Meditasyon nedir?
Meditasyon ‘düşüncesiz farkındalık’ konumu, ‘anı deneyimleme’dir. Meditasyon yaparken dikkatinizi geçmişe ya da geleceğe, kısacası gerçekten uzağa götürecek hiçbir düşünce yoktur. Kişi meditasyon esnasında sadece ‘şu an’ı deneyimler. Şu an tek gerçektir; orada ne geçmiş vardır, ne de gelecek. Meditasyon, bu deneyimleme esnasında kişinin tamamen farkında olmasını içerir. Yani bu bir uyku veya trans durumu değildir. Bu saf farkındalık da insanın içindeki sonsuz huzur, mutluluk ve sevgi kaynağı olan ruhunu hissetmesinin sağlar.
Meditasyon, kendimiz dışındaki herşeyin farkında olmayı öğrendiğimiz bir dünyada özfarkındalığımızın oluşturulup geliştirilmesidir.
Meditasyon, düşünen, karar veren ve fiziksel bedeni aracılığıyla eylemler sergileyen kendimizi yavaş yavaş anlayışımızdır.
Meditasyon, düşünmeyi kontrol etme, daha iyi kararlar verme ve eylemlerimizin amaç ve değerlerimizle aynı yönde olması sağlayan temel yöntemdir.
Meditasyon, zihinsel ve duygusal alışkanlıklarımızı değiştirmek için gerekli olan ruhsal enerji kaynağına bağlanmanın ilk adımıdır.
Meditasyon, zihin sakin olduğunda bedenin de onu takip edeceği gerçeğinden hareketle kullanabileceğimiz en basit rahatlama şeklidir.
Meditasyonun faydaları
- Meditasyon, insanın ruhsal gelişiminde son derece etkili bir yöntemdir.
- İnsanın akıl ve mantık yoluyla sırrına ulaşamadığı evrensel gerçeklere derin bir sezgi ve farklı bir algılama yoluyla ulaşmasını sağlayan en etkili yoldur. Meditasyon sürecinde zihne ilham dolar, sezgisel bilgi akmaya başlar ve kişi üstün bir bilinç haline ulaşarak öz benliğiyle ilişki kurabilir.
- Kişinin meditasyonda hissettiği neşe konumu o kadar derin ve tatmin edicidir ki, kişi herhangi bir başka etkiye bakmaz. Kişi sadece kendi iyiliği için meditasyon yapar.
- Meditasyon yapan bir kişinin çakraları ve enerji kanalları temizlenir, dengelenir ve böylece bütün yaşam dengeye gelmiş olur; mutluluk ve huzurla dolar.
- Sağlık açısından da önemlidir. Çünkü çakralar bir kez temiz olduğu zaman, kontrol ettikleri organlara yeterli enerjiyi sağlarlar. Böylece, organlar sağlıklı hale gelir ve fiziksel rahatsızlıklar kaybolur.
- Meditasyon ve içgözlem yoluyla kendimizi düzeltirken; açgözlülük, ihtiras, öfke gibi düşmanlarımızdan da kurtuluruz. Böylece kişi fiziksel, akılsal ve duygusal olarak da sağlıklı hale gelir.
- Günlük hayatımıza denge getirir. O denge sonucu, kişi ne iş yaparsa yapsın, onu daha iyi yapar. İşte daha başarılı olur ve bu başarı çok sıkı yada çok fazla çalışarak değil; işi daha iyi yaparak kazanılır.
- Ailemiz ve sosyal ilişkilerimiz gelişir. Çünkü meditasyon yapan bir kişi diğerlerinde hatalar bulmak yerine kendine bakma davranışını kazanır. Dolayısıyla kişi, diğerlerine karşı daha pozitif bir davranış içinde olur ve onlarla tartışmak yerine insanlara yardım eder. Meditasyon yapan kişi masum, yaratıcı, cömert, korkusuz, sevgi dolu ve affedici hale gelir.
