1. Önce atın, sonra toplayın
Evi toplamaya fazlalıklarla başlayamazsınız. Sadece artık giyilmez durumda olanları değil, sezonlardır elinize almadığınız gömleklerinizi, eteklerinizi, size artık haz vermeyen kıyafetlerinizi, eşyalarınızı; size mutluluk vermeyen her şeyi atın. Çekmeceye tıkmayın, bazanın altına toplamayın, "başkalarına verilecekler" listesine eklemeyin. Hemen o anda poşetleyip evden çıkarın.
2. Düzenlemeyi kategoriye yapın
Eşyalarınızı toparlarken oda oda değil, kategorilere göre ilerlerseniz daha rahat edersiniz. Evinizi toplamaya anılarla başlamayın. Eski mektuplar, fotoğraf albümleri, seyahatlerinizden kalma küçük kağıtlar... Çünkü bu eşyalar evinizin en son atılacak parçaları.
Evi toplamaya öncelikle kıyafet dolaplarından başlayın. Ardından sırası ile kitaplar, gazeteler, faturalar, mutfaktan atmanız gerekenler ve son olarak da duygusal olarak bağ kurduğunuz parçalara geçin.
3. Unuttuklarınızla vedalaşın
Bir kenara sıkıştırdığınız, unuttuğunuz, dolabınızın arkasında kalmış eşyalarınızla vedalaşma zamanınız gelmiş demektir. Bu nedenle bavullara, hurçlara kaldırılmış kıyafetleri ortaya dökün. Her birine tek tek dokunun ve size hissettirdiği ilk duyguya göre hareket edin. Birkaç saniye dokunmadan asla atmayın. Marie Kondo, "elinizdeki parça size keyif ve neşe veriyorsa, onu o anda hissedersiniz. Hiçbir his uyandırmıyorsa, atmalısınız". Bu yöntemi özellikle kıyafetleriniz ve kitaplarınız için denerseniz kesinlikle çok iyi sonuç alırsınız.
4. İşinize yaramayan ve artık hiç kullanmadığınız eşyalardan, hediyelerden kurtulun.
Yeni ev hediyesi olarak gelen ancak nezaketen veya vakitsizlikten değiştiremediğiniz borcam, çok az tanıdığınız bir akrabanızın eşinden gelen çok süslü nevresim takımı, hakkını vererek kullandığınız ancak artık bir kenarda atıl duran ve sizin tarzınızı yansıtmayan dekoratif eşyalar, çok daha pratik ve küçük bir modelini bulduğunuz katı meyve sıkacağı... Bunlardan da kurtulun. İlk defa eve çıkarken gelen hediyelerle duygusal bir bağınız varsa da artık hoşçakal demenizin zamanı geldi. Bir parçaya "sizinle geçirdiği vakit için teşekkür" edip, artık elinizden çıkarmanız, ihtiyacı olabilecek başka birilerine vermeniz gerekiyor. Sapasağlam da olsa artık kullanmadığınız eşyalarınızı başkalarına bağışlarsanız içinizdeki suçluluk duygusundan da kurtulmuş olursunuz.
5. Evrak temizliğini en sona bırakın!
Marie Kondo'ya göre tüm kağıtlar tek bir yerde, iki kategoriye ayrılmış şekilde durmalı; saklanması gerekenler ve okunması gerekenler. Geçen yıldan kalma fişler, süresi geçmiş garanti belgeleri, artık online olarak gönderilen ve hiçbir işinize yaramayacak kredi kartı eksteleri atılmalı. Ancak imzaladığınız her şey, her türlü kontrat, sigorta poliçesi, sözleşme bir yerde toplu halde saklanmalı. Bunun dışında saklanması gereken hiçbir şey yok. Atın gitsin!
Püf noktaları
- Marie Kondo pahalı saklama kutuları yerine ayakkabı kutularını değerlendirmenizi öneriyor. Çünkü bir şık kutu, beraberinde kendisi ile uyumlu başka bir şık kutuyu getiriyor. Çünkü biliyoruz ki, daha sonra içine tıkıştırdıklarınıza dönüp bakmayacaksınız. Daha fazla masraf yerine ayakkabı kutularınızı değerlendirin.
- Pantolonları, kalın paltoları, zarif elbiselerinizi çok küçük bir şekilde katlayamazsınız ama tişörtler, yumuşak kazaklar, uzun kolluları Konmari yöntemi ile katlayın.
- Mücevher ve takılarınızı kendi saklama kutuları yerine daha küçük ve içi küpe, yüzük, kolye gibi farklı takılar için özel bölmeleri olan kutularda toplu halde saklayın. Böylece çok değerli anıları olan o güzel takılarınızı tek seferde, bir yerde görme şansınız olacak.