milliyet cadde
13.01.2011
Amatör iPad’çinin kitap rehberi
E-kitap nasıl indirilir? Ücretsiz kitaba nasıl ulaşılır? İdefix’in e-kitaplığı yeterli mi? Ipad'den nasıl kitap okunur? Mehveş Evin'in araştırması tüm sorularımızı cevaplıyor...
Mehveş Evin Milliyet Cadde'deki köşesinde elektronik kitap okuycuuları için harika bir yazı yazdı. Elektronik kitap indirmek, okumak, saklamak isteyenler için çok önemli olan bu rehberi pudra.com okuyucularıyla paylaşmak istedik:
Güngör Uras, geçen gün teknoloji editörümüz Şükrü Andaç’a “Bu iPad ne işe yarar evladım?” diye sordu. iPad’le ilgili temel kullanım bilgilerini Andaç yanıtladı. Faydalı bir haberdi, zevkle okudum. Fakat iPad’den nasıl kitap okunacağını, hangi e-kitapların nasıl indirileceği kısmıyla ilgili bilgiler de lazım.
Amatör bir iPad kullanıcısı olarak bu işin artısını eksisini araştırmaya karar verdim. Bu arada Shakespeare’den Dostoyevski’ye, şahane klasikleri de iPad’e indirdim.
1. iPad’e nasıl ve nereden kitap indireceğim?
Her şeyden önce “App” dedikleri application’ları (uygulama) indirmek için iTunes şifresi almanız gerekiyor. Mac kullananlar için sorun yok: iPad’ini Mac’e bağlayacak, iTunes şifresini girecek. Eğer şifreniz yoksa, Apple’dan almak için şu adrese girin: c17 appleid.apple.com
2. Peki şifreyi aldık, e-kitap nasıl indiriliyor?
iPad’de ‘iBooks’ diye bir app var. Buna tıklayın, bedava indirebileceğiniz yüzlerce kitabı ‘library’de bulacaksınız. Biyografi, büyük Rus yazarlar, seyahat-macera, çocuk gibi kategoriler var. iBooks’tan sadece İngilizce değil, Almanca ve Fransızca klasiklere de ulaşabilirsiniz ama sayısı çok daha kısıtlı.
3. Bedava kitap deyince uyduruk şeyler olmasın sakın?
Dün iki saatimi ‘e kütüphane’mi düzenlemekle geçirdim. Klasik edebiyat düşkünleri için iBooks tam bir bayram yeri. İndirebileceğiniz kitaplardan örnekler: Germinal-Emile Zola, Savaş ve Barış- Tolstoy, Savaş Sanatı-Sunzi. Tarih ve şiir kategorisinde de yeni değil ama klasikleşmiş yapıtlar var. Ancak iBooks’un tüm içeriği her ülkede bulunmuyor. Bu nedenle asıl hazineye, yani New York Times bestseller’ları gibi satın alınabilecek kitaplara Türkiye’den bu app ile henüz ulaşamıyoruz. (Alo, Apple? Lütfen bu sorunu giderin!)
4. İyi de bunlar İngilizce bilenler için harika. Türkçe e-kitap yok mu?
Olmaz olur mu? Var, ama İdefix’in çabalarına rağmen çok kısıtlı. Bırakın Türkçe klasiklerin bedavasını, paralısını bile bulmak mucize.
5. Peki İdefix’ten nasıl e-kitap indiriliyor?
iPad’de yüklü bulunan App Store uygulamasında binlerce app var. Kimi ücretsiz, kimi paralı. Bu ‘dükkanın’ arama motoruna ‘kitaplık’ yazıp indirebilirsiniz. İdefix’in iPad’e özel hazırladığı bu uygulama henüz emekleme aşamasında ve çok eksiği var. Yine de iPad’den kitap okumanın zevkini çıkarmak için değer.
6. İdefix’in bedava kitabı var mı?
Var ama sadece sekiz tane! Ömer Seyfettin’den ‘Kaşağı’ falan okuyacaksanız, buyrun. Ama mesela Nietzsche’nin ‘İnsanca, Pek İnsanca’sı da ücretsiz.
7. Peki İdefix’den e-kitap nasıl satın alınabiliyor?
Önce ‘kitaplık’ uygulamasını yükleyin ve tıklayın. Ücretsiz olanları hemen indirebilirsiniz. Satın almak içinse ‘dükkan’ bölümüne girin. Yayınevleri, yazarlar ve kategoriye göre e-kitapları, kapaklarını ve fiyatlarını görebilirsiniz.
8. E-kitap almak daha mı uygun?
Açıkcası internetten kitap almaktan çok farklı değil. İdefix, telif hakları konusundaki vergilerden şikayetçi. Bu gerçekten büyük sorun. Mesela Nedim Şener’in ‘Ergenekon belgelerinde FG ve Cemaat’ adlı kitabının fiyatı 8.5 TL. Fiyatlar genelde 5-10 TL arasında seyrediyor. Yurt dışındaki e-kitaplarla karşılaştırınca fiyatlar hiç de uygun değil.
iDEFiX’iN FiKSLEMESi GEREKENLER
* Satın alınan her kitap için tek tek kredi kartı bilgilerini girmek, okuru bezdirir.
* Yayınevleri ve yazar yelpazesi çok zayıf. Satın alınabilen kitapların sayısı 889. Yayınevleri bu işe uyansın ve bir an önce daha fazla eserin elektronik ortama taşınmasına önayak olsun. iPad satışları yükseldikçe tren kaçacak.
* Kitaplık uygulaması çok amatör. E-kitaplar, PDF formatında! i-Pad’de kitap okumanın asıl zevkiyse, sayfaları çevirebilmeniz, aradığınız kelimeyi bile bulabilmeniz.
iPAD’DE KiTAP OKUMANIN AVANTAJI
1- Her şeyden önce binlerce sayfalık me-tinleri, kitapları tüy gibi alette taşımak.
2- İstediğiniz gibi yazıyı büyütmek, ekranı aydınlatmak veya karartmak kaldığınız yeri işaretlemek.
3- Gece okuması için ışığa ihtiyaç yok. Özellikle yolculuklarda kimseyi rahatsız etmeden büyük rahatlık.
4- Tabii ki kitabın kokusu, gerçek bir kapağa dokunmanın, sayfaları çevirmenin zevki başka. Onun yerini hiçbir şey alamaz! Fakat tablete sığabilecek kütüphaneyi düşünmek bile kitap kurdunun kanını kaynatır.
Mehveş Evin, Milliyet Cadde