- Zihin ve beden arasındaki ilişki açısından önemlidir. Zihin özümüzün fiziksel olmayan enerjisinin bir yönüdür, bu enerjiyle gözle görülmeyen ve elle tutulamayan düşünceler, hisler ve tutumlar üretiriz. Bedenimiz, görünür ve elle tutulur olan fiziksel bir varlıktır. Ancak zihin bedenin hareketlerini yönetir. Zihin olmaksızın bedenin fonksiyonu yoktur ve zihin de beden olmaksızın kendini ifade edemez. Birbirlerini tamamlarlar...
Yeni başlayanlar için üç temel kural
Yeterli alan
Meditasyonu denemeye başlayacağınız zamanlarda telefonunu fişten çekip, kendinizi bağımsız kıl. Meditasyon yapacağınız yere girerken sizi meşgul etmekte olan her ne varsa hepsini kapıda bırakın. Bilinçli olarak her şeyi dışarıda bırakmış olun. İçeriye bir şeyle meşgul olmadan, boş bir şekilde girin.
Yirmi dört saatten bir saati herkes alabilir. Yirmi üç saati meşguliyetlerine, düşüncelerine, hırslarına, arzularına, gelecek planlarına veririz. Bir saati tüm bunların arasından aldığınızda yalnızca bu bir saatin aslında hayatının gerçek saati olduğunu göreceksiniz.
Doğru yer
Meditasyonu kolaylaştıran bir yer bulmalısınız. Bu evinizin sakin bir köşesi, kullanmadığınız bir oda olabilir. Mümkün olduğunda doğada, bir ağacın altında oturmak yardımcı olacaktır.
Şayet mümkünse evinde meditasyon için özel bir yerin olsun. Sadece küçücük bir köşe bile bu işi görür; yalnız, sadece meditasyon için kullanılması koşuluyla…
Rahat ol
Oturuş öyle olmalıdır ki, bedenini unutabilmelisiniz. Rahat olmak ne demektir? Bedenini unutabildiğimizde rahatlarız.
Rahat olun, çünkü bedenen rahatsız olursanız, daha derin katmanlara geçmek zorlaşır. Meditasyonla gerçekten mutlu, dingin olmak istiyorsan, o zaman ilk adımdan itibaren rahat olmaya ve meditasyondan zevk almaya başlamalısınız.
İlk aşamalar
Meditasyonu öğrenirken ilk aşamalar şunlardır:
- Bedeninizi gevşetin.
- Dikkatinizi dış dünyadan içinize doğru yönlendirin.
- Kendinizin farkında olun.
- Düşüncelerinizi gözlemlemeye başlayın.
- Kendinizle ilgili gerçek düşünceler yaratmaya başlayın. Örneğin; ben bu bedende bilinçli bir varlığım ve huzur benim gerçek tabiatım.
- Bu düşünceler üzerine derin düşünmeye ve odaklanmanıza izin verin ve bu düşünceler derinleştikçe onların gerçekliğini hissetmeye başlayacaksınız.
- Sonra bu huzuru günlük faaliyetlerinizde de koruyup koruyamadığınıza dikkat edin.
Hangi yöntemin size uygun olduğunu nasıl anlarsınız?
Genellikle, bir yöntemle ilk karşılaşmadaki hisleriniz, bunun sizin için ne kadar uygun bir yöntem olduğuna dair iyi bir ölçüdür. Doğru yolda olduğunuzu hissedebileceğiniz tek yöntem, kendi deneyimleriniz ve sezgilerinizi içeren hislerinizdir. Aşağıdaki beş soru bir yöntemin doğru olup olmadığını anlamak için sorabileceğiniz uygun sorulardır:
- Özfarkındalığımı artırıyor mu?
- Kendimi daha iyi anlamama yardımcı oluyor mu?
- En olumsuz alışkanlıklarımı dönüştürmem için bana güç veriyor mu?
- İlişkilerime olumlu bir enerji getiriyor mu?
- Hayatımdaki amaç ve değerlerimi net bir şekilde görmeme yardımcı oluyor mu?