1- Öncelikle bahçede ne yapmak istediğinize karar vermelisiniz. Güneşlenmek mi, yemek yemek mi, çiçek yetiştirmek mi? Bahçe düzenlemenizi bu kararınıza uygun yapmalısınız.
2- Bahçenizin bir krokisini çizin ve kroki üzerinde rüzgar, gürültü ve güneş alan yerleri, gölgelik alanları, yol ve kapı girişlerini, görmek istediğiniz ya da görmek istemediğiniz manzaraları belirleyin. Bahçenize yürüme yolu, oyun alanı ya da süs havuzu yapabileceğiniz alanlar ayırabilirsiniz. Farklı işlevlerdeki yerleri ayırmak için zeminleri değiştirebilir, ahşap ya da taş malzemelerden faydalanabilirsiniz.
3- Gürültü alan ya da görmek istemediğiniz alanların önüne yüksek bitkiler seçebilirsiniz. Evin önüne alçak bitkileri, bahçe duvarına yaklaştıkça yüksek bitkileri seçmelisiniz.
4- Sebze ve meyve yetiştirmeyi seviyorsanız, bahçenizin çok fazla göz önünde olmayan kısımlarında bu isteğinizi gerçekleştirebilirsiniz. Sebzelerin çevresine çalılık ya da meyve ağaçları dikebilirsiniz. Bahçeniz küçükse evinizin yakınına boyu çok yükselen ağaçlar dikmemelisiniz. Daha sonra görsel açıdan rahatsızlık verebilir.
5- Bitki ya da malzeme seçerken, bahçenizin ve evinizin yapısını ve seçtiklerinizin birbiriyle uyumlu olmasını göz önünde bulundurun. Zemindeki toprağa göre bitki seçin ve mutlaka satın aldığınız yere danışın. Çiçek açan bitkilerin uyumlu olmasına dikkat edin.
6- Salon ya da mutfak pencerenizden bahçeyi görebiliyorsanız, bu alanlara kışın görünümü bozulmayan bitkiler dikmelisiniz. Evin kapısı bahçeye açılıyorsa, kapının iki yanına aynı bitkiden dikebilirsiniz. Bitkilerdeki simetri size huzur verecektir.
7- Bitkileri dikmeden önce toprağın durumuna bakmalısınız. Kışın yağış ve soğuğun etkisiyle sertleşen toprak havalandırmanız iyi olur.
Toprağın üzerindeki kütleleri çapaladıktan sonra, tırmıkla temizleyebilirsiniz.
8- Kışın kaybettiği besin öğelerini toprağa kazandırmak için gübreleme yapmalısınız. Çim alanlar için doğal gübre yerine inorganik gübreleri tercih edin. Kumlu ve killi topraklar için torf ve gübre takviyesi yapılabilir.
9- Açılıp kapanan masalar, katlanan sandalyeler, aydınlatmalar, mumlar ve büyük minderlerle bahçenizi renklendirebilirsiniz. Bahçe düzenlemesinde önce inşaat işleri, ağaç ve çiçek dikimi yapıldıktan sonra çim dikimi yapılmalı.
10- Her gün bahçe sulamak zor olabilir. Bunun için otomatik sulama istemi oluşturabilirsiniz. Sabah 05:00'te, sıcak günlerde ek olarak 23:00’te sulama yapılmalı.