hürriyet pazar
02.02.2011
A’dan Z’ye geri dönüştürme rehberi
Evinizdeki plastik, metal, cam ve kağıt gibi ambalaj atıkları; bilgisayar, cep telefonu, televizyon ve beyaz eşya gibi elektronik atıkları; bitkisel yağları ve atık pilleri nasıl geri dönüştürebileceğinizi biliyor muydunuz?
4/6
BİTKİSEL YAĞLAR
(Yemeklerde kullanılan her türlü bitkisel yağ)
Bitkisel yağı, adında bitki kelimesi var diye doğaya zararsız zannetmeyin. Öncelikle apartmanınızın atık su kanallarını tıkıyor sonra da yeraltı sularını kirletiyor. Ama evlerden atık yağ toplama işi en zor atık alanlarından biri. Yağların büyük bölümü yemek tesislerinden toplanıyor. Alternatif Enerji ve Biyodizel Üreticileri Birliği (Albiyobir) bu işi Türkiye genelinde yapıyor. Toplanan yağlar Türkiye’nin her bölgesinde bulanan Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan lisanslı yedi geri kazanım tesisine ulaştırılıyor. Türkiye’de Biyodizel’e ÖTV konduğu için fiyat motorinin üzerine çıkıyor, biyodizel üretimi karlı olmaktan çıktığı için de bu yağlar şu anda endüstriyel yağ üretiminde kullanılıyor.
Evlerdeki atık yağlar yasal olarak belediyelerin sorumluluğunda. Belediyelerin toplayıcı firmayla sözleşme yapmaları gerek. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Bursa Nilüfer, İstanbul’da Beşiktaş, Kadıköy (414 38 15) ve Şişli (444 1 568) gibi bazı belediyeler ‘Alo Atık’ hatları arandığında gelip evlerden yağları alıyorlar.
Toplama yapılmayan bir belediye sınırlarındaysanız Albiyobir’in numarası (312) 472 12 66’yı arayarak kendi ilinize yakın merkezlerini öğrenebilirsiniz. Beş litre atık yağ biriktirdiyseniz uygun bir günde gelip alıyorlar. En iyisi apartman veya site olarak topluca biriktirmeniz.
Ezici firması da İstanbul’un Anadolu ve Avrupa yakasında birer araçla evlerden bitkisel atık yağ topluyor. Belediyelerle koordinasyonlu bir şekilde her noktaya gün içerisinde ulaşmaya çalışıyorlar ‘Alo Atık Yağ’ hattının numarası: 444 28 45.