Corona virüs nedeni ile girdiğimiz gönüllü karantinaların ve sokağa çıkma yasaklarının Haziran ayı ile birlikte hafifletilmesi sonucu insanlar yavaş yavaş tatil planları yapmaya başladı. Ancak corona virüs tehlikesi henüz tamamen geçmiş değil. Bu nedenle tatile çıkarken halen belli hijyen kurallarına dikkat etmemiz, kalabalık ortamlardan kaçınmamız ve pandemi sürecinde dikkat ettiğimiz tüm kurallara riayet etmeye devam etmemiz gerekiyor. Peki tatile çıkacakların dikkat etmesi gereken diğer kurallar nelerdir?
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nail Özgüneş, bu yaz tatili döneminde nelere dikkat etmemiz gerektiğini Pudra.com okuyucuları için açıkladı.
"Tatile çıkarkan öncelikle, nasıl bir ulaşım sağlayacağımız önemlidir. Ulaşım hangi şekilde olursa olsun; ister uçak otomobil şeklinde, ister özel otomobille deneyimlerimiz esas yani ana önlemler ile örtüşebilmelidir. Hangi ulaşım yöntemini tercih edersek edelim yolculuk boyunca maske takmamız, ellerimizi yüzümüze değdirmememiz ve yanımızda bulunan kişilerden belli ölçülerde uzak durmamız gerekiyor."
Bu şu anlama geliyor. Tıpkı geçtiğimiz aylarda olduğu gibi, Corona virüs riskine karşı bazı kurallara uymaya devam edeceğiz. Bunları tekrar hatırlamamız gerekirse, kısaca açıklayalım:
- Ellerinizi sık sık su ve sabun ile en az 20 saniye boyunca ovalayarak yıkayın.
- Soğuk algınlığı belirtileri gösteren kişilerle aranıza en az 3-4 adım mesafe koyun.
- Öksürme veya hapşırma sırasında ağız ve burunu tek kullanımlık mendille kapatın. Mendil yoksa dirseğin iç kısmını kullanın.
- Tokalaşma, sarılma gibi yakın temaslardan kaçının.
- Ellerinizle gözlerinize, ağzınıza ve burnunuza dokunmayın.
- Bulunduğunuz ortamları sık sık havalandırın.
- Kıyafetlerinizi 60-90°C’de normal deterjanla yıkayın.
- Kapı kolları, armatürler, lavabolar gibi sık kullandığınız yüzeyleri su ve deterjanla her gün temizleyin.
- Soğuk algınlığı belirtileriniz varsa yaşlılar ve kronik hastalığı olanlarla temas etmeyin, maske takmadan dışarı çıkmayın.
- Havlu gibi kişisel eşyalarınızı ortak kullanmayın.
- Bol sıvı tüketin, dengeli beslenin, uyku düzeninize dikkat edin.
- Düşmeyen ateş, öksürük, ve nefes darlığınız varsa, maske takarak bir sağlık kuruluşuna başvurun.
Gelelim seyahat aşamasına... Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nail Özgüneş, ailemiz ile birlikte bir seyahat söz konusuysa; bu konuda biraz daha hoşgörülü olunabileceğini belirtiyor ancak, "ailemiz dışındaki yakın olmak zorunda kaldığımız insan topluluklarına, mümkün olduğunca kısa süreli ve belli bir mesafede kalmaya çalışmalıyız" diyor.
Prof. Dr. Nail Özgüneş'in yaz tatili için çıktığımız seyahatler için diğer önerileri şöyle:
- Seyahat ile ilgili işlemlerimiz sırasında; mümkün olduğu kadar az eşya ya da objeye temas edin.
- Ulaşım için temas kurmanız gereken kişilerle işlemlerinizi mümkün olduğunca kısa tutun ve o bölgeden uzaklaşın.
- İşlemlerleriniz bittikten sonra en yakın lavaboya giderek iyice ellerinizi yıkayın.
- Seyahate özel aracınızla gitme fırsatınız varsa, mola vermek zorunda kaldığınız zamanlarda, dinlenme tesisinde bulunan insanlardan uzak durun.
- Sadece zaruri ihtiyaçlarınız için alışveriş yapın ve fazla temastan kaçının.
Havuz ve denizler corona virüste risk taşımıyor
Denizden yararlanılacak bir tatil bölgesine gidiyorsak; bulunduğumuz ortam neresi olursa olsun, plajlar dahil insanlara en az 1,5 metre mesafede uzak durmamız gerekiyor ancak tüm bu olumsuz koşullara rağmen, yaz tatili tutkunlarını çok mutlu edecek bir açıklama geliyor.
Prof. Dr. Nail Özgüneş'in açıklamalarına göre "deniz suyundan, havuz sularından corona virüsün insanlara ulaşması mümkün değil. Prof. Dr. Özgüneş, bu durumu şu şekilde açıklıyor:
"Bu gibi virüsler aşırı neme ve ıslaklığa karşı duyarlı olduğundan yaz tatilinde denizlerden ve havuzlardan yararlanmanız için hiçbir engel bulunmuyor. Tatilimizi geçirdiğimiz sürede sağlığımızı bozacak davranışlardan kaçınır, sosyal mesafe kuralına uyar, iyi beslenir ve kendimize iyi bakarsak bu zorlu virüse karşı her zaman daha avantajlı durumda olacağız demektir."