Bugün üst düzey sanat yeteneği sayesinde, Cumhuriyet'in Divası olarak adlandırılan, büyük sanatçı Müzeyyen Senar'ın 100. doğum yılı! 30'un üzerinde albümü, 130'a yakın taş plağı olan Müzeyyen Senar'ı sevgi ve saygı ile anıyoruz...
Müzeyyen Senar'ın hayatı
16 Temmuz 1918 yılında Bursa'da doğan Senar, müzik eğitimine Anadolu Musiki Cemiyeti'nde, kemençe üstadı Kemal Niyazi Seyhun Bey ve Udi Hayriye Hanım gözetiminde başladı. Çok güçlü bir sesi olduğu fark edilen Senar'ın ünü yayıldıkça, hafız Saadettin Kaynak, Selahattin Pınar, Lemi Atlı, Mustafa Nafiz Irmak gibi devrin önemli üstadlar da ona dersler verdi. Hem zamanın sevilen şarkılarını hem de kendi bestelerini öğrettiler.
İstanbul Radyosu'nda bir perşembe günü geniş kitlelerce tanındı
Müzeyyen Senar'ın adını geniş kitlelere duyurması ise Kemal Niyazi Bey ile İstanbul Radyosu'nda şarkı söylemesi ile gerçekleşti. Her perşembe günü ilgi ile takip edilen bu program sayesinde adı pek çok insan tarafından duyuldu, sesi evlerde yankılandı. Senar'ı bu programda dinleyenlerden biri de İstanbul'un en önemli müzikhollerinden biri olan 10. Yıl Belvü Gazinosu'nun sahibi İbrahim Dervişzade'ydi. Program sonrasında gazinonun 1933 yılındaki yaz sezonunda yıldızlar programına Müzeyyen Sanar da yer aldı.
Atatürk'ün huzurundaki ilk konserini Dolmabahçe Sarayı'nda gerçekleştirdi
Müzeyyen Senar'ın yeteneği zaman içinde Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün de ilgisini çekti. Böylece Müzeyyen Senar, Atatürk'ün huzurunda, özel meclislerinde şarkı söyledi. 1936-1938 yılları arasında 5 defa Atatürk'ün huzurunda konser verme fırsatı yakalayan Senar, Atatürk'ün karşısındaki ilk konserini 1936 yılında Dolmabahçe Sarayı'nda gerçekleştirdi. Daha sonra Cumhuriyet Balosu gibi önemli organizasyonlarda da şarkı söyledi.
1938 yılında Ankara Radyosu'nun ilk yayınlarına katıldı ve 1941 yılına kadar radyo aracılığı ile dinleyicileri ile buluştu. Türk musikisine yeni bir soluk getiren Senar, son sahne konserlerini 1983 yılında İstanbul Bebek Gazinosu'nda verdi. Bu tarihten sonra sadece ender zamanlarda, müzikli özel toplantılarda şarkı söyledi.
En son olarak, "En Son Okuduklarım 2001" albümünü yapan Müzeyyen SEnar, 1998 yılında Devlet Sanatçısı seçildi. 2004 yılında, Sezen Aksu tarafından düzenlenen özel bir gecede 72. sanat yılını kutladı. İstanbul Cemil Topuzlu Harbiye Açıkhava Tiyatrosu'ndaki konserde sahne alan Müzeyyen Senar'a Emel Sayın, Ajda Pekkan, Sezen Aksu, Sibel Can, Halit Kıvanç gibi önemli isimler eşlik etti.
Son konserini Sepetçiler Kasrı'nda verdi
Son konserini 5 Eylül 2006 yılında İstanbul Sarayburnu'nda yer alan Sepetçiler Kasrı'nda veren ve burada muhteşem bir performans sergileyen sanatçıya, bu veda konserinde kızı Feraye, Bülent Ersoy, Adnan Şenses, Mediha Şen Sancakoğlu, Feriha Tunceli, Erol Evgin, Ahu Tuğba, Levent Yüksek gibi ünlü isimler de vardı.
2006'da bir yanı felç oldu...
