En popüler inanış: İki bayram arası düğün yapılmaz
Ankete göre en popüler olan inanışın halen “iki bayram arası düğün yapılmaz” olduğu ortaya çıkarken, son yıllarda yaz aylarına denk gelen bayramlar nedeniyle bu geleneğin çiftler tarafından sorgulanmaya başladığı da görüldü.
Ramazan ayı ve ardından gelen bayram, çiftlerin düğün planlarının değişmesine yol açtı. Sezonun bölünmesiyle birlikte Temmuz-Ağustos ayları için organize edilen düğünler, yerini eylül-ekim aylarına bıraktı. Çiftlerin bu kararını zaman zaman batıl inançları ve gelenekleri de etkileyebiliyor.
Batıl inanç algısı artık değişti
Sonuçları değerlendiren Dugun.com Genel Müdürü Emek Kırbıyık, insanların arasındaki iletişimin değişip güçlendiğine dikkat çekerek batıl inanç algısının bu yönde değiştiğini söyledi ve şunları ekledi: “Ayağa basma, ayakkabı altına isim yazma, çiçek atma gibi gelenekler de aslında batıl inanç kaynaklı. ‘İki bayram arası düğün yapılmaz’ sözü ise eski dönemlerden günümüze kadar gelen bir inanışı ifade ediyor. Gelinlerin 3’te biri halen bu görüşü savunuyor, fakat çoğunluk aksi yönde düşünüyor. Bunun eğitim ve bilinçlenme sonucu; araştırma, yorum yapma ve sorgulama yeteneğinin gelişmesine bağlıyorum. Ayrıca yazın düğün yapılabilecek günler azaldıkça çiftler batıl inançları sorgulayıp kendi doğrularını, kendileri keşfetmeye başladı. Son zamanlarda aileler tarafından yapılan müdahaleler de daha az, eskiden çiftler üzerinde daha yoğun bir baskı uygulanıyordu. Hem gelin ve damat adaylarının hem de ailelerin bilinçlenmesiyle bunun bir batıl inançtan öteye gitmediği artık farkedilen bir gerçek. Artık Ramazan ayının da yaz aylarına denk gelmesiyle ister istemez düğünler sonbahar aylarına kaydı. Hem mevsim açısından hem de Ramazan’ın ve bayramın geçmesiyle çiftler, bu aylara daha fazla rağbet göstermeye başladılar.”