Pudra.com 05.06.2012

Bugün, Dünya Çevre Günü!

Bugün, 5 Haziran Dünya Çevre Günü... Şeffaf lambaları enerji verimli lambalar ile değiştirerek, ülke genelinde yılda 1.6 milyar TL’lik, yani Keban Barajı’nın yıllık üretimine yakın tasarruf sağlanacağını biliyor muydunuz?

Elektrik kullanırken bir kez daha düşünmek gerekiyor. Yapacağımız küçük tasarruflar, ülkemiz ve dünya için çevre açısından büyük adımlara dönüşecek. Bu rakamlar çok çarpıcı...

Bugün, Dünya Çevre Günü!

  • Tüm dünyada toplam elektrik tüketiminin neredeyse beşte biri aydınlatmaya harcanıyor. (%19) Türkiye’de üretilen toplam elektriğin %25’i aydınlatmada kullanılıyor.

  • Dünyada kurulu aydınlatmanın yaklaşık üçte ikisi eski, daha az enerji verimliliği sağlayan teknolojiye dayanıyor.

  • Genel aydınlatma, ortalama %40 enerji verimliliği sağlama potansiyeli taşıyor. Küresel ölçekte aydınlatma alanının tamamında bu şekilde ortalama %40 enerji tasarrufu sağlanması enerji maliyetlerinde 128 milyar Euro tasarruf anlamına geliyor. Bu da: 670 milyon ton CO2, yılda 2 TWh enerji üreten 642 orta ölçekli elektrik santralinin yıllık toplam enerji üretimine denk geliyor.

  • 2010 yılında dünyada 11.5 milyar adet enkandesan lamba satıldı ve bunlardan %75’i evlerde kullanılıyor.

  • Dünya genelinde %67 oranında enkandesan lamba, %33 oranında enerji verimli lamba kullanılıyor.

  • Herhangi bir enkandesan lambayı enerji verimli başka bir aydınlatma çözümü ile değiştirildiğinde en az %70 oranında bir enerji verimliliği sağlanıyor.

  • LED lambalar enkandesan lambalara oranla 25 kat daha uzun ömürlü olmalarının yanı sıra %80 oranında daha az enerji tüketiyor.
  • Dünyada yolların üçte biri hala 1960 yılından kalma teknoloji ile aydınlatılıyor. Eğer dünya genelinde yol aydınlatmaları yeni nesil aydınlatma çözümleri le değiştirilirse enerji maliyetlerinde her yıl 10 milyar Euro tasarruf sağlanmış olacak.

  • Küresel ölçekte aydınlatmanın %60’ı kamu ve ticari binaların aydınlatılması için kullanılıyor. Ancak bugün dünya genelinde ofislerde kullanılan aydınlatmanın %70’ini eski tip ve enerji verimli olmayan aydınlatmalar oluşturuyor.

  • Ofis aydınlatmasında eski tip aydınlatma çözümlerinden yeni nesil enerji verimli aydınlatmaya geçildiği takdirde yıllık enerji harcamalarının %70 oranında düşmesi bekleniyor.

  • Ofiste kullanılan doğru aydınlatma, sadece çalışanlarının iyi yaşam halini etkilemiyor aynı zamanda performanslarını da %15 oranında artırıyor.
  • Dünyada, aydınlatmada sürdürülebilir enerji verimliliği için verimsiz çözümlerden LED çözümlere geçişe öncelik veriliyor.
  • Küresel ölçekte, bugün 26 sınıfı bulunan standart bir ortaokul binasında iyi ve doğru bir aydınlatma ile 15 bin kg daha az CO2 salınımı sağlanmasının yanı sıra her yıl artacak bir oranla 6.500 Euro enerji maliyetlerinde tasarruf sağlanabiliyor.

  • Türkiye’de 80 milyon adet şeffaf lambanın enerji verimli lambalar ile değiştirilmesi sonucu yılda* 1.6 milyar TL’lik tasarruf sağlanıyor. Bu da; 7.000 GWh’lik enerji tasarrufuna (Keban Barajı’nın yıllık üretimi 6.600 GWh’dir.) eşit bulunuyor ve bu miktarın 190 milyon ağacın temizleyebileceği 4,2 milyon tonluk karbondioksit salınımından tasarruf anlamına geliyor.

  • Bir hanede 15 adet aydınlatma noktası olduğunu öngördüğümüz takdirde lamba başına 21 TL tasarruf ile hane başına 315 TL seviyesinde tasarruf yapılacağı öngörülüyor.

  • *Kabuller: 100W yerine 18 W lamba, günde 3 saat kullanım, 100 W ve buzlu lamba adedinin 80 mio adet olduğu, lambaların 8 yıl ömürlerinin olduğu ve elektriğin kdv hariç 0,237 ytl/kws olduğu dikkate alınmıştır.

  • Otellerde verimlilik potansiyeli akkor flamanlı standart floresanlardan, enerji tasarruflu kompak floresanlara geçişle oldukça artmıştır. Yeni nesil LED lambalar sayesinde ise hem çok uzun kullanım ömrü olan hem de standart lambaya göre %80’e varan tasarruf elde ediliyor.

  • Ülkemizde, halen standart lambaların kullanıldığı ortalama bir otelde oda başına 80 TL verimlilik potansiyeli mevcuttur.

  • Ülkemizde birçok ofis verimsiz teknolojiyle aydınlatılmaya devam ediyor. Eski bir ofisin* aydınlatmasını yeni teknoloji bir aydınlatma sistemi ile yenilediğimizde %75’e varan verim artışı sayesinde, yılda 2000TL tasarruf elde edilebiliyor. * Ortalama 60 adet (4x18W) armatur içeren bir ofis binası dikkate alınmıştır. Yılda 300 gün açık kaldığı ve 8 saat aydınlatma yapıldığı kabul edilmiştir.

  • Türkiye’de yol aydınlatmalarında daha verimli ve etkin optik içeren armatürler kullanıldığında; enerji faturalarında %60’a varan azalma görülecektir ki bu da; yılda** 1675 GWh enerji tasarrufu, yılda 300 milyon TL’lik enerji tasarrufu veya yılda 1 milyon tonluk daha az CO2 salınımı veya yılda 45 milyon ağaç tarafından temizlenebilen eş değer CO2 tasarrufu anlamına geliyor. **ortalama ampul kullanımı 12 saat alınmıştır 250 W lamba.

  • Türkiye’de dış cephe aydınlatmalarında Boğaziçi Köprüsü aydınlatmasındaki gibi daha verimli LED sistemler kullanıldığı takdirde; ortalama enerji tüketimi 72 kWh olup, bu sistemle eski teknolojiye kıyasla %80’lere varan enerji verimliliği sağlanabiliyor.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER