L’Oréal Paris, "Çünkü Biz Buna Değeriz" sloganının 50. yıldönümünü Uluslararası 8 Mart Kadınlar Günü’nde kutladı ve kadınların önündeki engelleri yıkmak, kadınlara toplumda hak ettikleri yeri almaları için güven ve güç vermek amacıyla yeni bir projeye imza attı: "StandUp Sokak Tacizine Karşı Dur!" Programı.
Pazarlama ve kamuoyu araştırması şirketi Ipsos (*) araştırma şirketi ile ortaklaşa olarak 14 ülkede 14.000'den fazla katılımcı ile yürütülen ankete göre COVID-19 salgını esnasında kamusal bir alanda bulunan her üç kadından biri tacize uğruyor. Bu sebeple L’Oréal Paris, “StandUp Sokak Tacizine Karşı Dur” programını başlattı.
L’Oréal Paris Küresel Marka Başkanı Delphine Viguier-Hovasse, çalışmaları hakkında şu açıklamalarda bulundu: "İkonik sloganımızın 50 yaşında olması inanılmaz bir duygu, ancak misyonumuzu artık kadınlara değerlerini hatırlatmamız gerekmediğinde gerçekleştirmiş olacağız.
Kadınların önündeki engelleri yıkmanın anahtarı olan “StandUp Sokak Tacizine Karşı Dur” gibi programlarımız aracılığıyla tüm dünyada kadınlara toplumda hak ettikleri yeri almaları, yollarında özgürce yürümeleri için güven ve güç veren desteğimizi sürdürmekten gurur duyuyoruz."
StandUp Sokak Tacizine Dur! Programı
L’Oréal Paris, uluslararası bir sivil toplum kuruluşu olan Hollaback! iş birliğiyle 8 Mart 2020’de sokak tacizini sona erdirmeyi amaçlayan “StandUp Sokak Tacizine Karşı Dur” programını başlattı.
Programın özellikleri
- “StandUp Sokak Tacizine Karşı Dur” programı, Hollaback’in "5D yöntemi” ile bir sokak tacizinin kurbanı veya tanığı olduğunuzda nasıl karşılık vereceğinizi güvenli bir şekilde öğrenmenizi sağlıyor.
- 2020’de dünyada 8 ülkede yerel sivil toplum kurumları ortaklarıyla hayata geçirilen “StandUp Sokak Tacizine Karşı Dur” programı Türkiye’nin de içinde bulunduğu 24 ülkede hayata geçmiş durumda.
Herkes için güvenli ve kapsayıcı alanlar inşa etme amacıyla kurulan ve şimdiye kadar 160.000'in üzerinde kişinin eğitim aldığı, Türkçe olarak da görüntülenebilen standup-international.com adresinden eğitim alarak siz de harekete katılabilirsiniz.
StandUp aynı zamanda sıkça sorulan şu sorulara da yanıt veriyor:
- Halka açık yerlerde sokak tacizine karşı durmak neden önemlidir?
- Beni hazırlamaya yardımcı olması için bu eğitime gerçekten güvenebilir miyim?
- D'ler yapabileceğim tek şey mi?
- Sokak tacizi en çok nerede olur?
- Flört etmek ile taciz arasındaki farkı nasıl anlayabilirsin?
- Toplumsal cinsel taciz sadece kadınlara mı geliyor?
Hollaback! 5D Metodu nedir?
5D methodunu keşfetmeye başlamadan önce, duruma bağlı olarak farklı bir D kullanmanız gerekebileceğini unutmayın. Müdahale etmeden önce her zaman kendinizi güvende hissetmelisiniz.
1. Dikkat Dağıt
Arkadaşı gibi davranın, saatin kaç olduğunu sorun, dikkatini dağıtın, yaratıcı olun.
2. Dahil Et
Yetkili konumda birini (örneğin öğretmen, barmen veya otobüs şoförü) bulun ve müdahale etmesini isteyin.
3. Delillendir
Tacizi izleyin ve tanıklık edin, not edin veya filme alın, görüntüleri mağdura verin ve asla çevrim içi olarak yayınlamayın veya izinsiz kullanmayın.
4. Doğrudan Müdahale Et
Sessiz kalmayın ve tacizciye seslenin, ardından dikkatinizi tacize uğrayan kişiye verin. Tacizciler cevap verirse, görmezden gelin; olayı büyütmeyin. Şiddeti önlemek için yalnızca son çare olarak doğrudan müdahalede bulunun. Sizin ve tacize uğrayan kişinin güvenliği önce gelir.
5. Dayanışma
Tacize uğrayan kişiyi olaydan sonra rahatlatın ve maruz kaldığı davranışın yanlış olduğunu onaylayın. Arkadaş olun.
Sokak tacizi Covid-19 sırasında da öncelikli bir konu olmaya devam ediyor
Ipsos ile ortaklaşa yürütülen araştırmanın (*) ortaya koyduğu üzere sokakta taciz, COVID-19 salgını ortamında bile öncelikli bir konu.
Anket sonuçları pandemi başladığından beri, her üç kadından birinin en az bir taciz durumu yaşadığını gösteriyor.
* L’Oréal Paris tarafından IPSOS ile 25 Ocak - 9 Şubat 2021 tarihleri arasında yürütülen ve 14 ülkede 14.000'den fazla katılımcıyla toplanan verilerle gerçekleştirilen Halka açık alanlarda taciz üzerine uluslararası anket.