Ne istiyorsunuz?
Öncelikle tam olarak ne istediğinize karar vermeli ve ona ulaşmak için çaba sarf etmeye, zaman ayırmaya karalı olmalısınız. Çünkü sizin gibi düşünen tecrübeli, başarılı birçok aday aynı anda aynı pozisyona başvuracaktır. Şunu unutmamanız gerekir ki CV’niz düşünme tarzınızı, yani sizi ve bugüne kadar yaptıklarınızı anlatan en önemli dokümandır. Dolayısıyla gerçekten ne istediğinizi bildiğinizde, karşınıza çıkan her pozisyona başvurmak yerine daha seçici davranma şansına sahip olursunuz. Bunun için de kendinizi en doğru şekilde ifade edebilmeniz gerekir. Bu yüzden CV’nize, yani kendinize özen göstermeli, üzerinde düşünmelisiniz.
O halde sizin binlerce CV arasından sıyrılmak için yapmanız gerekenleri sıralayalım.
Ne yapmalısınız?
İlk adımınız:
Kendinize; bugüne kadar hangi konularda başarılı işler yaptığınız, güçlü yönleriniz ve yetenekleriniz, beklentilerinizle bugünden sonra yapmak istediklerinizin ne olduğuna dair sorular sorun, cevaplar vermeye çalışın. Çünkü yeteneklerinizi, bilgilerinizi ve tecrübelerinizi daha iyi ifade etmeyi bilmek sizi başarıya taşır.
Eğer güçlü yönlerinize ve yeteneklerinize karar veremiyorsanız, bugüne kadar çalıştığınız ve başarı kazandığınız işlere bakabilir veya beraber çalıştığınız iş arkadaşlarınızdan, ailenizden yardım alabilirsiniz.
İkinci adımınız:
Yaptığınız işlerde neyi farklı yaptığınızı ve nasıl başarı elde ettiğinizi öne çıkarmalısınız. Çünkü CV’nizin “İş tecrübeleri” bölümüne sadece çalıştığınız iş yerini, unvanınızı ve görev tanımınızı yazacak olursanız, bu, yalnızca işverenin bildiklerini tekrardan başka bir şey olmaz.
Şunu unutmayın ki şirketleri ilgilendiren, kendi hedeflerine ulaşmalarında onlara nasıl yardımcı olabileceğinizdir. Burada önemli olan yaptığınız bütün iş/projeleri sıralamak değil, işverenin ihtiyacını karşılayabilecek, sizin de yeteneklerinizi gösterebildiğiniz iş/projelerin anlatılmasıdır.
Üçüncü adımınız:
CV’nizin ilk sayfasını çok verimli kullanmalısınız. İsim ve soyadınızı yazdıktan sonra kalan alan en önemli bölümdür. Burada tecrübeli adayların iş deneyimlerinden bahsetmesi, yeni mezunların ise akademik bilgilerine yer veriyor olması, adayın kendini net olarak ifade edebildiğini gösterir.
Dördüncü adımınız:
Her şirket ve pozisyon için ayrı olarak hazırlayacağınız CV’nizden farklı olarak sizin o pozisyona ve şirkete katabileceklerinizden bahsettiğiniz “özgeçmiş”inizi (kapak yazısı) hazırlamalısınız. Özgeçmişiniz bir sayfadan fazla olmasın ve belirtmek istediklerinizi kısa ve net ifadeler kullanarak anlatmaya çalışın.
İster CV’nizi hazırlama aşamasında ister hazırladıktan sonra fikirlerine güvendiğiniz en az bir arkadaşınızla onu paylaşın, görüşlerini alın veya konusunda uzman kişilerden destek almaya çalışın.
Çünkü her bir görüş sizi amacınıza daha çok yaklaştıracaktır!
Mine Aytaç
Yönetici, Performans ve Kariyer Koçu
mine.aytac@gmail.com