26 Eylül 2006 tarihinde İzmir'deki evinde fenalaşarak hastaneye kaldırılan sanatçının beyin enfarktüsü geçirdiği ve vücudunun sol yanının felç olduğu anlaşıldı. Beyin kanaması nedeniyle felç olan sanatçı hayati bir tehlikeli atlattı. 2007 yılında İstanbul Darüşşafaka Rehabilitasyon Merkezi'nde 2007 Nisan'a kadar tedavi gördü. Bodrumda kızı Feraye ve oğlu Ömer ile yaşadığı dönemde, 24 Şubat 2008'de kızı Feraye, annesi Müzeyyen Senar'ın sesini kaybettiğini açıkladı.
8 Şubat 2015 tarihinde, saat 7.30'da zatürre nedeniyle tedavi gördüğü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 97 yaşında vefat etti. Cenazesi, 10 Şubat 2015'te İstanbul Bebek Camii'nde kılınan öğle namazının ardından Zincirlikuyu'daki aile kabristanına defnedildi.
Küçük yaşlarda kekeme olan Senar'ın bu özelliği, sanat uslubunu oluşturmasında büyük fayda sağladı...
Müzeyyen Senar'ın küçük yaşta geçirdiği hastalık sonucu oluşan kekemeliği, üslubunu belirleyen olgulardan biri oldu. Ağırlıklı olarak Neoklasik döneme özgü eserlerden türkü ve mayalara uzanan geniş bir yelpazede sanatını icra eden sanatçı, yoğun plak kayıtları yaptı. Yurtdışında ve içinde pek çok konser verdi.
Sanatçı kendi kariyerinin yükseliş döneminin seçkin bestekârları olan Sadettin Kaynak, Selahattin Pınar ve Şerif İçli'nin eserlerini Safiye Ayla'yla birlikte ilk kez seslendirdi.
Sanatçının Rumeli Türküleri'ne ilişkin başarımı ayrıca değerlendirildi. Rumeli Türküleri'nin ruhuna sinen ve birbiriyle çatışmasına rağmen bu türkülerin bütünsel yapısını karakterize eden coşkulu nağmeleri ve hüzünlü fikri örgüyü ustalıkla yansıttı. Sanatçının maya formunu musikiyle kaynaştırması kayda değer görüldü.
30'un üzerinde albümü olan Senar'ın, 130'a yakın taş plağı bulunuyor
"Benzemez Kimse Sana" şarkısıyla gönüllerde taht kuran Müzeyyen Senar bugün yaşasaydı 100. yaşını kutluyor olacaktı. Türk Sanat Musikisine kazandırdığı eserler ile unutulmazlar arasında yerini alan Müzeyyen Senar'ın müzik faaliyeti; radyodaki, gazinolardaki çalışmalarının yanı sıra yoğun plak kayıtlarından oluşuyordu.
Yurtdışında ve yurtiçinde pek çok konser veren Senar'ın radyo çalışmalarının arasında BBC Radyo da yer aldı. Sanatçılığının ilk döneminde birçok sanatçı içinde Nubar Tekyay, Sadi Işılay, Hakkı Derman, Şerif İçli, Kadri Şençalar, Şükrü Tunar ve Selahattin Pınar kendisine yoğun bir şekilde eşlik etmiştir. Sanatçının 80'li ve 90'lı yıllarda doldurduğu son seçkin kayıtlarda kendisine Ali Erköse, Ercüment Batanay, Mustafa Kandıralı, İsmail Şençalar ve Selahattin Erköse eşlik etti.
Cumhuriyet'in Divası Müzeyyen Senar'ın hayatını, "Cumhuriyet'in Divası" Kitabının Yazarı Radi Dikici'nin ağzından video ile dinlemek isterseniz, UZMANTV'de BU LİNKE tıklayabilirsiniz.
İlgili haberlerimiz:
İz bırakan Türk kadınları
Pudra.com olarak, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlarken öncü Türk kadınlarımızı gururla anıyoruz!
Cumhuriyet'in 94. yılında 20 öncü Cumhuriyet Kadını
Bu yıl Cumhuriyet’in 94. yılını kutlarken, Pudra.com olarak Cumhuriyet’in öncü kadınlarını da anıyoruz…
İz bırakan Cumhuriyet Kadınları
94. yılını kutladığımız Cumhuriyet Bayramı'nda Pudra.com olarak iz bırakan Cumhuriyet Kadınlarını yazdık.