Aziz Nesin için bu vakfın anlamı neydi?
Aziz Nesin için sadece bu vakfın değil, hayatın tek bir anlamı vardı: Kendisini yoksulluk girdabından kurtulmasını sağlayanlara borcunu ödemek. Çocukluğunda çok yoksullardı. Okuması mümkün değildi. Devlet okullarına, Darüşşafaka’ya ve en sonunda askeri okula giderek, yetersiz de olsa belli bir eğitim aldı ve daha da önemlisi karnı doydu. Anlattığına göre, ilk önce devlete borçlu olduğunu düşünüyormuş. Ama sonra devletin bunu halktan topladığı vergilerle yaptığını anlayıp halka borçlu hissetmiş. Daha sonra da halkın bile isteye ve güle oynaya vergi vermediğini, zorla verdiğini anlamış... Ama derdi, “Öyle ya da böyle ben bu halkın parasıyla okudum. Ödenmesi mümkün olmayan bu borcumu ödemek için çalışmalıyım”dı.
Nesin Vakfı’nın misyonu nedir?
Okuyamayan, zor durumda olan, acı çekmiş çocuklara bir gelecek sağlamak. Sadece kendileri için çalışan bireyler değil, toplum için çalışan bireyler yetiştirmek, yani toplumsal duyarlılığı olan insanlar...
1973 yılından bugüne kaç gence burs imkanı sağladı? Şimdi kaç öğrenciye destek veriliyor?
Yüzlerce... Şu anda yaklaşık
50 çocuğa ve gence bakıyoruz. Ama bugüne kadar burs veremiyorduk. Yakın zamanda vakıf senedinde yaptığımız değişiklik sayesinde artık burs da verebileceğiz.
Afişlerin arkasını bile müsvedde olarak kullanacak kadar tasarrufluyken, Aziz Nesin’in öğrenciler için gümüş çatal bıçak takımı aldığı doğru mu? Bunu neden yaptı?
Doğru. Gümüş değil ama, altın. Babamın deyimiyle yoksulluktan öç almak amacıyla böyle bir şey yapmış. Babam öldükten sonra benim pek hoşuma gitmeyen bu geleneği geçmişe saygı olarak devam ettirmek istedik ama çatallar kaşıklar çalınıyordu. Dostlarımızdan kurtarabildiğimiz altın sofra takımımızı müzeye kaldırdık. İyi de oldu.
2009 selinin Nesin Vakfı’na zararın maliyeti ne oldu? Neler harap oldu?
Matematik Köyü selden zarar göremez. Çünkü köy, bir dağın yamacına kurulu. Ama Çatalca’daki Nesin Vakfı büyük maddi zarar gördü. İlk iki katımızı, bahçemizi, bütün emeğimizi, güzelliğimizi sildi süpürdü sel. Bize çok daha büyük acı verecek olan manevi kaybı, yani Aziz Nesin’in geride bıraktıklarının telef olmasını, çocukların özverili çalışması ve öngörüsü sayesinde önleyebildik. Kaybımız herhalde
2 milyon TL civarındaydı. Halkımız sayesinde büyük ölçüde sel felaketinin üstesinden gelebildik. Ama hiçbir zaman cesaretimizi ve iyimserliğimizi kaybetmedik. Ne yapılması gerektiği çok belliydi: Daha daha çalışmak. Çalıştık ve üstesinden geldik.
Bu süreçte karşılaştığınız zorluklar neler?
Çocukların panik olmamasını, güven duygularını yitirmemelerini sağlamak, kalabilecekleri geçici bir yer bulmak, koordinasyonu sağlamak, okullarından geri kalmalarını engellemek.
Hasarlı alanlar yeniden kazandırılırken destek gördünüz mü? Kimler destek verdi?
Halk tabii! Üstelik yoksul halk. Sağcısı solcusu, laiği, dindarı, insan olan herkes kesesine göre yardım etti. Müteşekkiriz bu kişilere. Bir de Mercedes ve Hollanda’dan bir vakıf.
Matematik yaz okulları için kurduğunuz Şirince’deki Nesin Matematik Köyü’ne ilgi nasıl?
Matematik köyünün kurulduğu 2007’den beri ilgi hep oldu ve hep olacak. Talep de var, arz da. 2000’e yakın liseli ve üniversiteli bu yaz Matematik Köyü’ne gelecek. 250 kişi olacağız. Matematikle yatıp matematikle kalkacağız. Yemeğimizi, temizliğimizi de hep beraber yapacağız.
Bu yaz okullarına kimler katılabilir? Hangi yaşlardaki gençler gelebilir?
Sekizinci sınıfı bitiren her liseli gelebilir. Matematik öğretmenleri de öğrenci olarak gelebilir. Bir de matematik bölümü öğrencileri. Lisans, lisansüstü, doktora, yurt içinden ve dışından...
Bu eğitimi almanın kazanımları neler oluyor?
Küçük dünyalarından kurtulup bu yaşamda parayla pulla değerlendirilemeyen, metreyle, litreyle, kiloyla ölçülemeyen, ele avuca alınamayan bambaşka, çok daha ulvi değerler olduğunu anlayacaklar. Anlıyorlar da. Yaşamın bambaşka bir boyutunu gençlere gösteriyoruz ve bununla övünüyoruz.
Yeni hedefleriniz nedir?
Sırasıyla kütüphane ve Felsefe Köyü.
En büyük kaynak Aziz Nesin kitapları
"Nesin Yayınları’nın birinci amacı, Nesin Vakfı’na maddi destek olmaktır. Öncelikle Aziz Nesin’in kitaplarını basıyoruz. Benim kitaplarım da basılıyor. Son iki yıldır çocuk yayınlarına girdik."
Dağ Başında bir matematik köyü
"Yaşarken, Aziz Nesin’in en büyük korkusu Nesin Vakfı’nın kendisinden sonraki geleceğiydi. Ardından iki önemli eser bırakacağının bilincindeydi: Yazdığı kitaplar ve kurduğu vakıf. Bir de vasiyetine eklediği ‘Nesin Matematik Enstitüsü’. Bu vasiyet, 2007’de İzmir’in Selçuk beldesi Şirince Köyü’nde gerçekleşti. Dağ başında ve mutlak bir ıssızlık içinde, yemyeşil bir ortamda, 7’den 70’e herkesin her seviyede matematik yaptığı, öğrendiği, öğrettiği ve düşündüğü, Nesin Vakfı’na ait 30 dönümü zeytinlik olmak üzere toplam 55 dönümlük bir köy. Şatafattan ve gösterişten uzak, sade ve içten. Evler taş, çamur ve samandan. Ağustos böcekleri dışında, yoğunlaşmayı ve düşünmeyi engelleyen, rahatsız edici her türlü öğeden uzak. Televizyon yok, müzik yayını yok. Ama elektrik, sıcak su ve internet gibi uygarlığın izleri var. Börtü böcek de eksik değil..."
Destek vermek isteyenler ne tür yardımlarda bulunabilir?
Para para para! Tüm iyiliklerin anası!
Destek vermek isteyenler için:
Hesap numaraları: İş Bankası Parmakkapı 1042-0687054 TL IBAN: TR170006400000110420687054
Vakıf Çatalca 00237- 00158007272068355 TL IBAN: TR730001500158007272068355
Kredi kartıyla: https://secure.cs.bilgi.edu.tr/nesinvakfi/bagis.php
Neşe Mesutoğlu