Ayrıca Medeni Kanun’un değişik maddelerinde tedbir nafakası mahiyetinde başka düzenlemeler de mevcuttur. Batıl bir evlilik hakim (meydana gelme şartlarında bir eksiklik bulunan evlilik) kararıyla sona erdirilebilir. Bu karara kadar geçerli bir evliliğin tüm sonuçlarını doğurur (MK madde 156).
Butlanla (geçersizlik) sakat evlilik sona erdirilinceye kadar eşler, MK madde 169 ve 197/2’nin tanıdığı nafaka talep etme ve ayrı yaşama haklarına sahip olacaklardır.
Çocuklar lehine de tedbir nafakasına hükmedilebilir. MK madde 185/2 gereğince, eşler, evlilik birliğinin devamı süresince çocukların bakımına, eğitim ve gözetimine beraberce özen göstermek mecburiyetindedir.
Hakim, boşanma ve ayrılık davası açılmadan önceki dönemde taraflardan birinin veya her ikisinin isteği üzerine aile sorumluluklarını yerine getirmeyen tarafı uyarır ve yükümlülüklerini yerine getirmeye davet eder. Yerine getirmemesi halinde, tedbir nafakasına karar verir.
Boşanma ve ayrılık davası açılınca hakim, davanın devamı süresince, çocukların bakımına dair gereken önlemleri kendiliğinden alır ve geçimine hangi ölçüde katkıda bulunacağı hakim tarafından belirlenir. Çocuğun bakımından kast edilen sadece maddi katkı değildir. Çocuğun ruhen ve bedenen gelişimi için gerekli tüm giderleri kapsar.