"Havayoluyla Seyahat Eden Yolcuların Haklarına Dair Yönetmelik" 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe girdi. Yönetmelik, Türk menşeli havayolu işletmelerinin Türkiye'deki havaalanlarını iniş veya kalkış noktası olarak kullandıkları tüm uçuşlarda uygulanıyor. Yönetmelikle havayoluyla seyahat eden yolcuların sahip olduğu haklar ve bu hakların geçerli olduğu durumlarla yolcuların uçağa kabul edilmediği, uçuşlarının iptal edildiği ve ertelendiği durumlardaki asgari hakları belirlenip düzenleniyor.
Havayolu şirketi, uçuşu iptal edilen tüm yolculara bekleme süresine uygun olarak sıcak ve soğuk içecek ve yemek vermekle yükümlü. Ayrıca havayollarının süre kısıtlaması olmaksızın iki telefon görüşmesi, faks ya da e-posta hizmeti teklif etmesi gerekiyor. Bir veya daha fazla gece konaklamanın gerekli hale geldiğinde havayolu otel sağlamak zorunda.
Bilet ücreti hangi şartlarda iade edilir?
Uçuşun iptali durumunda ilgili yolcu öncelikle bilet ücretinigeri alma ve seyahatin başlangıç noktasına ilk fırsatta dönmeyi sağlayacak bir uçuşunun ücretsiz temin edilmesini talep hakkına sahip. Yolcu en erken fırsatta son varış yerine güzergâh değişikliğinin sağlanmasını veya ileri tarihte benzer taşıma şartları altında değişiklik yapılmasını da talep edebilir.
Hava muhalefeti tazminat kapsamında mı?
Yönetmelikte tazminatla ilgili hükümler de yer alıyor. Tüm tedbirleri almış olmasına rağmen olağanüstü haller sebebiyle uçuşun iptal edildiğini ispat ettiği takdirde, havayolu tazminat ödemiyor. Olağanüstü durumlar havacılıkta force major olarak tabir edilen deprem, doğal afet, olumsuz hava koşulları gibi havayolunun elinde olmayan durumlardır. Havayolu, uçuşun iptali durumunda yukarıda anılan hizmetleri, yolcularına teklif etmekle yükümlü. Tazminat hakkı doğan yolcu 100 Euro'dan 600 Euro'ya kadar para alabiliyor.
Dava açabilirsiniz
Yolcuyu uçağa kabul etmeyen veya bir uçuşu iptal eden hava taşıma işletmesi, etkilenen her yolcuya yönetmeliğe göre tazminat ve yardım kurallarını belirleyen yazılı bir bildirim sunmakla yükümlü. Ayrıca, uçuşu icra eden havayolunun, en az iki saatlik bir tehirden etkilenen her yolcuya bu kapsamda sözlü, yazılı veya elektronik bildirimde bulunması gerekiyor. Yönetmelik hükümlerine aykırı davranılması halinde, yolcular kanuni yollara başvurabilir.
Daha ayrıntılı bilgi ve yönetmeliğin tam metnine Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün sitesinden ulaşabilirsiniz.
www.shgm.gov.tr