihirli bir değnek mi acaba?

Şampuanların asıl amacı elbette saçları temizlemek. Saçlar ve kafa derisi, doğal sebepler ve çevresel faktörlerden dolayı kirlenir, yağlanır ve çirkin kokmaya başlar. Şampuanlar da bu kirleri temizler.

Şampuanlardaki zararlı maddeler

Şampuanlar aslında bir çeşit deterjan türevi. Lipofilik (yağ seven) ajanlar ve hidrofilik (su seven) ajanlardan oluşuyorlar. Lipofilik ajanlar sebuma yapışıyor, hidrofilik ajanlar da sebumun suyla saçtan akıp gitmesini sağlıyorlar.

Köpük ve bakım açısından zenginleşmesi için şampuan formüllerine köpüren ajanlar, saçı kalınlaştıran, parlatan, yumuşatan, onaran, renklendiren maddeler ve parfümler ekleniyor.

Şampuanlardaki zararlı maddeler
İngiliz Sağlık Bakanlığı ve ABD de FDA adlı tüketici sağlığını koruma kuruluşu gibi devlet kurumları, her yıl kozmetiklerde kullanılmaması gereken zararlı sentetiklerin bir listesini yayınlıyor. Bu listeler denekler üzerinde yapılan testler sonucunda oluşturuluyor. Örneğin, Edinburg Üniversitesi Onkoloji Uzmanı Philippa Darbe tarafından bildirilen kimyasal tahlillerde 20 tümörün 18'inde paraben tespit edilmiştir.

Aşağıdaki maddeleri içeren şampuanlardan uzak durmak en iyisi...

Silikon
Piyasada satılan şampuan ve saç kremlerinin büyük bir kısmı silikon içeriyor. Silikon, saç tellerini sararak daha parlak ve hacimli görünmesini sağlıyor ancak saç telinin nem almasını engelliyor. Saç telinin nem dengesini bozuyor. Saçlar kuruyor ve kırıklar oluşuyor. Bu yüzden silikon bazlı olmayan esansiyel yağlar içeren şampuanları tercih etmek daha doğru olur.

Doğal olmayan gliserin
İyi şampuanlarda nemlendirici olarak gliserin bulunuyor. Doğal gliserin yerine sodyum loret sülfat veya loril sülfat içeren şampuanlar kullanmaktan kaçının. Çünkü bu maddeler saçı tahriş ediyor; yağlı, kepekli ve kaşıntılı bir kafa derisine neden oluyorlar.

Petrol türevleri
Şampuanların petrol türevi maddeler içermediğinden de emin olun. Çünkü sentetik renklendiriciler, petrol ve türevlerinden, kömür katranından elde ediliyor. Ağır metal tuzlar içerdiklerinden deri altında toksik birikime neden oluyorlar. Yüksek dozlarda veya sürekli kullanımda kanserojen etkileri var.

Paraben
Tüm kozmetik ürünlerinde koruyucu-bakteri öldürücü olarak kullanılıyorlar. Vücutta östrojen hormonunu taklit eden bir yapı içerisinde biriktiğinden kansere yol açabiliyor. Şampuanlarda da paraben içerenlerden uzak durun.


EN ÇOK OKUNANLAR
avon anew hydro advance nemlendirici krem kadin bakim guzellik
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER