Nikah başvurusu nasıl yapılır? Yıldırım nikah için ne yapılmalı? Nikah yerinizi nasıl seçersiniz? Kimler nikah şahidi seçilebilir? Nikahla ilgili merak ettiğiniz her şey burada…
Evlenmek için nasıl başvurulur?
Müstakbel eşinizle birlikte yaşadığınız yerdeki evlendirme dairesine başvurmanız gerekir. Ancak, ayrı illerde oturuyorsanız kendi illerinizdeki evlendirme dairelerine ayrı ayrı da başvurabilirsiniz. Dosyalar nikahın kıyılacağı dairede birleştirilerek işlemler tamamlanır.
Ayrı illerdeyseniz ve birlikte başvurma olanağınız yoksa, bu durumda evlendirme dairesine müracaat için noterden vekalet verilmesi gerekir. Bu vekaletnamede, vekaletnamenin evlilik için olduğu, vekaleti alanın, verenin ve evlenilecek kişinin kimliklerinin tam olarak yazılması zorunludur. Bu şartları taşımayan vekaletnameler geçersiz sayılır.
Hangi belgeler gerekir?
Evlendirme dairesine giderek evlendirme memuruna evleneceğinizi beyan etmeniz gerekir. Bu beyanınız ikişer adet olan evlendirme beyannamesine geçer. Kimlik bilgileri ile fotoğrafınızın olduğu beyannameleri imzalamanız ve evlendirme memuru tarafından beyannamelerin tasdik edilmesi gerekir. Evlendirme beyannamelerini onaylayan memur, sizden şu belgeleri ister:
- 6 adet fotoğraf
- Nüfus kayıt belgesi
- Nüfus cüzdanı örneği
- Sağlık raporu
Nikah dairesi seçimi
Müstakbel eşinizle birlikte müracaat ettiğiniz evlendirme dairesinde nikah kıydırmak isterseniz bir sorun çıkmaz. Ancak, başka bir yerde nikah kıydırmak isterseniz evlenme beyannamesinin bir örneğinin onaylanarak size verilmesi gerekir. Bu belgeyi aldığınız takdirde Türkiye’nin ve dünyanın her yerinde evlenme hakkına sahipsiniz demektir.
Evlendirme dairesi dışında resmi tatil günleri de dahil, özel salonlarda, izinli olmak kaydıyla hastanelerde veya cezaevlerinde nikah kıyılabilir. Nikah kıyılamayan tek yer, ibadethanelerdir. Nikahın kıyılacağı yer konusunda nikah memuru açısından bir sıkıntı yoksa nikah her yerde kıyılabilir. Ancak, nikah memurunun dışarıda ve resmi mesai saatleri dışında kıyılacak nikah için mecbur olma durumu yoktur.
Nikah şahidi kim olmalı?
Nikah şahidi olmak için aranan şartlar reşit olmak, mümeyyiz olmak (ayırt edici gücü olmak) ve tanıklık ettiği kişiyi tanımaktır. Bunun dışında başka hiçbir koşul aranmadığı gibi ikiden fazla nikah şahidi olmasında da bir engel yoktur.
Yıldırım nikahı diye bir şey var mı?
Bugün için yıldırım nikahı adına özel bir mevzuat bulunmuyor. Acil nikah için gereken evraklar diğer evraklardan farksızdır. Evraklarını tamamlayanlar, evlendirme memurluğunun programına göre birkaç gün ya da bir hafta içinde evlendirilebilir.
Eski Medeni Kanun’da evlendirme beyanı olmadığından, bağlı bulunan muhtarlığa başvurulduğunda, belgelerin orada askıda kalma süresi söz konusuydu. Acil evlenmek isteyenler, o sürenin kısaltılması için doktor raporu ve mahkeme kararıyla yıldırım nikahı kıydırırlardı. Ancak şimdi zaten evlenmeye engel bir durum yoksa, birkaç gün içinde nikahın kıyılması söz konusu oluyor.